Artikel top billede

Hardware-sårbarhed afsløret: Derfor gør 'rowhammer' DRAM sårbare

Sårbarheden rowhammer findes i nogle DRAM og kan udnyttes, afslører Google.

En ny sårbarhed skiller sig ud fra mængden ved at være hardwarebaseret snarere end softwarebaseret. 

Det skriver Googles Project Zero i et blogindlæg, hvor hardwareleverandørerne også kritiseres for ikke at have gjort nok for at gøre noget ved rowhammer-problemer, som de har kendt til i et stykke tid.

"Vi har påvist to måder, hvorpå DRAM rowhammer-problemet udnyttes til at opnå privilegier," lyder det blandt andet fra Google, der henviser til, at at man via rowhammer vil kunne opnå kernel-privilegier.

Rowhammer-navnet kommer af, at man ved at ved at blive ved med at "hamre løs" på (blive ved med til tilgå) en bestemt cellerækker i hukommelsen kan få cellerne til at skifte fra et stadie til et andet. Det er det, der også kaldes "bit flipping." 

"Vi testede på udvalgte bærbare og fandt ud af, at en del af dem indeholdt problemet," skriver Google blandt andet.

"Den offentlige diskussion om software-sårbarheder er i de seneste årtier udvidet vores industris forståelse af it-sikkerhed, og ansvarlige softwareleverandører giver brugerne besked, når deres software er sårbar, og der er opdateringer."

Kritik af hardware-leverandørerne

"Selvom industrien er mindre vant til hardware-bugs end software-bugs, vil vi gerne opfordre hardware-leverandører til at at tage den samme tilgang," skriver Google med henvisning til, at det kræver grundige analyser og efterfølgende firmware- og BIOS-opdateringer, hvis en sårbarhed som rowhammer skal lukkes.

"Vi ved ikke med sikkerhed, hvor mange maskiner, der er sårbare over for dette angreb, eller hvor mange sårbare maskiner, der kan repareres."

DK Cert har også en orientering om rowhammer-problemet og skriver blandt andet, at forskere tidligere har opdaget, at det er muligt at ændre værdien af en lagret bit , men at der ikke været eksempler på, at det giver sikkerhedsproblemer.

Måske det ændrer sig med rowhammer:

"Forskere fra Google har nu demonstreret to angreb, der i praksis udnytter rowhammer til at bryde sikkerheden. Et angreb gør det muligt at bryde ud af sandkassen i Google Chrome, et andet giver fuld adgang til alle data i et Linux-system. Chrome er ændret, så angrebet ikke længere kan udnyttes."

"Sårbarheden har at gøre med den måde, DRAM (Dynamic Random-Access Memory) fungerer på. Hver bit i arbejdslageret er repræsenteret ved en elektrisk spænding i en kapacitor. Den skal genopfriskes mange gange i sekundet."

"Angrebene kan kun udføres på maskiner med DRAM, der har rowhammer-sårbarheden. Det vil typisk være computere uden ECC-RAM," forklarer DK Cert.

Læs også:

Nu kommer der lavere DRAM-priser




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere