Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Seks danske kommuner taget som gidsler af hackere - opkræves løsepenge for at låse krypterede filer op

Mindst seks danske kommuner er blevet angrebet af hackere, der kræver løsepenge for at låse krypterede filer op.

Listen over kommuner, der har været udsat for angreb med ransom-ware, vokser.

I sidste uge kom det frem, at it-kriminelle med større eller mindre held havde skaffet sig adgang til it-systemerne i Gribskov og Nordfyns kommuner med krav om løsepenge for at frigive de filer, som det var lykkedes de kriminelle af kryptere.

Men nu melder it-afdelingerne i Fredensborg Kommune og Faxe Kommune sig i rækken af kommuner, som har været udsat for angreb.

I begge kommuner siger de ansvarlige it-chefer, at det forholdsvis hurtigt er lykkedes at isolere angrebene, så de ikke har anrettet større skader på de kommunale systemer.

Udover angrebene i Fredensborg Kommune og Faxe Kommune er mindst to øvrige kommuner - en i Jylland og en i Nordsjælland - blevet udsat for angreb. Det fortæller flere kilder i it-branchen til Computerworld.

Fredensborg ramt i sidste uge

Ifølge it- og digitaliseringschef i Fredensborg Kommune, Thomas Fænø, begyndte angrebet mandag i sidste uge, men allerede tirsdag formiddag var det lukket ned uden at andre brugere var blevet ramt.

"Samme dag, som vi fik identificeret problemet, fik vi det lukket ned og indkapslet," siger Thomas Fænø til Computerworld.

Han fortæller, at angrebet på den nordsjællandske kommune er sket på helt klassisk vis.

En mail med et malwareinficeret link er blevet åbnet.

Brugeren har klikket på linket, der så har downloadet malware, som krypterer filer på den lokale pc og de drev, som brugeren har adgang til.

"Men vores systemer er meget silo-opdelte, så angrebet har ikke bredt sig, og vi har forholdsvis nemt kunnet genskabe de data, som er blevet ramt af angrebet," siger Thomas Fænø.

Han fortæller, at problemerne indskrænkede sig til et par hundrede filer.

Han er dog helt på det rene med, at det næppe bliver sidste gang, at it-systemerne i Fredensborg Kommune får uønsket besøg.

"Vi har 3.500 ansatte, så jeg er overbevist om, at det kommer til at ske igen. Men vi bruger alle de muligheder, vi har - blandt andet SSL-dekryptering. Vi har firewall med intrusion protection og prevention. Desuden udvider vi brugerkampagnerne omkring adfærd på Internettet og håndtering af e-mail," siger Thomas Fænø.

Faxe fik dårlig start på året

I Faxe Kommune fortæller it-chef Ib Østergaard, at angrebet fandt sted 22. december.

På grund af juleferien viste problemerne sig dog først 2. januar, hvor en medarbejder i forvaltningen åbnede en mail og klikkede på et link, som vedkommende ikke skulle have klikket på.

Efter kort tid fik medarbejderen en besked på sin skærm om, at han ville blive opkrævet en betaling på 400 dollar (se billede) før der igen var adgang til filerne på arbejds-pc'en.

"Det er et helt klassisk forløb, hvor vi opdager, at vi har korrupte filer, som vi ikke kan åbne. Men det lykkedes at isolere angrebet til to åbne drev, som heldigvis ikke indeholdt borgerfølsomme oplysninger," fortæller Ib Østergaard.

Under arbejdet med at rydde op efter angrebet fandt it-afdelingen i Faxe en stribe af de farlige mails på en række medarbejderes pc'er. Den første mail er ifølge Ib Østergaard modtaget den 22. december.

Efter udbruddet tog det halvanden arbejdsdag at genoprette de ramte filer og drev ved hjælp af back up-filer.

Både Fredensborg og Faxe formåede at løse deres problemer mere eller mindre på egen hånd.

Men ifølge flere kilder i it-branchen tegner der sig lige nu billede, af at cyber-kriminelle gør sig store anstrengelser for at bryde ind i it-systemer både i det offentlige og hos private firmaer.

"Meget tyder på, at der er stort angreb i gang, hvor kriminelle forsøger at komme ind i systemer hos forskellige virksomheder, organisationer og myndigheder," lyder det fra kilden.

Læs også:

Her er arbejdsmetoden: Sådan suger software-kidnappere penge ud af danskerne

Dansk kommune hacket: Filer er blevet låst - og der kræves løsesum

Nye angreb med Cryptowall i Danmark: Sådan ødelægger ransomwaren dine filer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere