Artikel top billede

Foto: Dan Jensen. (Foto: Dan Jensen)

Regeringen vil fjerne forhadt bagatel-krav i ny udbudslov

Et udspil til ny dansk udbudslovgivning vil gøre det nemmere og billigere for især små it-virksomheder at sparke døren ind til det offentlige med deres produkter.

Der er grænser for, hvor små offentlige udbud skal være, før hele jurist-kavaleriet bliver blæst til undsætning.

Sådan er filosofien for regeringens kommende udbudslov, der lige nu er i høring, og som træder i kraft 1. september i 2015.

Konkret ønsker regeringen helt at afskaffe den såkaldte annonceringspligt, som er en dansk særlovgivning bygget på EU's udbudsdirektiv.

Annonceringspligten handler om, at offentlige myndigheder er forpligtede til at annoncere udbud mellem cirka en halv million og op til en million kroner for kommunale indkøb og halvanden million kroner, hvis der er tale om statslige eller regionale indkøb.

"Regelforenklingen skal gøre det nemmere at gennemføre mindre indkøb og dermed reducere transaktionsomkostningerne for både offentlige myndigheder og tilbudsgivere," lyder argumentet i regeringens udspil. 

Ændrer kontraktændringer

Udover opgøret med annonceringspligten arbejder regeringen i sit udspil med, i langt højere grad end i dag at give myndighederne og leverandørerne mulighed for (pris) forhandlinger og konkurrencepræget dialog.

For igennem samtale uden for de nuværende og rigide regler kan parterne bedre forstå hinandens ønsker og ydelser.

Det var eksempelvis konkurrencepræget dialog, der blev brugt i det store milliardudbud til Region H og Region Sjællands it-sundhedsplatform, hvilket du kan læse mere om her.

Derudover vil regeringen også tydeliggøre, hvad der sker, når en kontrakt skal ændres under aftalens løbetid.

"Lovforslaget giver større fleksibilitet til at foretage ændringer af en indgået kontrakt, og loven bidrager således til at skabe nye og bedre muligheder for kontraktparterne til at foretage nødvendige ændringer. Samtidig skaber loven klarhed om mulighederne for at foretage ændringer," lyder det i lov-udspillet. 

Glæde hos IT-Branchen

Den danske it-brancheforening IT-Branchen glæder sig over de nye initiativer til regelforenklinger og afskaffelse af annonceringspligten.

"Med afskaffelsen af annonceringspligten vil eksempelvis mindre virksomheder lettere kunne samhandle med det offentlige, uden at være tynget af et bureaukratisk udbuds åg," forklarer chefkonsulent i IT-Branchen, Bjørn Borre, i en pressemeddelelse.

Han hiver også tomlen op på grund af oplægget til mere dialog mellem de offentlige kunder og it-leverandørerne.

"De fleksible udbudsformer kan blive en kæmpe gevinst for både myndigheder og branche. Det kan åbne for flere løsninger, der rammer behovet i stedet for blot at opfylde formalia," lyder det fra Bjørn Borre i IT-Branchen.

Han understreger, at det nu er vigtigt at holde sig for øje, om den offentlige sektor så også rent faktisk tør tage de nye udbudsformer i brug.

Hvordan vælger man den rette outsourcing-leverandør?


Ny rapport: Forsinkelse er it-projekternes største problem




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere