Artikel top billede

Halvdelen af statens it-projekter har været i havsnød

Statens nyeste oversigt over sine it-projekter tegner langt fra et rosenrødt billede, hvilket heller ikke er meningen, forklarer kontorchef. Læs her, hvorfor staten stadig ikke kan finde ud af at opbygge it-projekter.

Udvikling af store, komplekse it-projekter har alle dage været en udfordring for selv de meste digitaliseringsparate organisationer. 

Sådan er det også hos staten, hvor 11 ud af i alt 23 større it-projekter til en værdi på mere end 10 millioner kroner er eller har været i vanskeligheder i det seneste halve års tid.

Det viser den halvårlige status-oversigt fra Statens It-projektråd, hvor Forsvarsministeriets projekt 'Online Trådløse Scannere på Forsvarets depoter (POTS)' er det eneste projekt, der er i decideret rød status.

Stadig svært

Den røde status skyldes, at projektet er blevet 12 millioner kroner dyrere og 11 måneder forsinket i forhold til de oprindelige planer, så det først forventes klar til udrulning ultimo 2015.

Seks andre projekter er i gul status, mens yderligere fire andre projekter er blevet ændret/skåret så meget ned, at de nu kan nås til den forventede deadline.

De sidste 12 projekter kører helt som planlagt, viser oversigten.

"Vi kan se, at det stadig er rigtig svært for myndighederne at gennemføre digitaliseringsprojekter. Vi er stadig forsinkede, og der er flere steder, hvor det fortsat er svært at løfte opgaverne rent forretningsmæssigt," erkender Morten Ellegaard, Digitaliseringsstyrelsens kontorchef for
Ministeriernes projektkontor.

Ingen grund til jubeloptimisme

Han siger, at det derfor vil være misvisende at hævde, at den seneste statusrapport over alle de store statslige it-projekter til samlet en god halv milliard kroner giver anledning til jubeloptimisme.

"Vi prøver jo heller ikke at male et rosenrødt billede af, at alt går godt. Men vi kan dog se, at der er områder, hvor det går fremad. Blandt andet har etableringen af Statens It-projektråd betydet, at den ansvarlige topledelse i myndighederne er rykket tættere på projekterne. Det er væsentligt for et godt resultat," forklarer Moren Ellegaard.

Læs også: Få så stoppet de offentlige it-skandaler - det kan ikke blive ved

Kontorchefen finder det samtidig bemærkelsesværdigt, at konsekvensen af et forsinket projekt ikke altid opgøres af myndighederne i form af øgede omkostninger eller tab af kritisk funktionalitet.

"Det er en typisk fejl, for en forsinkelse er aldrig gratis," siger han og fortsætter: 

"Generelt har staten en tendens til at give sig i kast med for store it-projekter, og blandt andet derfor har It-projektrådet anbefalet, at rescoping af flere projekter for at reducere risici og finde den rette balance mellem funktionalitet, kompleksitet og indtjening/besparelse. Det er en vigtig øvelse," fortæller Morten Ellegaard.

Dommerne bliver bedømt

For at få så gode it-projekter som muligt vil selve arbejdet med at professionalisere indsatsen med at gennemføre store it-projekter blive evalueret i de kommende måneder.

Formålet er blandt andet at se, om statens it-rådgivere har de rette værktøjer, og om statens it-projekteksperter kan bruges bedre, når projekterne møder udfordringer. 

Dette eftersyn kommer fem år efter, at det blev besluttet fra Finansministeriets side, at der skulle styr på de statslige it-projekter en gang for alle.

Blandt andet forklarer Morten Ellegaard, at mange forsinkelser i de statslige it-projekter begynder udfordringer i den tidlige analysefase, som så rammer projekterne i resten af deres levetid. 

"Statens It-projektråd har med statusoverblikket fået etableret en ensartet måde at sammenligne projekterne på tværs på, men der er fortsat plads til at gennemføre projekterne mere professionelt," lyder det fra Digitaliseringsstyrelsens kontorchef.

Læs også:
Ny rapport: Forsinkelse er it-projekternes største problem

Få så stoppet de offentlige it-skandaler - det kan ikke blive ved




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere