Artikel top billede

Danske biblioteker fordobler antallet af e-bøger med et fingerknips

4.000 nye e-bogtitler er i sidste uge røget ud til de danske biblioteker efter en ny aftale med landets største forlag. Læs her, hvad du nu kan hente hjem til læsning på pc'en eller din tablet.

De danske biblioteker kan efter flere forhandlingsrunder nu tilbyde danskerne 4.000 nye titler på deres e-bogservice eReolen.dk.

Det betyder, at det samlede antal e-bogtitler på de danske biblioteker næsten er fordoblet til 9.000, efter forlag som Gyldendal og Lindhardt & Ringhoff er begyndt at stille deres bogsamlinger til rådighed på eReolen fra denne måned.

Titler som Yahya Hassans digtsamling, Game of Thrones-serien og krimien Sandmanden er således titler, som er blevet tilgængelige som e-bøger på bibliotekerne, ligesom det er tilfældet for e-bøger skrevet af Klaus Rifbjerg og Michael Katz Krefeld.

Aftalen med de mange nye titler er kommet på plads, efter de store forlag har droppet deres eBib-løsning, og i stedet bliver overflyttet til eReolen, som så dagens lys i 2011.

Kø-systen på nye bøger

Selvom e-bøgerne i sagens natur ikke har begrænsninger i antal som fysiske bøger, er der alligevel sat et kø-system i søen på omkring 1.000 ud af eReolens i alt 9.000 e-bogtitler.

Det skyldes, at aftalen mellem de store forlag og bibliotekerne indeholder en kompromisløsning, så forlagenes mest populære titler højst kan udlånes et vist antal gange via eReolen.

Hvis det antal er overskredet på ens bibliotek, må man derfor skrive sig op i køen til at få en af de populære e-bogtitler hjem, som man kender det fra fysiske bøger

Kø-systemet gælder typisk spritnye titler, som er indlemmet i kø-systemet i seks måneder, hvorefter der er frit udlån, uden der skeles til, hvor mange e-bøger der bliver udlånt.

Nyklassikere som Alfons Åberg og Drageløberen er også faste indslag i dette kø-system, hvor de formentlig bliver en rum tid endnu.

Rekord-udlån i vente

Kompromisløsningen mellem de danske biblioteker og store forlag omkring kø-systemet skyldes, at forlagene ikke er så begejstrede for, at de nyeste og mest populære titler kan rives ned fra eReolen, som det nu passer borgerne.

For dermed ryger e-bogtitlerne også uden om boghandlernes kasseapparater.

Alligevel tegner den nye aftale med de mange ekstra titler til at give udlånsrekorder for e-bøgerne, fortæller projektleder Mikkel Christoffersen fra Københavns Biblioteker.

Han er også tilknyttet eReolen som projektleder, og kan oplyse, at udlånet af e-bøger toppede med 88.000 udlån i juli 2012, hvorefter det faldt markant, da de store forlag oprettede eBib-servicen.

Siden da har knap 70.000 udlån været rekorden i én måned, men den bliver sandsynligvis slået nu, efter de store forlags titler nu feder eReolen kraftigt op.

"Baseret på ret spinkel statistik fra København i de første otte dage med den nye ordning, så er tendensen klart, at vi kommer til at overgå de 88.000 udlån på en måned," forklarer Mikkel Christoffersen.

Sådan låner du e-bøger

I Mikkel Christoffersens arbejdskommune, København, er der i lighed med mange andre kommuner et fast antal e-bøger og netlydbøger, som en låner kan have til rådighed i 30 dage.

Denne kvote er oprettet, fordi bibliotekerne betaler forlagene per lån.

Københavner-kvoten lyder eksempelvis på tre e-bøger og tre netlydbøger, som en borger kan have til rådighed i 30 dage, inden de forsvinder af sig selv. I Frederikssund Kommune kan man derimod låne fire e-bøger og fire netlydbøger i en måneds tid.

Hvis du selv skulle være interesseret i at låne e-bøger, kan du oprette dig selv som låner på dit lokale bibliotek med en firecifret pinkode.

Herefter kan du hive titler hjem på pc'en, Mac'en eller din iPhone eller iPad via apps.

Android-app'en er endnu i testfasen, men du kan også bare tilgå eReolens responsive hjemmeside via en ganske almindelig browser.

Du kan dog (endnu) ikke forvente helt samme udbud som på de fysiske bøger, da eksempelvis udenlandske bestsellere og en forfatter som Jussi Adler Olsens værker ikke altid bliver sat til udlån via e-bøger.

Læs også:

Læser du flest e-bøger eller papirbøger - og hvorfor?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere