Artikel top billede

Næppe job-boom i farvandet: Men derfor er Apple-byggeri alligevel en god nyhed for hele it-danmark

ComputerViews: Apples kæmpe-byggeri af kæmpe-datacenter i Viborg har betydning for hele it-danmark. Se hvilke muligheder, der ligger i byggeriet, for hele it-branchen.

ComputerViews: Apples kommende kæmpe-byggeri af et gigantisk datacenter i Foulum ved Viborg er gode nyheder for hele it-danmark.

Det kan du læse mere om her: Apple bygger nyt kæmpe-datacenter i Danmark: Investerer milliarder

Apples byggeri skal planmæssigt sættes i gang i 2016 og vil strække sig over 10 år, hvor flere hundrede bygnings-arbejdere vil være beskæftiget med byggeriet, som Apple kalder for "Apples største projekt i Europa til dato.'

Det er selvfølgelig godt.

Læs også: Så mange arbejdspladser bringer Apple med til Viborg

Lige nu jubler politikere og andre over, at byggeriet vil skabe arbejdspladser på Viborg-kanten. Hvilket utvivlsomt er rigtigt.

Antallet er i det store billede imidlertid ikke overvældende, og der vil næppe blive tale om et antal arbejdspladser, der gør, at kan tale om et decideret erhvervs-eventyr på Viborg-kanten - og slet ikke, når man tager i betragtning, at der er tale om kommende hjemsted for nogle af et af verdens største it-virksomheders mest anvendte produkter.

Når det kommer til stykket ligger den reelle værdi således ikke i selve byggeriet og den efterfølgende drift af datacenteret, for Apple-datacenteret vil nemlig - som alle andre datacentre - blot blive en stor, grå og summende industri-bygning med et ekstremt højt strømforbrug og en relativ lille medarbejderstab bestående af primært teknikere.

De afledte værdier

Den reelle værdi ligger i stedet på hylden for afledte værdier, og det er noget, der kan få betydning for hele it-danmark, hvis man forstår at udnytte signalværdien rigtigt.

Apple er verdens mest værdifulde selskab, et af de for tiden bedst indtjenende og blandt de mest kendte brands i verden.

Selskabet har således både økonomiske og politiske muskler til at placere sine datacentre stort set, hvor det har lyst. Langt de fleste steder i verden vil beslutningen om et Apple-byggeri blive modtaget med samme jubel-scener, som det har været tilfældet med det kommende byggeri i Foulum.

Med denne valgfrihed har Apple altså udvalgt Foulum uden for Danmarks 17. største by som det perfekte sted at bygge datacenteret, der sammen med et tilsvarende center i Irland skal huse iTunes Store, App Store, iMessage, Maps og Siri for Apples mange europæiske brugere.

Apple peger blandt andet på tilgængeligheden af vedvarende energi som en af hovedårsagerne til at valget er faldet på Danmark.

Cloud-tjenester - og dermed datacentre - står i centrum for de store it-selskaber i disse år.

Generelt er det afgørende for it-selskaberne, at deres datacentre - der i meget høj grad er afgørende for deres fremtid i business - ligger i områder med total stabilitet, politisk ro, god energiforsyning (som kan udbygges efter behov), solid infrastruktur, højt uddannelses-niveau, mange it-eksperter og politisk vilje til udvikling.

Alt dette har Danmark, og det er dén historie, som Apples beslutning underbygger, og som it-danmark kan bygge videre på: At Danmark og danske produkter har den kvalitet og stabilitet, der gør, at man kan anvende dem til langsigtede og mange-årige projekter.

Hidtil har Holland, Tyskland, Irland og Sverige lagt grund til datacentre for it-giganter som Google, Microsoft, Amazon, mens Danmark ikke har haft noget at præsentere.

Med Apple-byggeriet får det danske it-erhverv altså mulighed for at fortælle omverdenen en historie om at dansk it handler om kvalitet, soliditet og om at evne avanceret infrastruktur bedre end alle andre i en tid, hvor it-giganterne bliver mere og mere afhængige af cloud og dermed datacentre.

Apples datacenter-byggeri understreger, at de store it-giganter ikke længere kan nøjes med at have datacentre enkelte steder i verden.

Ikke mindst den politiske udvikling gør, at de alle må og skal have mindst et datacenter i Europa, og Apples beslutning viser altså, at de trygt kan ligge i Danmark.

Derfor er det oplagt, at Apple-byggeriet på sigt vil tiltrække andre it-virksomheder til Danmark - ikke mindt eksempelvis inden for app-udvikling, infrastruktur, cloud-firmaer og lignende.

Og det vil kunne sætte gang i en spiraleffekt.

Ligger perfekt

Direktør for colocation-virksomheden Interxion, Peder Bank, har tidligere sagt til Computerworld, at Danmark efter hans mening ligger perfekt for datacentre med adgang til hele Europa og østlandene, men at Danmark efter hans mening aldrig har "spillet vores infrastruktur-kort særligt godt."

Blandt andet har vi i Danmark udbygget vores infrastruktur i takt med behovet har udviklet sig, mens eksempelvis Sverige har haft en mere kommerciel tilgang til udbygningen, hvilket blandt andet har kastet Sverige ind i en positiv spiral med både øget erhvervs-venlighed og forbedret infrastruktur.

Det kan du læse mere om her: Derfor mister Danmark kæmpe-mulighed for datacenter-eventyr.

Nu er Danmark med på vognen igen. Og det kan blive til gavn for os alle.

Det åbne spørgsmål er nu, om it-danmark vil forstå at bygge videre på det solide signal, som Apples beslutning sender.

Hvilken værdi mener du, at Apples nye data-center-byggeri ved Viborg har for it-danmark?

Giv dit besyv med i debat-feltet herunder.

Læs også:

Cloud-giganter i vildt kapløb om Europa: Her kommer de nye giga-datacentre

Google på fremmarch i Europa: Bygger nyt kæmpe-datacenter

IBM eskalerer cloud-kapløb: Her bygger IBM nye datacentre.

Her er Microsofts vilde datacenter - kom med ind bag portene

Otte vigtige software-tendenser for din virksomhed: Her er otte trends for enterprise software




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere