Artikel top billede

Skats it-direktør: Sådan ruster vi os til mandagens klik-storm

På mandag går det løs hos Skat. Det er dagen hvor 4,4 millioner nysgerrige danskere kan få oplysninger om restskat eller om der kommer penge retur fra staten. Vi glæder os, lyder det fra Skat, der i år har flere nye it-tiltag klar til borgerne.

Så er det igen den tid på året, hvor der skal afregnes med Skat.

Får du penge tilbage til at forsøde sommeren med, eller skal du finde muldvarpen frem og betale restskatten tilbage til statens store fælleskasse?

Fra på mandag kan du logge på Skats webside og se resultatet af din årsopgørelse.

Det er der rigtig mange danskere, der gør - på samme tid. 4,4 millioner borgere i kongeriget har nemlig en hemmelighed liggende klar til afsløring på webstedet.

Dagen for afsløringerne har været forbundet med mange nedbrud på Skats websted, men i efter indførelsen af et kø-system, har Skat formået at holde trafikken fast i kravetøjet, så siden ikke går ned, men i stedet sat den besøgendepå hold.

Læs også: Derfor gik det galt for Skat trods ugers it-forberedelse

Selv om siden er blevet holdt i luften, har der været rigtig lange køer ved den hemmelige port,

Læs mere om det her: 50.000 i kø: Skal du have penge tilbage i skat?

Og Skat har netop været ramt af et it-problem: Skat ramt af alvorlige it-problemer: Vigtig indberetnings-deadline udskydes

Men det får ikke it-direktøren i Skat til at ryste i bukserne over mandagens trafiktest. Tvært i mod! Han glæder sig.

Flere nye tiltag på it-fronten

Skat arbejder i øjeblikket på højtryk for at stress-teste systemerne for derved at finde de flaskehalse, der kan opstå i forbindelse med det massive trafik-boom.

"I år har vi sat ekstra fokus på stabilitet og kapacitet. Det vil sige, at vi er meget opmærksomme på at skabe et flow gennem systemerne og få fjernet flaskehalse, før de opstår. Det er det, vi tester lige nu," fortæller Jan Topp, der er it-direktør i Skat.

Er I i gang med test af store datamængder mod jeres egne systemer?

"Ja, præcis. Men også med vores samarbejdspartnere."

Samarbejdet med de øvrige aktører står således højt på dagsordenen i Skats kommandorum.

"Det er ikke kun vores it-systemer, der skal klare testen. NemID til login drives af Nets og NNIT, hvilket er et eksempel på, at samarbejde er påkrævet i forbindelse med denne opgave."

Stadig kø

Som bruger vil du stadig blive mødet at det kø-system, der har været anvendt af Skat i flere år.

"Det fungerer rigtig godt, og brugerne har taget godt imod systemet. Systemet leverer de nødvendige oplysninger om, hvornår der er adgang og så kan folk tage sig en kop kaffe, mens der ventes."

Har I nogle nye ting på menuen i år?

"Ja, der er to helt nye tiltag, som vi afprøver i år. For det første bliver det muligt at kontakte Skat via sociale medier som Facebook. Det forventer, vi vil tage toppen af telefonkøerne. Vi er vist den første offentlig myndighed, der forsøger det, og vi er meget spændte på, hvordan tiltaget bliver modtaget," fortæller han, og fortsætter:

"Desuden har vi gjort Skat klar til din mobiltelefon og tablet gennem responsive webdesign, hvilket betyder, at websiden tilpasser sig til de forskellige platforme, så du ikke er bundet til sin pc-skærm mens du venter på adgang."

Er du nervøs for trafikstormen på mandag?

"Nej. Jeg glæder mig rigtig meget. Det er en stor årlig begivenhed, der får meget fokus. Det er en slags eksamen, og jeg tror den kommer til at gå godt i år," lyder det fra it-direktør, Jan Topp.

Hemmelig snigpremiere?

Skat plejer uofficielt at åbne for adgangen til dine personlige skattetal på et tidspunkt i weekenden for at tage toppen af efterspørgslen på mandag.

Rikke Madsen, der arbejder i Skats presseafdeling, ønsker dog ikke at kommentere hvornår eller om, Skat åbner de digitale porte før tid.

Giver I traditionen tro adgang i løbet af weekenden?

"Det kan man aldrig vide. Vi giver i hvert tilfælde adgang på mandag," siger hun til Computerworld.

Læs også:
Din årsopgørelse risikerer at havne i kø hos Skat

Skat: Årsopgørelser er stor succes trods nedbrud

Sådan har Skat.dk ryddet op på 42.000 undersider




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere