Artikel top billede

Store kursstigninger har sikret Atea-koncernens bestyrelsesformand og storaktionær Ib Kunøe en klækkelig gevinst.

Atea-aktier stiger med raketfart

Markante opkøb og udsigt til solidt overskud samt store udbytter har sendt kursen på Ateas aktier på en veritabel himmelfart. Det seneste år er værdien af Ateas aktier vokset med mere end 50 procent.

Forventning om solid indtjening, et par markante opkøb og udsigten til store udbytter har fået investorer til at kaste deres uforbeholdne kærlighed på it-koncernen Atea.

På børsen i Oslo lukkede Atea-aktien i går mandag i en kurs på 87,50. Det er en stigning på 15 procent på bare tre uger, hvor Atea-aktien den 14. januar blev handlet til kurs 76.

De seneste tre uger har altså været en regulær fest for både investorer og ikke mindst Ateas hovedaktionær og bestyrelsesformand Ib Kunøe, som i dag ejer i underkanten af 25 procent af Ateas aktier. Bare siden midten af januar i år er værdien af Kunøes Atea-aktier steget med mere end 200 millioner kroner.

Men festen er ikke af ny dato. Går man et helt år tilbage er værdien af Ateas aktier siden februar 2014 steget med mere end 50 procent fra kurs 57 til det nuværende niveau, så den samlede værdi af selskabets aktier nu udgør godt 7,5 milliarder danske kroner.

Der er flere forklaringer på den voldsomme stigning.

Dels er Atea over de seneste år begyndt at betale endda meget pæne trecifrede millionudbytter til sine aktionærer. Og i en tid hvor bankernes indlånsrenter er negative, er kontante aktieudbytter en attraktiv investering.

Det gælder især i Ateas tilfælde, hvor koncernen har formået fortsætte sin vækst uden at det er gået ud over evnen til at tjene penge.

Forventer rekordregnskab

På torsdag i denne uge præsenterer Atea sit årsregnskab for 2014. Bedømt ud fra de første tre kvartaler står Atea til at kunne rapportere en stigning i årsomsætningen på omkring ti procent plus en markant forbedret indtjening (EBITDA) på tilsammen omkring 800 millioner danske kroner og et overskud før skat, der ligger tæt på den halve milliard.

Alligevel har den kraftige kursstigning overrasket flere aktieanalytikere, som de seneste uger billedligt talt har gnedet sig i øjnene, mens kursen er røget i vejret.

For mindre end en måned siden vurderede Danske Bank Equities i Oslo, at Atea-aktien havde potentiale til at stige til kurs 85. Den spådom er allerede overhalet af virkeligheden. Det overrasker aktie-analytiker Martin Stenshall fra Dansk Banks Equities i Oslo.

"Atea har en stærk balance, et godt cashflow og stor udbetaling af udbytte. Men det er ikke noget nyt. Så vi står med spørgsmålet: Hvad der er sket den seneste måned? Og jeg har ikke noget godt svar til dig," siger han.

Hos det norske analysefirma Arctic Equities er man knap så overrasket over aktiefesten i Atea.

Midt i januar opjusterede Arctic sine forventninger til kursen på Atea-aktien, som firmaet mener har potentiale til at stige helt op til kurs 103!

Med til billedet hører også, at Atea over de seneste par måneder har gennemført en række markante opkøb.

I Norge og Finland har Atea købt infrastrukturleverandørerne Imento, Datatech og BCC, mens man i Danmark foretog et meget offensivt træk med købet af netværks- og sikkerhedsleverandøren Axcess.

Læs også:
Derfor har Ateas nye top-udfordrer gode chancer for succes

Atea i kæmpe omstrukturering: Ny topchef indsætter ny ledelse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere