Artikel top billede

(Foto: Photo by Ibrahim Rifath on Unsplash)

Bestikkelsessag: Offentlig it-direktør afviser kendskab til rabataftaler

Særlige rabataftaler til offentlige kunder, der køber ind via offentlige rammeaftaler, er en omgåelse af udbudsreglerne, siger Regions Sjællands it-direktør.

It-direktør i Region Sjælland, Per Buchwaldt, afviser ethvert kendskab til, at regionen siden 2007 har haft en officiel rabatordning med it-firmaet Atea.

En af de sigtede i bestikkelsessagen i Region Sjælland, den tidligere Atea-direktør Peter Trans, forklarer ellers i dag til Morgenavisen Jyllands-Posten, at den særlige konto 2840, som ifølge politiet er brugt til at betale blandt andet rejser og dyre middage til ansatte i regionen, var en helt almindelige rabatordning, som har fungeret siden 2007.

Læs også: Løsladt top-chef i 3A-it: Det var ikke bestikkelse - sådan hang ordningen sammen

Ifølge Peter Trans fungerede rabataftalen ligesom en loyalitetsaftale hos eksempelvis SAS, hvor man som kunde løbende optjener point alt efter, hvor meget man køber ind.

Per Buchwaldt siger samtidig, at en rabatordning vil være en omgåelse af udbudsreglerne.

Han bakkes op af en udbudsekspert, som tvivler på, at den slags rabatordninger overhovedet er lovlige.

Peter Trans siger, at konto 2840 har karakter af en fuldstændig normal rabatordning, som I har haft hos Atea?

"Det kender jeg ikke noget til. I min optik har vi foretaget anskaffelser baseret på SKI-aftaler. Og der er jo ikke nogen rabataftaler ved siden af en SKI-aftale," siger Per Buchwaldt til Computerworld.

Men er det overhovedet tilladt i henhold til udbudsreglerne at generelt at lave rabatordninger?

"Hvis der er etableret sådan en aftale ved siden af en SKI-aftale, må det være en omgåelse af udbudslovgivningen. Jeg kender ikke til sådan en aftale, og jeg ved heller ikke, hvornår den skulle være indgået og mellem hvem," siger Per Buchwaldt.

På CBS i København tvivler lektor i udbudsret, Grith Skovgaard Ølykke, på, at en rabatordning, som den Peter Trans beskriver over for Morgenavisen Jyllands-Posten, holder sig indenfor udbudsreglerne.

"Umiddelbart lyder det mærkeligt, at man blander et loyalitetsprogram eller rabatordning sammen med rammeaftaler, der er fastlagt gennem et udbud."

"Jeg kender ikke til de konkrete aftaler, som Region Sjælland har indgået, men som udgangspunkt vil rabatordninger skulle være en del af selve udbuddet, ellers vil det påvirke konkurrencesituationen, når man indgår en rammeaftale," siger Grith Skovgaard Ølykke.
Hos SKI ønsker administrerende direktør Signe Lynggaard Madsen ikke at udtale sig om offentlige myndigheders brug af rammeaftalerne. Hun oplyser samtidig, at SKI ikke bruger rabataftaler i sine rammeaftaler.

"Vilkårene er ens på tværs af alle vores aftaler. SKI's rammeaftaler med leverandører indeholder ikke rabat- eller kick-back-ordninger," siger Signe Lynggaard Madsen.

Læs også:

Forsvarer i bestikkelsessag: Sigtelse mod it-topchef er ved at smuldre

Østre Landsret løslader tre sigtede it-topfolk i stor korruptionssag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere