Artikel top billede

Arbejdsskadestyrelsen på vej i fuld drift efter krav om løsepenge: "Vi har ikke betalt en krone"

Interview: Arbejdsskadestyrelsen er på vej i fuld drift, efter at være blevet afkrævet løsepenge. "Vi har ikke betalt en krone. Det har ikke været på tale," lyder det fra styrelsens it-chef.

Arbejdsskadestyrelsen er blevet udsat for et malware-angreb, der har sendt it-systemerne til tælling.

Ondsindet software i form af ransomware har således inficeret styrelsens it-systemer og krypteret informationerne på styrelsens harddiske.

Det kan du læse mere om her: Arbejdsskade-styrelsen lammet: Hackere har låst it-systemerne og kræver løsepenge

Nu har tømmermændene lagt sig, og oprydningsarbejdet er gået i gang i Arbejdsskadestyrelsen.

Peder Wiese, som kontorchef for digitalisering i Arbejdsskadestyrelsen og derved it-chef, hvad var din første følelse, da du fandt ud af, at I var blevet ramt af ransomeware?

"Mine første tanker gik på at få stoppet ulykken. Altså, at vi får lukket vores it-systemer ned så hurtigt som muligt, så ulykken ikke spreder sig," siger Peder Wiese.

"Da vi i mandags opdager, at der er noget, som er helt forkert, trækker vi med det samme den store hovedafbryder til systemerne. Vi bruger Statens It som drift-leverandør, så vi er også nødt til at være i dialog med dem. Men de første tanker gik på at få stoppet systemerne."

Overblik og kommunikation

Hvad gør man som chef i den situation, hvor problemerne tårner sig op?

"Man skal skabe overblik og kommunikere meget enkelt og klart, og vi etablerede hurtigt en krisestyringsstab. Her mødes vi og koordinerer aktiviteterne og kommunikationen til hele huset og Statens It."

Hvordan skete ulykken?

"Vi får løbende meldinger fra Statens It om status, men vi ved det ikke med sikkerhed endnu. Vi har haft vores fokus på at reetablere systemerne i det sidste halvandet døgn," siger han.

"Med hensyn til det ramte område er der tale om en almindelig brugers adgang til vores fællesdrev, og altså ikke til de bagvedliggende servere og personlige informationer. På fællesdrevet ligger dokumenter og Excel-filer samt de skabeloner, vi anvender."

Hvordan kommer i på fode igen. Har I betalt for at få låst op til data?

"Nej, vi har ikke betalt en krone. Det har ikke været på tale. Vi har reetableret via en backup. De berørte fællesdrev har vi rullet tilbage til den seneste total-backup. Så har vi bygget op herfra."

Hvornår er i helt klar igen?

"Vi er på vej tilbage i normal drift. Vi kan anvende it-systemerne, men der vil nok gå et par dage, før vi er tilbage i helt normal drift."

Læs også:

Arbejdsskadestyrelsen lammet: Hackere har låst it-systemerne og kræver løsepenge

Seks danske kommuner taget som gidsler af hackere - opkræves løsepenge for at låse krypterede filer op




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere