Artikel top billede

Københavnsk it-cykelprojekt på vej i graven

Fonden bag et højtprofileret bycykelprojekt sætter tommelskruerne på it-firma: Levér de lovede cykler og eller gå konkurs, lyder truslen.

14 dage. Det er den frist som it-firmaet Gobike Danmark A/S har fået til at levere 1.400 bycykler, som er en del af et højt profileret københavnsk bycykelprojekt.

Kravet til Gobike Danmark er resultatet af et møde onsdag i By- og Pendlercykelfonden.

Ud over levering af de mange cykler skal Gobike Danmark også levere 80 ladestandere.

Sidst men ikke mindst skal firmaet skaffe en bankgaranti for 18 millioner kroner, som Københavns og Frederiksberg kommuner og DSB indtil videre har udbetalt til firmaet.

Opfylder Gobike Danmark ikke kravene truer fonden med at ophæve samarbejdet. Det kan reelt sende det højt profilerede bycykelprojekt i graven før det - efter flere forsinkeler - for alvor er kommet i gang.

"Hvis vi fortsat skal samarbejde med Gobike Danmark A/S, er de nødt til at levere de bycykler, de har lovet og stille den nødvendige sikkerhed for de betalinger, som Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og DSB har foretaget til projektet. Nu får Gobike Danmark A/S 14 dage til at leve op til sine forpligtelser, ellers er vi nødt til at ophæve samarbejdet, " lyder det formand for By- og Pendlercykelfonden, Nikolaj Bøgh.

Gobike Danmark vandt udbuddet om levering af den nye københavnske bycykel tilbage i 2012.

Ud over sadel, styr, dæk og slange er cyklen bestykket med en tablet-computer, som giver den enkelte cyklist adgang til en række services plus at betalingen for brug af cyklen også foregår digitalt.

Kontroversiel ejer

Gobike Danmark ejes af it-manden Torben Aagaard. Selskabet har en række it-profiler som innnovations-guruen Preben Mejer og den tidligere direktør for IBM Danmark, Kim Østrup i bestyrelsen.

Torben Aaagard er blandt andet kendt som en af ejerne bag det kontroversielle sikkerhedsfirma Comendo, som i efteråret 2014 blev solgt til en amerikansk køber.

De aktuelle problemer med levering af de københavnske bycykler kan ifølge flere medier ende med at sende Gobike Danmark ud i en konkurs.

Sker det må By- og Pendlercykelfonden på grund af de manglende bankgarantier stille sig op i køen af kreditorer, og dermed kan de 18 millioner skattekroner i yderste konsekvens være tabt.

Indtil videre kan de brugere, som allerede har tegnet abonnement, benytte de omkring 420 bycykler, som indtil videre er rullet ud i den københavnske trafik, lyder det fra By- og Pendlercykelfonden.

Fondens Nikolaj Bøgh siger, at det endnu er for tidligt at konkludere, hvad konsekvensen i den sidste ende vil blive for Gobike Danmark A/S og det samlede by- og pendlercykelsystem.

"Det er dog også klart, at vi i den situation selvfølgelig har øje for, hvordan vi kan sikre partnernes værdier i projektet," siger Nikolaj Bøgh.

Læs også:

Er der nogen forbindelse? It-afsløringer kan ramme københavnsk prestigeprojekt

Firma tog DSB-it-chefer med til Thailand




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere