Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Alternativer til iOS, Android og Windows Phone: Vi har testet Jolla Phone og Ubuntu Phone

Statistisk set sidder du med enten en iPhone, Android eller Windows Phone, men der findes andre styresystemer til telefoner. To af disse er Sailfish, som findes på JollaPhone, og Canonicals Ubuntu Phone. Vi har testet begge.

Når du står nede i telebutikken og skal vælge ny telefon, så vil du kun blive præsenteret for tre forskellige systemer: iOS, Android og Windows Phone - og ofte ender valget kun på en af de første to.

Dertil kommer selvfølgelig Blackberry, men de sælges til - og købes ofte kun af virksomheder.

Men der findes andre alternativer, hvor tre er nævneværdige: Firefox OS, som er begyndt at rulle ud i u-lande på meget billige telefoner, Sailfish OS, en videreudvikling af MeeGo, et gammelt Nokia-system.

Rosinen i pølseenden er Ubuntu for Phones, udviklet af Canonical, som også står bag Linux-distributionen Ubuntu.

Vi har testet de to sidstnævnte, Sailfish OS på en JollaPhone, og Ubuntu for Phone på en Equarius 4,5E fra spanske bq.

Sailfish OS på en JollaPhone
Da Nokia tilbage i 2010 valgte at lave Windows Phones og droppe sit egetudviklede MeeGo-system (i samarbejde med Intel), var det ikke alle, som var tilfredse.

En lille gruppe Nokia-ansatte så Windows Phones som et dårligt valg og forlod Nokia.

Du kan her læse et længere interview med Co-founder af Jolla, Mark Dillon, som blandt andet startede Jolla for at kæmpe mod "Onde Google."

Sailfish OS opstod derfra. Et system bestående af swipes fra sider og kanter, og som bygger på linux, hvilket betyder, at du med lidt pilleri kan få den til at køre Android-apps - dog ikke fra Google Play, hvilket åbner voldsomt op for chancen for malware.

De mange swipes giver en lidt rodet, men noget anderledes måde at benytte systemet på.

Din startskærm består ikke af dine app-ikoner, men i stedet små "vinduer" ind til de apps, som du har kørende lige nu. Det er en smart og alternativ løsning, som virker meget brugbar, og er du i en app, og vil tilbage til start, så swiper du bare fra den ene side.

Generelt er de mange swipe-metoder en god måde at navigere rundt på, men det er samtidig alt andet end intuitivt at arbejde med. Der er ikke nogen form for indikation på, hvordan du skal bevæge dig rundt.

De fleste kan tage en iPhone eller Android telefon op og benytte den med det samme, selvom de ikke kender systemet. Det kan du ikke med Sailfish.

Vi har flere gange endt et sted i systemet, hvor vi klaustrofobisk har swipet til alle sider for at komme tilbage. Når du har lært det, så fungerer det dog meget godt.

Imens at Jollas egen telefon, Jolla Phone, er ved at være uinteressant, alene på grund af, at den kom ud tilbage i 2013, så er systemet i fuld fart.

Jolla er netop blevet splittet op i to forskellige virksomheder, hvor den ene vil bygge hardware, imens den anden vil fokusere på at sprede Sailfish OS. Senest har Jolla fået gang i et stort samarbejde med et indisk smartphonefirma, hvor Sailfish OS vil være at finde i stedet for Android. Og snart er der en version 2.0 på vej.

Ligeledes er Jolla på vej med en tablet, Jolla Tablet, som virker meget interessant.

Ubuntu for Phones på en bq Equarius 4.5E
Ubuntu for Phones er et styresystem, som har været på vej i et par år.

Firmaet bag Linux-distroen Ubuntu har længe ville udvide Ubuntu til telefoner, og for to år siden forsøgte Canonical at bygge Ubuntu Edge igennem Kickstarter - en telefon med vanvittige specifikationer og evnen til at virke som en fuldt fungerende computer, så snart at du satte en computerskærm, mus og tastatur til telefonen.

Det lykkedes ikke dengang. I stedet videreudviklede Canonical på styresystemet, og i dag - to år senere - begynder vi nu at se de første telefoner på markedet med Ubuntu for Phone.

Vi har set systemet på en telefon fra det ret ukendte spanske smartphoneselskab, bq, som er en low end-telefon, produceret til udviklere for at de kan udvikle til systemet.

Ubuntu for Phones er meget anderledes end iOS og Android. I stedet for skriveborde fyldt med apps, finder du i stedet faner, som har hver sin egenskab.

En har en samling af apps - hovedsageligt web-applikationer indtil videre - en har nyheder og lokalitetsbestemte widgets, en har musik og film og så videre. Hvis du kan huske HTC's UI fra den ti år gamle HTC DIamond-telefon, så har du en ide om, hvordan det virker.

Trækker du fingeren ind fra venstre side, finder du en sidebar, som du nok kender fra Ubuntu-systemet på desktop, og swiper du ind fra højre, skifter du mellem dine igangværende applikationer. Alt i alt en smart løsning, som ligger godt til enhåndsbrug.

Apps henter du fra Ubuntu-butikken, som endnu er eget tom, men det er at forvente på et system, som reelt set stadig er i udviklingsfasen.

Skal du købe en Ubuntu-telefon? Vi ville ikke gøre det. Der er det stadig for meget en udviklertelefon. Men Ubuntu For Phones er på vej til noget, som måske kunne blive spændende.

Canonical arbejder på et softwaresystem, som betyder, at hvis telefonen er stærk nok, så kan den omdannes til en fuldt fungerende computer med Ubuntu-systemet - som kan køre alle de programmer, som en almindelig Ubuntu-PC kan.

Kort glimt af fremtiden: Din Windows-telefon kan fungere som en fuld computer

Dér er vi ikke endnu. Der er simpelthen ikke nogen producent, som har produceret en stærk nok telefon, og som har installeret Ubuntu for Phones på den.

Det er lidt det samme, som Microsoft nu håber på at kunne med "Continuum for Phones" på sine Windows Phones. Hvis det da nogensinde bliver til noget. 

Vi vil ikke til at konkludere på vegne af dig, om du skal købe en Ubuntu- eller Sailfish (Jolla)-telefon.

Begge er meget anderledes systemer, som forsøger at distancere sig på et marked, hvor de to giganter, iOS og Android, æder markedet. Senest kan vi se, hvordan selv store Microsoft i den grad har nedskaleret forventingerne til, at Windows Phone skal blive en succes. I hvert fald ændres der radikalt taktik. 

Hvilket system bruger du, og kunne du finde på at gå over til et system som Sailfish eller Ubuntu for Phones?

Læs også: Mobiler som desktopcomputere bliver kæmpestort - nu går kampen i gang om at komme først