Artikel top billede

Arkivfoto: Lars Sundström. (Foto: Lars Sundström / Lars Sundström)

Her er regeringens køreplan for de kommende mobilauktioner

Regeringen lægger i et vækstinitiativ vægt på, at områder med mobil- og bredbåndshuller skal lukkes i de kommende frekvensauktioner. Udspillet kunne godt være mere ambitiøst, lyder kritikken.

"Regeringen vil ved de kommende frekvensauktioner stille mere ambitiøse dækningskrav end tidligere."

Sådan lyder første sætning i det vækstinitiativ, som SR-regeringen har meldt ud om de kommende mobilauktioner for henholdsvis 1800 MHz-, 900 MHz- og 700 MHz-områderne.

"Regeringen vil fra auktion til auktion, som minimum stille dækningskrav der sikrer de 10 procent dårligst dækkede områder en markant bedre dækning. Det skal markant nedbringe antallet af mobil- og bredbåndshuller i Danmark," lyder det i vækstudspillet, som fortsætter således:

"Hidtil har dækningskrav alene baseret sig på postnumre med dårlig dækning. I de kommende auktioner vil regeringen derfor målrette dækningskravene inden for de enkelte postnumre, så de mere præcist kommer dem til gode, der rent faktisk oplever dårlig dækning."

Samtidig forlyder det, at regeringen vil forsøge at forhandle sig til rette med Kommunernes Landsforening (KL) om, at kommunerne i højere grad skal benytte dækningskrav, når teleselskaberne vil opstille deres master.

Kører mellem 2016 og 2019

Mere konkret skal 1800 Mhz-auktionen løbe af stablen i 2016, og i den forbindelse er regeringen i gang med at undersøge, hvor højt barren skal sættes for dækningskrav.

Den langtrækkende frekvenstyper som 900 MHz-auktionen forventes at være klargjort til 2018, mens 700 Mhz-auktionstidspunkt er indtil videre sat til enten 2018 eller 2019.

Hos it- og telebrancheforeningen IT-Branchen hilser man udspillet velkomment med en løftet pegefinger om at dækningskravene stilles intelligent.

Det skyldes, at der eksempelvis i 1800 Mhz- og i 700 Mhz-båndet er stor forskel på både rækkevidde og datahåndtering, hvorfor man ikke kan stille samme krav til de to frekvensområder.

Samtidig er IT-Branchen også kritisk over for regeringens såkaldte ambitiøse mål om dækningskrav.

"I IT-Branchen havde vi gerne set, at regeringen havde været endnu mere ambitiøs og ladet nogle af de rigtigt mange penge, som teleindustrien betaler i forbindelse med frekvensauktionerne, gå til at supplere dækning de få steder, hvor den markedsdrevne udvikling aldrig vil kunne sikre fuld dækning," lyder det i en kommentar fra IT-Branchen.

Krav bliver dyrt for kommunerne

I telebranchens talerør, Teleindustrien, er Jakob Willer langt henad vejen på linje med IT-Branchen.

"Vi vil også gerne have øremærket provenuet fra auktionerne til de områder, hvor der ikke er en kommerciel interesse. Vi vil jo hellere bruge vores penge på at bygge netværk frem for at lægge dem i statskassen," siger han til Computerworld.

I den forbindelse hælder han mod Venstres forslag på området, der i grove træk går ud på at afsætte 300 millioner kroner til en bredbåndsfond, som så kan udpege og lappe mobil- og bredbåndshullerne i det ganske land.

Han synes dog, at det er ganske fornuftigt, at regeringen vil stille dækningskrav i forbindelse med auktionerne, så ingen kommer bagefter og brokker sig over, at visse områder ikke bliver dækket.

"Hvad så de 10 procent dårligst dækkede områder helt præcis dækker over, må vi jo se i det endelige auktionsmateriale. Og så skal både regeringen vide, at jo flere krav man stiller, des mindre interesse er der fra teleselskabernes side, og des dyrere bliver det for kommunerne," siger Jakob Willer.

Læs også:

5G-auktionerne kan blive helt anderledes: Sådan skal fremtidens mobilnet sikres

KL: Staten skummer stadig fløden på gamle mobil-auktioner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere