Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Windows 10-afsløringer onsdag: Disse ting forventer vi at høre

ComputerViews: Microsoft løfter onsdag sløret for det kommende Windows 10, der står til at indeholde en række markante nyheder. Her er, hvad vi forventer, at Microsoft vil præsentere.

ComputerViews: På onsdag vil Microsoft efter alt at dømme løfte sløret for selskabets nye styresystem, Windows 10, der har været i beta i et stykke tid.

Du kan læse vores eget indtryk af det såkaldte Windows 10 Technical Preview her: Prøvekørt: De syv vigtigste ting fra Windows 10 Technical Preview

Meget er på spil for Microsoft, for Windows 10 følger efter floppet Windows 8, der aldrig har levet op til forventningerne.

Samtidig sendes Windows 10 på gaden i en tid med voldsom konkurrence i et marked, der er præget af et stort paradigmeskift i brugen af styresystemer.

Det kan du læse mere om her: Styresystemernes tid er ved at være omme

Skal samle stumperne op

Windows 10 skal samle stumperne op efter Windows 8, som forbrugerne især har kritiseret for dets nyskabende, kakkel-baserede bruger-interface.

Det har til gengæld været med til at gøre Windows 8-forgængeren, Windows 7, til en stor succes og den mest udbredt Windows-version.

Det ligger fast, at Microsoft i grove træk vil bibeholde bruger-interfacet fra Windows 8 - dog med nogle tweaks, som selskabet håber vil gøre systemet mere spiseligt for brugerne.

Det er udtryk for et dilemma, som Microsoft står i: Nemlig at selskabet ikke kan droppe det nye - og i Windows 8 så udskældte - interface helt og begynde helt forfra endnu engang med endnu et redesign - heller ikke selv om brugerne tydeligt har givet udtryk for, at de ikke finder kakkel-designet særligt fikst og brugervenligt.

For forbrugerne gælder det nemlig, at de som udgangspunkt stejler over forandringer til det eksisterende, mens det for erhvervslivet gælder, at store spring i bruger-interface og design kræver store ressourcer til efteruddannelse og tilvænning hos personalet.

Samtidig vil Windows 10 kunne køre på tværs af pc'er, tablet-computere og smartphones, hvilket Microsoft håber vil appellere til især virksomhederne.

Du kan læse mere om dette her: Jagten er gået ind: Microsoft går efter erhvervsbrugerne med Windows 10

Microsoft har med lanceringen af beta-versionen forsøgt at imødekomme utilfredse røster og ethvert optræk til undren over det nye system.

Techical Preview-versionen er allerede blevet downloadet af halvanden millioner brugere, og Microsoft har allerede udsendt flere tusinder rettelse til systemet på baggrund af blandt andet tilbagemeldinger fra brugerne.

Det kan du læse mere om her: Første build klar: Microsoft udsender hele 7.000 rettelser til Windows 10

Her er, hvad vi forventer af præsentationen på onsdag:

Klarhed over betalingsmodel

Salg af Windows-licenser - primært til pc-producenter, der har solgt maskiner 'født' med styresystemet - har altid været en indtjeningskilde for Microsoft.

Men sådan vil det ikke nødvendigvis blive ved med at være. For Microsofts forretningsmodel har ændret sig. Det har også markedet, der i dag ikke på samme måde som tidligere automatisk tager Windows til sig.

Efter Windows 8-floppet er det afgørende for Microsoft, at Windows 10 får fat i brugerne i en fart - og det kræver dels, at Windows 10 i en fart kommer på mange maskiner, dels at brugerne vælger Windows 10-maskine, hvilket kan hjælpes på vej med lav pris.

Microsoft har allerede med succes forsøgt sig med at forære Windows væk til producenter af prisbillige pc'er.

Resultatet kan du læse mere om her: Microsoft banker priserne i bund: Bølge af rasende billige Windows-devices på vej

Gratis opgradering

En af mulighederne til at opnå stor volumen og millioner af brugere på kort tid vil være at tilbyde brugere af tidligere Windows-versioner gratis opgradering til Windows 10.

Det vil være et usædvanligt træk for Microsoft, men selskabets forretningsmodel har på den anden side ændret sig, så indtjeningen ikke i samme omfang som tidligere skal komme fra salget af Windows, der i stedet mere skal være middel til at skaffe brugere til andre Microsoft-produkter.

Gratis opgradering vil også gøre Windows-universet enklere at håndtere for Microsoft.

Onsdag vil vi forvente, at Microsoft kommer med meldinger om fremtidens betalings- og indtjeningsstruktur for Windows.

Du kan læse mere om gratis-overvejelserne her: Den svære beslutning for Microsoft: Hvem skal betale for Windows 10 - og hvem skal ikke?

Ny browser

Styresystemet Windows har altid været forbundet med browseren Internet Explorer.

Internet Explorer har imidlertid tabt terræn i de senere år, hvor rivaler som især Googles Chrome og Apples Safari har vundet frem.

Meget tyder på, at Microsoft onsdag vil præsentere en helt ny browser, der vil blive langt mere skrabet og minimalistisk end Internet Explorer.

Indtil videre har vi hørt, at arbejdstitlen på den nye browser er 'Spartan,' og at Microsoft arbejder med en model, hvor 'Spartan' vil fungere side om side med en Internet Explorer 11 i Windows, hvor Internet Explorer alene vil blive aktiveret, hvis brugeren tilgår ældre og ikke-moderniserede sites.

Du kan læse mere om Spartan her: Derfor har Microsoft planer om en helt ny browser

Windows as a service

Det helt store spørgsmål med Windows 10 er, hvordan Microsoft vil håndtere og bygge et styresystem, der skal kunne flyde på tværs af de tre store platforme, pc samt tablet-computere samt smartphones.

Netop denne sammensmeltning er en af de ting, der især appellerer til erhvervslivet. Men hvordan skal det fungere?

Det var netop ambitionen om at kunne favne flere forskellige platforme - pc og tablet - der fik kæden til at hoppe af for Windows 8.

Med Windows 10 står også smartphone til at komme med i ligningen.

Microsoft arbejder med en form for cloud-basereret 'Windows as a service,' og vi tror, at selskabet onsdag vil kaste yderligere lys over, hvordan det flydende Windows 10-univers kommer til at fungere.

Læs også:

Brugerne elsker allerede Windows 10

Windows versus Mac OS X: Hvilket styresystem er bedst i 2014?

Seks nye tendenser tegner pc'ernes fremtid: Snart vil du se dem indbygget i din computer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere