Artikel top billede

(Foto: FRANCK CAMHI / FRANCK CAMHI)

Her er fem it-problemer som du (sikkert) ikke kan få has på

Klumme: Luften er tyk af ekspertforudsigelser om, hvad der vil ske i det kommende år. Her er fem problemer, som du nok ikke får løst, med mindre du er meget dygtig og heldig.

Vi vil allesammen gerne vide, hvad der kommer til at ændre vores arbejde, vores karriere og vores liv i 2015.

Lad os gøre noget andet - og mere praktisk. Lad os kigge på det, som IKKE vil ændre sig.

Min påstand er, at når vi går ind i 2016, slås vi stadig med disse fem problemer. Og ingen af eksperternes forudsigelser vil ændre særlig meget på det.

Men jeg vil ikke være den, der lægger en dæmper på din entusiasme for trends og teknologier. Problemerne vil være de samme, og lykkes det for dig at tackle dem, bliver 2015 et sjovt og succesrigt år.

1. De fleste virksomheder vil tale om big data uden at gøre noget ved det.

Big data rummer store muligheder, som virksomhederne kan udnytte.

Oftest har it-afdelingerne dog ikke kvalifikationerne eller tiden til at implementere nye infrastrukturer, samtidigt med at de kæmper for at klare den eksisterende arbejdsbyrde.

De fleste virksomhedsledere har desuden en forholdsvis lille viden om, hvad Big Data kan gøre for dem, men det virker som om at de har forstået, at "udnyttelsen af de sociale medier" er et vigtigt mål.

Du kan hjælpe dem med at opnå god viden ved at bruge eksisterende værktøjer til stemningsanalyse på sociale medier. Det er værdifuldt og relativt enkelt at integrere sociale medier i eksisterende analyser.

Det betyder ikke, at big data ikke bliver relevant for jer. Så sørg for at få lidt erfaring, men lav ikke planer om at sende relationsdatabasen på pension endnu.

2. Visualiseringer overbeviser mere, end de informerer

Selv om big data var det store buzzword i 2014, kunne det lige så godt have været visualisering.

Problemet er, at mange visualiseringer i virkeligheden står i vejen for bedre beslutninger.

Hvorfor? Det er ikke fordi, de teknisk set er utilstrækkelige, og forhåbentlig har I lagt overfyldte lagkagediagrammer og mønstrede søjlediagrammer med 3D-effekt bag jer.

Problemet er paradoksalt nok, at visualiseringerne, som vi anvender dem i dag, er for overbevisende.

Mange visualiseringer reducerer mængden af information, der vises, for at "forklare" andre noget, som du allerede ved. Men det kan faktisk betyde at man aldrig finder ud af, hvad som i virkeligheden foregår, fordi fakta og drøftelse af problemet sker med for lidt viden.

Især statiske visualiseringer reducerer muligheden for at udforske alternativer og få dybere indsigt.

Forskere på Cornell University har opdaget, at oplysninger, der præsenteres i diagramform, er mere overbevisende (men ikke nemmere at huske) end oplysninger præsenteret med tal.

Tendensen var mest markant blandt dem, der svarede ja til, at de tror på fakta.

Jeg er overbevist om, at du også tror på fakta. Så hvad kan I gøre?

Undgå værktøjer, der udelukkende leverer diagrammer til præsentation eller deling. Brug værktøjer, som virkeligt er interaktive og udforskende. Med sådanne værktøjer er alle analytikere og kan få vigtig viden frem.

3. I vil stadig være på udkig efter den perfekte telefon eller tablet

Du tror måske, at I allerede har fundet den? Der kommer snart en ny. Og en til.

Ved udgangen af 2015 står udviklere og administratorer, som troede, at de havde løst deres problemer ved at standardisere på én platform, over for de samme problemer igen.

I skal give brugerne en "responsiv" oplevelse, der tilpasser sig uafhængig af platform og enhed.

Hvem ved, om de kommer til at bruge iPad eller Android i løbet af de næste 12 måneder?

Forvent ikke, at de hellere bruger tablet end telefon. Hvem ved, hvilke enheder i andre formater der dukker op. I 2014 købte amerikanske skoler for første gang flere Google Chromebooks end Apple iPads.

Vil I tænke i formater resten af livet? Med et ægte "responsivt" værktøj skal I kun bygge én gang, men kan bruge det overalt. Alt andet dræner jeres ressourcer, inden året er omme.

4. I kommer til at udføre en masse arbejde på jorden, selv om data befinder sig i skyen

For der er lige en detalje ved skyen. Der findes ikke én - der er mange, og de taler ikke særlig godt sammen.

Der findes selvfølgelig flere populære sky-infrastrukturer, for eksempel fra Amazon og Microsoft.

Der findes også tusindvis af sky-applikationer, og I bruger sandsynligvis allerede en eller flere af disse. Og måske lagrer I allerede data i skyen.

Men de fleste har stadig en masse data lokalt, og disse data skal ofte integreres med data fra ikke bare én, men flere sky-applikationer.

Desuden har jeres brugere deres egne data, og hvem ved, hvor de kommer fra?

Lad dig ikke narre - du vil i 2015 downloade data, så de ligger lokalt, for at I kan foretage traditionelle opgaver som vask, formatering og integration af data.

"Back office" kommer stadig til at være "back office" en stund endnu.

5. Ledelsen har stadig ikke grundlæggende viden om de daglige operationer

Det er nemt at blive grebet af entusiasme over de sidste nye teknologier. Big data, Internet of Things, Predictive Analytics - som alle lover en masse.

Men se dig omkring i jeres egen eller kundernes forretning, leverandørernes og partnernes systemer.

Der findes helt sikkert ledere overalt, som ville ønske, at de havde lidt bedre, mere komplette, mere præcise, mere rettidige oplysninger om grundlæggende elementer i deres daglige arbejde.

Det er fristende at gå efter at skabe en revolution, som kan transformere virksomheden.

Sandheden er imidlertid, at dataanalyse og beslutningsstøtte gavner forretningen mest gennem at optimere hver eneste transaktion og beslutning en lille smule.

Opnå færre fejl i ordrebehandlingen. Gør produktionen bare lidt mere effektiv. Målret marketingindsatsen yderligere. Og giv frem for alt ledelsen den indsigt, der skal til for at identificere, planlægge og måle disse små ændringer i hverdagen.

Så vil du ved udgangen af 2015 kigge tilbage på året med tilfredshed.