Artikel top billede

Arbejdsskadestyrelsen på vej i fuld drift efter krav om løsepenge: "Vi har ikke betalt en krone"

Interview: Arbejdsskadestyrelsen er på vej i fuld drift, efter at være blevet afkrævet løsepenge. "Vi har ikke betalt en krone. Det har ikke været på tale," lyder det fra styrelsens it-chef.

Arbejdsskadestyrelsen er blevet udsat for et malware-angreb, der har sendt it-systemerne til tælling.

Ondsindet software i form af ransomware har således inficeret styrelsens it-systemer og krypteret informationerne på styrelsens harddiske.

Det kan du læse mere om her: Arbejdsskade-styrelsen lammet: Hackere har låst it-systemerne og kræver løsepenge

Nu har tømmermændene lagt sig, og oprydningsarbejdet er gået i gang i Arbejdsskadestyrelsen.

Peder Wiese, som kontorchef for digitalisering i Arbejdsskadestyrelsen og derved it-chef, hvad var din første følelse, da du fandt ud af, at I var blevet ramt af ransomeware?

"Mine første tanker gik på at få stoppet ulykken. Altså, at vi får lukket vores it-systemer ned så hurtigt som muligt, så ulykken ikke spreder sig," siger Peder Wiese.

"Da vi i mandags opdager, at der er noget, som er helt forkert, trækker vi med det samme den store hovedafbryder til systemerne. Vi bruger Statens It som drift-leverandør, så vi er også nødt til at være i dialog med dem. Men de første tanker gik på at få stoppet systemerne."

Overblik og kommunikation

Hvad gør man som chef i den situation, hvor problemerne tårner sig op?

"Man skal skabe overblik og kommunikere meget enkelt og klart, og vi etablerede hurtigt en krisestyringsstab. Her mødes vi og koordinerer aktiviteterne og kommunikationen til hele huset og Statens It."

Hvordan skete ulykken?

"Vi får løbende meldinger fra Statens It om status, men vi ved det ikke med sikkerhed endnu. Vi har haft vores fokus på at reetablere systemerne i det sidste halvandet døgn," siger han.

"Med hensyn til det ramte område er der tale om en almindelig brugers adgang til vores fællesdrev, og altså ikke til de bagvedliggende servere og personlige informationer. På fællesdrevet ligger dokumenter og Excel-filer samt de skabeloner, vi anvender."

Hvordan kommer i på fode igen. Har I betalt for at få låst op til data?

"Nej, vi har ikke betalt en krone. Det har ikke været på tale. Vi har reetableret via en backup. De berørte fællesdrev har vi rullet tilbage til den seneste total-backup. Så har vi bygget op herfra."

Hvornår er i helt klar igen?

"Vi er på vej tilbage i normal drift. Vi kan anvende it-systemerne, men der vil nok gå et par dage, før vi er tilbage i helt normal drift."

Læs også:

Arbejdsskadestyrelsen lammet: Hackere har låst it-systemerne og kræver løsepenge

Seks danske kommuner taget som gidsler af hackere - opkræves løsepenge for at låse krypterede filer op




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere