Artikel top billede

Nordea havnet i ny byge af it-problemer

Nordea er igen i dag ramt af massive it-problemer, der umiddelbart ikke har forbindelse til de sidste dages it-bøvl med løn-udbetalinger. Denne gang ser det ud til, at der ikke er dækning på flere kunders konti.

En ulykke kommer sjældent alene. 

Det gælder i høj grad for Nordea, efter banken i sidste uge havde massive udfordringer med at få udbetalt kundernes løn som følge af data-forsinkelser hos Nets

For i dag opstået nye it-problemer for Nordens største bank. 

Risikerer skæg i postkassen 
Denne gang drejer det sig om forsinkelser på reserverede beløb, der hidrører Nordea Pay-kundernes betalinger - det vil sige kunder med debitkort, der førhen gik under navnet Visa Electron. 

Problemerne opstod fra morgenstunden, da der skete et programnedbrud hos Nordea - umiddelbart uden forbindelse til sidste dages it-bøvl - hvorefter reservationerne på Nordea Pay-kundernes konto i flere tilfælde trækker ud i timevis. 

Så hvis eksempelvis en Nordea Pay-kunde køber et tv til 3.000 kroner, bliver der reserveret et beløb på kundens konto på 3.000 kroner. Det beløb bliver normalvis afstemt ganske hurtigt i en såkaldt clearing. 

Hvis reservationen derimod ikke bliver clearet/fjernet, kan Nordea Pay-kundens betaling risikere at blive afvist og vedkommende kan så stå med skægget i postkassen nede hos tv-forhandleren frem for at hænge en fladskærm op på væggen. 

Det skyldes, at det rent afstemningsmæssigt kan se ud som om, der ikke er dækning på kontoen. 

Går amok på Facebook
Flere Nordea Pay-kunder har i de seneste timer raset ud på Facebook over de manglende reservationer. 

Blandt andre skriver en Nordea Pay-kunde således: 

"Jeg forstår det ikke, havde 700 for et par timer siden, og nu står kontoen i minus, for jeg mine penge tilbage senere eller hvad? Mine ting er blevet betalt, jeg gidder ikke betale 2 gange, hvad foregår der?"

En anden kunde formulerer sine frustrationer på et mindre pænt engelsk: 

"That's fucked up Nordea, now I'm really considering to change my bank!"

Nordea selv skriver på sine Facebook-profil, at problemerne forventes at være løst inden klokken 14 i dag. 

Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra Nordea om, hvorvidt det tidsestimat rent faktisk holder. 

Læs også: 
Nordea efter en hel stribe it-problemer: Ja, det er pinligt


Kan ikke bruge kortet
Pressechef hos Nordea, Stephan Ghisler-Solvang skriver i en mail til Computerworld, at banken løbende forsøger at informere sine kunder på netop Facebook, da der i skrivende stund er lange ventetider på telefonbanken. 

"Konsekvensen lige nu er, at nogle kunder med Nordea Pay ikke kan bruge kortet, fordi reservationerne ikke er blevet clearet, selvom der er penge kortet," skriver Nordea-pressechefen videre. 

Han forklarer desuden, at det umiddelbart ikke er alle Nordea Pay-kunder, der er ramt af de langvarige reservationer, og det derfor er svært at udtale sig konkret om omfanget. 

Han gentager budskabet om, at alle reservationer burde være slettet inden klokken 14 i dag, hvorefter alt burde være nogenlunde normalt igen. 

Læs også:
Nordea efter stort løn-koks: Derfor var hele paletten af it-systemer ramt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere