Artikel top billede

Psykiatrisk klinik begår kapitalbrøler: Afslører patient-navne i masse-mail

Flere psykiatriske patienter har fået det dårligere, efter en klinik ved en mailfejl afslørede identiteten på tusindvis af patienter.

Den svenske psykiatriske virksomhed WeMind med klinikker i Stockholm og Göteborg har jokket godt og grundigt i spinaten, efter at en række it-problemer er gået hånd i hånd over længere tid.

Kulmination på problemerne mod slutningen af sidste år var, at selskabet udsendte en massemail til knap 2.000 psykisk syge patienter, hvor deres navne ikke lagt ind i den anonyme bcc-felt.

Det betød, at modtagerne af masseudsendelsen kunne se hinandens navne og mail-adresser.

Konsekvensen har været, at en psykisk patient har gjort skade på sig selv, mens en anden patient fik forværret sine lidelser og afbrød behandlingen.

Seks andre patienter stoppede også deres behandling efter mail-miseren, skriver Computerworlds svenske søsterblad IDG.se.

Ødelagt it-system baner vejen

En såkaldt lex Maria-anmeldelse har afsløret mail-brøleren.

Lex Maria er det svenske sundhedssystem anmeldelsespligt, der er opkaldt efter en episode i 1930'erne, hvor fire patienter på Maria Hospital i Stochholm døde, efter de havde modtaget indsprøjtninger med desinfektionsmiddel i stedet for bedøvelse.

I den aktuelle sag gik problemer med WeMinds mødebooking-system forud for mail-brøleren. Problemerne med systemet betød, at patienterne ikke dukkede op til de bookede tider.

Klinikapplikationen til patientbesøg spillede sammen med Googles kalender, men det viste sig, at Google ikke længere understøttede import af sessioner fra kalderen til klinikapplikationen.

Derfor måtte patienterne oplyses på mail om, at der i den kommende tid ikke ville blive udsendt bookingbekræftelser eller påmindelses-sms'er.

Her opstod den grove fejl med modtagernes navne.

"Da modtagerne af mailen åbnede for posten, kunne de se de øvrige modtagere i adressevinduet. Berørte patienter har således kunnet se mailadresserne til en række andre patienter på klinikken, og hemmeligholdelsen var altså væk," skriver WeMind i sin lex Maria-anmeldelse i følge iDG.se.

Flere årsager til fejl

WeMind giver i anmeldelsen flere bud på, hvorfor det kunne gå så galt.

Den hyrede it-konsulent, der skulle fikse bookingsystemet, tænkte tilsyneladende ikke på, hvor vigtigt det var holde modtagerne hemmelige for hinanden.

Den ansvarlige chef kontrollerede ikke, at fortroligheden blev opretholdt, og fejlen skete desuden, da virksomheden var under stort tidspres.

"Vi ser meget alvorligt på forløbet. Fortrolighed i vores verden er ekstrem vigtig," lød det fra WeMind-chefen Urban Petterson i december.

Oven på hele forløbet er den hyrede it-konsulent sat på porten.

WeMind skal selv i gang med at undersøge sikkerheden i sin klientapplikation med massevis af personfølsomme da, da applikationen ligger på en hjemmeside, som kun er beskyttet af brugernavn og password.

Læs også:
Dansk læge bygger nyt it-system - sladrer om sygdom hos patienterne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere