Artikel top billede

"Gratis" Windows 10 nærmer sig: Og det kan blive dyrt for virksomhederne

Microsofts Windows 10 kommer tættere og tættere på. Som virksomhed skal man dog være opmærksom på de udgifter, der kan følge med det nye Windows - der ellers som udgangspunkt er gratis.

Windows 10 kommer tættere og tættere på, og forventningerne er da også allerede nu skudt gevaldigt i vejret.

For det første fordi Windows 10 ser ud til at blive alt det, Windows 8 aldrig formåede at blive - og fordi det er et tegn på, at Microsoft som virksomhed igen er ved at være tilbage i rigtig god form på Windows-fronten.

Samtidig har det ikke ligefrem skadet hypen, at Windows 10 som udgangspunkt bliver gratis.

Netop med gratis-snakken skal man dog lige holde tungen lige i munden, for især erhvervsbrugerne skal her være ekstra opmærksomme.

Microsoft Danmark har tidligere forklaret til Computerworld, at Windows 10 kan fås gratis, hvis man i forvejen har en maskine med Windows 7, Windows 8.1 og Windows Phone 8.1.

Der er dog også en del undtagelser til dette tilbud: Eksempelvis gælder det ikke for Windows 7 Enterprise og Windows 8/8.1 Enterprise, så medmindre man har en software-assurance, kommer man til at betale for en opgradering til Windows 10.

Og det er ikke det eneste, man skal være opmærksom på, når det kommer til prisen på Windows 10.

Vores kolleger på Computersweden har en interessant artikel, der går på, hvad Windows 10 reelt kommer til at koste for erhvervsbrugerne, hvis man ser på det i det store billede.

Serverne kan blive udfordringen

"Problemet er, at en central udrulning af det nye operativsystem kræver en opgradering af serverne og et værktøj til udrulningen, eksempelvis System Center 2012 Configuration Manager."

"Det går nemlig ikke at bruge de traditionelle udrulningstjenester som Windows Deployment Services i Windows Server 2008 og den, der fortsat har Windows Server 2003 er helt ude, eftersom de gamle værktøjer ikke understøtter alle funktioner i Windows 10, eksempelvis til ‘uefi bios' (unified extensible firmware interface)," lyder forklaringen hos Computersweden.

Som vores kolleger også skriver, så er de fleste virksomheder meget åbne for at opgradere til Windows 10, men samtidig er udsigten til nye serverlicenser ikke ligefrem noget, der skaber jubel:

"Vi har cirka 50 serverlicenser i dag, der ligger på Windows Server 2003 og 2008, og det koster cirka 6.000 (svenske, red.) kroner at opgradere hver af dem. Derefter kommer arbejdet med at få serverapplikationerne til at fungere, som de skal," udtaler en anonym it-chef til Computersweden.

Windows-konsulent Mikael Nyström fra Truesec deler opfattelsen af, at al snakken om et "gratis" Windows 10 ikke giver den store mening for erhvervsbrugerne.

Han peger på, at udgifter ligger ligger i forvaltningen og vedligeholdelsen af maskiner og applikationer.

En Microsoft-produktspecialist, Anders Wendt, nedtoner dog overfor Computersweden snakken om høje omkostninger i forbindelse med Windows 10:

"Man behøver ikke at opgradere hele serverparken for at udrulle moderne versioner af klienten," lyder det fra Microsoft-manden, der dog stadig anbefaler alle kunder at se nærmere på Window Server 2012 R2 eller Microsoft Azure.

Læs også:

Eksperterne helt oppe at ringe: Derfor får Microsoft et stort comeback med Windows 10

Her er Windows Server 10: Derfor får server-styresystemet stor betydning

Tre vigtige facts om WIndows 10: Det skal du vide om det nye styresystem

Total forvirring om gratis Windows 10: Nu kommer alle undtagelserne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere