Artikel top billede

It-selskaber udvandrer på grund af overvågning - er det en mulighed for Danmark?

Flere britiske it-selskaber forlader Storbritannien til fordel for lande med knap så stram overvågning af borgerne. Kan det blive en gylden mulighed for Danmark til at tiltrække innovative virksomheder?

Frankrig har for nyligt dag vedtaget en skærpet overvågningslovgivning af sine egne borgere, der blandt andet giver landets efterretningstjenester muligheder for telefonaflytning uden dommerkendelse.

Skærpelsen kommer efter Charlie Hebdo-tragedien og pudsigt nok nogenlunde samtidig med nyheden om, at at tre franske præsidenter igennem tiden er blevet overvåget af NSA-spioner.

I Storbritannien ser det også ud til, at overvågningsskruen bliver drejet en omgang eller to mere med den konservative flertalsregerings såkaldte 'snooper's charter'-lovforslag.

Lovforslaget går ud på, at oplysninger om briternes internet-historik, mail-skriverier, sms-korrespondancer og telefonsamtaler skal indsamles og opbevares i et år.

Og der kan være meget hårdere stramninger på vej.

Giv os nøglen til bagdøren

For online-mediet Ars Technica har tidligere berettet om, at Storbritanniens premierminister David Cameron før valget i maj har krævet statslige bagdøre til krypterede kommunikationsservices som WhatsApp og Snapchat.

Her var det så underforstået, at hvis ikke den britiske regering kunne få en bagdør til beskederne, skulle disse tjenester forbydes.

Nu kan Ars Technica berette, at flere britiske software-virksomheder udvandrer af Storbritannien ved udsigten til yderligere statsovervågning.

Blandt andet selskabet bag blogplatformen Ghost har valgt at flytte sit hovedsæde til den hollandske by Amsterdam, hvor der blæser mildere vinde på overvågningsfronten.

"Holland har nogle af de stærkeste love i verden til at sikre privatlivets fred. Der er flere fortilfælde, hvor hostingsselskaber succesrigt har nægtet at svare på regeringens data-henvendelser, hvis ikke papirarbejdet var i orden," forklarer Ghost-stifteren til Ars Technica.

Hvad med et friere Danmark?

At Amsterdam og Holland modtager sådan et og andre, lignende selskaber er godt for landets økonomi.

Men hvad med Danmark - kunne lempeligere overvågningsregler herhjemme betyde en konkurrencemæssig fordel for vort eget kongerige i kampen om at tiltrække it-arbejdspladserne?

"Vi anser det (overvågning, red.) generelt ikke som et problem i virksomhedernes forhold til Danmark, og jeg tror faktisk ikke, at virksomhederne ser denne slags overvågning som et problem," forklarer chefkonsulent Henning Mortensen fra Dansk Industri til Computerworld.

Heller ikke hos Dansk Erhverv er man lun på tanken om, at mindre overvågning herhjemme kunne tiltrække udenlandske software-selskaber.

Computerworld har også kontaktet Dansk Erhverv med henblik på erhvervsorganisationens syn på sagen, men Dansk Erhverv har ingen kommentarer til, om lempeligere overvågningsregler kunne tiltrække udenlandske firmaer.

Læs også:
To nye sikkerhedssheriffer: Der skal strammes op om danskerens ret til privatliv




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere