Artikel top billede

Fra ventre mod højre: Edward Snowden, Julian Assange og Chelsea Manning. Skærmdump fra Youtube.

Verdens største it-sladrehanke hyldes med statuer i Danmarks naboland

Ideen bag et nyt kunstværk er ytringsfrihed, hvor tre af de største it-sladrehanke nogensinde bliver hyldet med bronzestatuer.

Chelsea Manning. Julian Assange. Edward Snowden.

Det er navnene på de tre største whistleblowere i nyere historie, da alle har medvirket til læk af fortrolige dokumenter til offentligheden via nettet.

Nu er de blevet hyldet med bronzestatuer på Alexanderplatz i Berlin, hvor skulptøren Davide Dormino har placeret kopier af de tre whistleblowere, der står på hver deres stol.

Ved siden af de tre står en fjerde stol, som er tom.

Den er beregnet til alle, der har noget på hjertet, som de vil dele med resten af verden i kunstværket, der bærer titlen 'Anything to Say?'.

Det skriver det russiske medie RT.

Et sted for ytringsfrihed

Den italienske skulptør Davide Dormino har fortalt pressen, at når de tre verdensberømte whistleblowere har mistet deres frihed for at fortælle sandheden, viser det, hvor vigtigt sandheden er.

Og han har overværet flere berlinere, der har stillet sig op på den fjerde stol givet deres mening til kende i samme stil, som det kendes fra blandt andet Speakers' Corner i London.

"Folk siger mange forskellige ting lige fra politiske ytringer, til at bare knevre og til stilhed fra folk, der desperat gerne vil hjælpe Julian, Bradley og Edward. Der er også dem, der ikke har en ide om, hvem de tre er. Den tomme stol, er nok stedet for ytringsfrihed, tænker jeg," forklarer kunstneren.

Den transkønnede Chelsea Manning blev i 2011 under navnet Bradley Manning kendt, da hun lækkede de dokumenter, der senere skulle blive kendt under navnet Cablegate. Whitsleblower fik siden 35 år i fængsel for den handling.

Cablegate-dokumenterne blev oploadet til websitet Wikileaks, hvor Julian Assange sad som leder. Han blev efter sagen en jagtet mand, og har siden 2012 opholdt sig på Ecuadors ambassade i London.

Edward Snowden er vel nok manden bag de største afsløringer, da han i sommeren 2013 løftede sløret for, hvor omfattende USA overvåger sin egen og andre landes befolkning.

Han lever i dag på midlertidigt asyl i Rusland. Der venter ham en omfattende retssag, hvis han vender snuden hjem til USA igen en dag.

Læs også:
Hollywood kører stjernerne i stilling til kommende Snowden-film




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere