Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Efter scoringen af Apples datacenter - her er Danmarks næste store it-skalp

Oven på placeringen af Apples datacenter i Viborg arbejder lobbyisterne hos Invest in Denmark på at lande nye, store it-aftaler til Danmark. Læs her, hvor det næste store gennembrud kan komme.

Ugens helt store it-nyhed i Danmark er uden tvivl, at it-giganten Apple har valgt at placere et af sine to nye europæiske datacentre klods op ad en driftsikker transformerstation i Foulum ved Viborg.

Det kan du læse mere om her: Overblik: Så vildt bliver Apples kæmpe-byggeri i Foulum

Forud for denne opsigtsvækkende begivenhed har der været et forløb på tre års tid, hvor it-giganten har holdt møder med en række danske kommuner.

Disse møder kom i stand efter Udenrigsministeriets Invest in Denmark-organisation under Eksportrådet fik gjort æbleselskabet interesseret i Danmark.

Chef for Invest in Denmarks aktiviteter i Nordamerika, Jon Thorgaard, fortæller her overordnet, hvordan det lykkedes at få Apple tændt på at placere et af sine gigantiske datacentre i Danmark, mens det andet Apple-datacenter skyder op i Irland i de kommende år.

"Tilbage i 2011 var der en masse annonceringer af nye datacentre i vores nabolande (for eksempel Facebook i Sverige og Google i Finland, red.). Disse selskabers placeringskriterier gik blandt andet på et politisk stabilt klima, høj forsyningssikkerhed, og at der var vedvarende energi til rådighed."

"Vi har folk siddende i Silicon Valley, og det var her, at vi via et rigtig godt netværk efterhånden fik skabt nogle 1-til-1-møder, som vi i øvrigt holder hundredvis af om året," forklarer Jon Thorggard.

Tys-tys om Apple-aftale

Han ønsker ikke at kommentere konkret på hvor, hvornår og hvordan møderne med Apple har fundet sted af hensyn til fortrolighedsaftaler.

"Det må være op til kunden (Apple, red) at fortælle om," lyder svaret fra Jon Thorgaard.

Han tilføjer, at både ambassadører og ministre har været inde over den danske charmeoffensiv for at få Apple til at bygge og bo her.

Der er generelt meget tys-tys omkring forhandlingerne med Apple. Hvordan kan det være, når nu aftalen med Apple er landet?

"Uanset hvilken branche, der er tale om, er det vigtigt, at vi respekterer kundernes fortrolighed, for de skal stå til ansvar over for deres aktionærer og medarbejdere, og så har de også konkurrenter at tænke på."

Computerworld har kontaktet Apple, som ikke ønsker at udtale sig konkret om de indledende samtaler med Invest in Denmark, udover at vores lille kongerige blev valgt på grund af vores fokus på vedvarende energi.

Powercenter for sundheds-it

Jon Thorgaard lægger dog ikke skjul på, at Apples engagement herhjemme var noget af en sejr for Invest in Denmark.

"Det er helt sikkert den største skalp til dato," siger han.

"Vi har i Danmark også en lang række andre områder, hvor vi har noget unikt at tilbyde. Vi har eksempelvis noget helt unikt at tilbyde inden for sundheds-it, hvor der er foretaget store investeringer, og det er et område, som vi er meget stærke på."

"På den måde kan Danmark blive det nye center for excellence inden for sundheds-it."

Fuldtidsarbejde at score Apple

Jon Thorgaard forklarer, at på baggrund af udvælgelsen af disse strategiske satsningsområder - som udover datatacentre eksempelvis også tæller biovidenskab, cleantech og fødevarer.

"Hvis vi ser virksomheder, der er i bevægelse og ude på markedet efter løsninger, så tager vi kontakt til dem og spiller Danmark ind som en case," forklarer Jon Thorgaard om Invest in Denmarks arbejdsmetoder.

Chefen for Invest in Denmark i Nordamerika ønsker med henvisning til førnævnte fortrolighedsaftaler ikke at udtale sig om, hvilke konkrete selskaber inden for sundheds-it, der har meldt sig interesserede i at investere i Danmark.

Det kan vel ikke være helt billigt at tiltrække den slags it-giganter. Hvad har det egentlig kostet at få et selskab som Apple til Danmark?

"Ud fra vores estimater er der i hvert fald lagt to årsværk i vores arbejde som netværksorganisation. Dertil kommer arbejdet ude i kommunerne, hos forsyningsselskaberne og hos eksterne rådgivere."

Ingen rabatter til Apple

Har staten eller kommunerne tilbudt Apple nogle rabatter på eksempelvis strøm eller på generering af fjernvarme fra datacentrets overskudsvarme?

"Nej, der er ikke indgået nogle særaftaler."

Norge har jo brokket sig over, at Danmark fik scoret Apple. Men nordmændene siger samtidig, at der er to andre store spillere på udkig efter placeringer til datacentre. Hvem er disse selskaber, og har I også fat i dem på nuværende tidspunkt?

"Det har jeg ikke nogen kommentarer til."

Kan du så sige noget omkring, hvorvidt der er andre store datacentre på vej til Danmark?

"Nej. Lige nu har vi landet en aftale med Apple, og det glæder vi os selvfølgelig over."

Glæden ville vel ellers være fem gange så stor, hvis der kom fire andre store datacentre til Danmark sammen med Apples?

"Ja, naturligvis, men lige nu er vi godt tilfredse med det ene datacenter, og så må vi se, hvad fremtiden bringer. Vi arbejder i hvert fald sammen med alle danske kommuner om rådgive dem så godt som muligt til at kunne tiltrække udenlandske investeringer."

Læs også:
Danske datacenter-direktører: Apples ankomst er sukker for hele it-branchen

Uklarhed over Apples selskabs-konstruktion i Viborg-datacenter: Hvordan skal skatten betales?