Artikel top billede

Smartwatches en tikkende bombe: Endnu farligere i trafikken end mobiltelefonen

Et britisk trafikinstitut har undersøgt, om smartwatches gør din kørsel mere eller mindre sikker end din smartphone. Og konklusionen er ikke positiv for de små håndledscomputere.

En ny undersøgelse fra det britiske Transport Research Laboratory (TRL) har for nyligt undersøgt effekten af smartwatches i trafikken.

Vi har altid fået af vide, af mobiltelefonen er en af de største dræbere i trafikken, og mobilen er da også forbudt at bruge uden brug af headset eller lignende (§ 55 a i straffeloven).

Men smartwatches er tilsyneladende endnu værre forstyrrelseselementer end mobilerne. I hvert fald har de britiske forskere vist, at en bilist, der kigger ned i sit smartwatch, er 2,52 sekunder om at reagere på en nødmanøvre.

Til sammenligning tager det "kun" 1,83 sekunder at reagere for en bilist, der bruger sin smartphone, og kun 0,9 sekunder, hvis man sidder og taler med en medpassager.

Det har fået flere politikere i Storbritannien til at råbe op om, at også smartwatches skal forbydes under kørsel.

I alt er der siden 2003, hvor mobiltelefonen blev ulovliggjort i de britiske biler, blevet dræbt over 22 mennesker, hvor man med sikkerhed har kunne pege på mobiltelefonen som synder.

Sikker Trafik: "Ligemeget om det er et ur eller smartphone"
Herhjemme er det Rådet for Sikker Trafik, som blandt andet forsøger at få os alle til at slippe mobilen, når vi kører bil.

Specialkonsulent hos Sikker Trafik, Søren Troels Berg, er ikke glad for, at der kommer endnu en ting ind i bilen, som kan forstyrre bilisten.

"Det er alarmerende, at der nu kommer endnu en distraherende effekt, som billisterne skal tage hensyn til, eftersom at vi allerede nu har svært ved at koncentrere os. Om det er en smartphone eller et smartwatch, det er underordnet," siger Søren Troels Berg.

Han forklarer, at det ofte er svært at finde ud af, hvad det egentlig er, som er den mest forstyrrende faktor, når uheld sker. Derfor kan han heller ikke sige, hvor ofte mobilen er skyld i danske uheld, men den gør det absolut ikke lettere, når man sidder fast i flere timer i en bil på motorvejen.

"Vi keder os meget i bilen, og derfor forsøger vores hjerne altid at lave noget aktivt. Derfor piller vi ved radioen, papirer fra arbejde, snakker med børnene på bagsædet og så videre. Det er jo også derfor, at vi er ude og fortælle folk, at de skal køre bil, når de kører bil, " siger Søren Troels Berg. 

Læs også: 

Test af Android Wear smartwatch: Statussymbol med stort potentiale




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere