Artikel top billede

Rødglødende it-trends tvinger din arbejdsplads til store forandringer

En bølge af nye teknologier og it-trends skyller ind over virksomhederne og vasker fundamentet væk under hele brancher. Mange virksomheder er tvunget til at gentænke sig selv, hvis de skal overleve.

2015 bliver et år med masser af forandringer, om man ønsker det eller ej.

Nye it- og teknologi-trends buldrer nemlig frem og ændrer spillereglerne på en række markeder.

"Vi er omgivet af 'disruption'. Der er flere mobile enheder end mennesker i verden. I 2020 vil der formentlig være flere end 50 milliarder internet of things-enheder. Smart cities, smart homes, selvkørende biler og kognitiv it bliver hurtigt realiteter."

"Nye forretningsmodeller, der bygger på smart devices, højhastighedsnetværk, cloud computing og dataanalyser vinder hurtigt frem. Traditionelle måder at opnå fordele på bryder sammen, mens nye værdi-kilder bliver skabt," lyder det i en større analyse fra Boston Consulting Group

Her er omvæltningerne særligt store

Analyse- og rådgivningsfirmaet har set nærmere på teknologi-, medie-, og teleindustrien, hvor hele 'disruption-bølgen' er særligt udtalt.

"Teleoperatører er nødt til at simplificere deres produkter og drifts-systemer og eliminere legacy-netværk, når de tager nye teknologier i brug og søger nye muligheder for vækst," skriver Boston Consulting Group.

Computerworld har for nylig skrevet en del om netop telebranchen, der er er under voldsom forandring i disse år - og om de nye vækst-områder, teleselskaberne kommer til at satse på fremover.

Også software-industrien står ifølge Boston Consulting-analysen overfor voldsomme forandringer:

"Software-virksomheder skal udfase gamle licens-modeller og blive rigtig agile, når de udvikler cloud-, mobil- og anything-as-a-service (XaaS)-forretningsmodeller."

Boston Consulting Group kommer samtidig med flere eksempler på virksomheder, der allerede er godt i gang med at genopfinde sig selv - heriblandt Hewlett-Packard, Symantec og eBay.

Også andre gamle kendinge fra it-verdenen mærker forandringens vinde. 

"IBM, Microsoft og andre teknologivirksomheder satser stort på cloud computing," lyder et eksempel i analysen. 

"Medievirksomheder eksperimenterer med nye produkt-sammensætninger, der appellerer til forbrugere, der ikke er vant til at betale for indhold."

"Inden for telekommunikation er der fast på konsolideringen særligt i Europa."

Sådan ender du som en vinder

Mens der altså er mange industrier, der påvirkes og udfordres af nye teknologier og nye spillere, der bryder med vanetænkningen og indfører nye forretningsmodeller, så har virksomhederne det tilfælles, at det i høj grad er ledelsen, der skal sikre, at virksomheden bliver en vinder med udgangspunkt i forandringerne, ikke det modsatte.

"Forandring er altid svært, men det gælder i særdeleshed på grund af den usikkerhed og hastighed, der er er forbundet med teknologiske omvæltninger."

Boston Consulting Group peger i den forbindelse på en væsentlig udfordring i mange virksomheder: 

"Mange af nutidens ledere er ikke digitalt indfødte. De mangler måske erfaring med nye teknologier og forretningsmodeller, og de risikerer at holde fast i det, de er fortrolige med."

Boston Consulting Group anbefaler blandt andet, at virksomhedens administrerende direktør sørger for at udpege ledere i virksomheden, der har et dybere kendskab til de nye teknologier, der ændrer markedet - og giver dem mandaten til at kunne træffe de nødvendige beslutninger.

Her er de vigtigste it-trends

Hvis du vil dykke mere ned i de teknoligier, der ventes at få særligt stor betydning i de kommende år, kan vi blandt andet anbefale Gartners liste over de 10 vigtigste teknologi-trends i 2015.

Her finder man eksempelvis 'computing everywhere' og internet of things på første- og andenpladsen.

De føldende pladser går til 3D printere, nye avancerede analyseværktøjer og kontekst baserede it-systemer.

Læs også:

Fem grunde til at dit teleselskab snart vil være totalt forandret

Sådan ændrede World Wide Web alt: Nu eksploderer et nyt it-marked




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere