Artikel top billede

Sommerens top 10: Her er de mest eftertragtede linux-distributioner

Her er de ti skarpeste og mest populære Linux-distributioner denne sommer.

I Linux-verdenen skorter det ikke på kreativitet og opfindsomhed, hvilket har givet sig udslag i, at der i dag bogstavelig talt er hundredvis af forskellige distributioner.

Det er dog de færreste, der anvendelige som platform for masserne.

De mest populære distributioner listes på websiden Distrowatch.com.

Listen baserer sig på statistik fra egne rækker, som beskriver hvor mange besøgende, der leder efter information om de respektive distributioner.

Statistikken er således ikke den endegyldige sandhed, men den giver et solidt fingerpeg om, hvilke distributioner, der har den største bevågenhed lige nu.

Det er de samlede tal for de seneste seks måneder, der ligger til grund for prioriteringen for de ti mest eftertragtede Linux-distributioner.

Se også syv bud på Linux-distributioner, der har potentiale til at blive store, men skal gå grueligt meget igennem for at blive det: Her er de syv hotteste Linux-distributioner lige nu - og alle fordele og ulemper

#5 Fedora

Fedora er kendt for ofte at være iført den gule trøje i kode-feltet og har efterhånden en del år på bagen.

Fedora blev formelt lanceret i september 2004, men distributionen havde sin oprindelse helt tilbage i 1995, hvor den blev udgivet netop under navnet Red Hat Linux.

Folkene bag har for kort tid siden ændret på udgivelsesmodellen og tilbyder nu versioner, der er målrettet mod tre forskellige anvendelsesområder: Workstation, Server og Cloud.

Hvis du er typen, der gerne vil være fremme i skoene, så er Fedora et udmærket bud på et program efter din smag.

Fedora er opkaldt efter den type hat, som indgår i Red Hats logo.

En Fedora er en hovedbeklædning fremstillet i filt. Hatten associeres ofte med gangstere, privatdetektiver og altså Linux-distributioner.

Læs mere på web

#4 OpenSUSE

OpenSuse drives af Novell, og er et testmiljø til firmaets kommercielle Linux-distributioner.

OpenSUSE kan dateres til 1992, hvor fire tyske Linux-entusiaster lancerede et projekt under navnet SUSE (Software und System Entwicklung) Linux.

SUSE-Linux blev dog først en uafhængig distribution i maj 1996, hvor version 4.2 blev lanceret. I 2003 overtog Novell.

OpenSuse inkluderer tre grafiske brugerflader KDE, Gnome og Xfce, og leveres med værktøjet Yast2, der bruges til håndtering af partitioner og opdateringer.

De hyppige udgivelser, solid dokumentation og nem adgang til at få fat i systemet, har givet stor popularitet.

Læs mere på web.

Læs også: Her har du otte solide Linux-styresystemer

#3 Debian

Debian GNU/Linux blev annonceret i 1993 af Ian Murdock, og er efter sigende navngivet efter hans kæreste, der hed Deb.

Debian er sandsynligvis blevet det største stykke samarbejds-software, der nogensinde er blevet udviklet. Arbejdet omfattede mere end 1.000 frivillige udviklere, og der findes langt over 100 Debian-baserede Linux-udgivelser.

De nyeste versioner af Debian understøtter masser af forskellige arkitekturer, herunder ARM og IBM System Z.

Der er mere end 25.000 programpakker til Debian.

Læs mere på web.

Læs også: Har virkelig taget Linux til sig: Microsoft fejrer ny Debian-distribution

#2 Ubuntu

Ubuntu så første gang dagens lys i september 2004, men på trods af den korte levetid er distributionen blevet en af de mest populære.

Ubuntu har været medvirkende til, at Linux er blevet mere brugervenligt og enklere at installere, men har siden udgivelsen været kritiseret for en lidt brun og kedelig brugergrænseflade. Der er dog kommet mere fokus på design.

Udgaven kommer i øvrigt også til telefon og tablet

Bag distributionen står Mark Shuttleworth, en karismatisk idémand og tidligere Debian-udvikler. Hans firma Canonical ligger på den britiske ø Isle of Man, og herfra trækker man i trådene blandt andet med hensyn til udgivelsesplanen.

Læs mere på web.

#1 LinuxMint

LinuxMint er baseret på - og fuld kompatibel med - Ubuntu. Den adskiller sig ved at have et (mint) grønt design, og så har den forinstallerede multimedie-codec som eksempelvis Java og Flash.

LinuxMint ses desuden som en af de mest brugerstyrede linux-distributioner på markedet, og har en række indbyggede værktøjer til eksempelvis til systemændringer.

Den findes i seks forskellige udgaver, der primært adskiller sig ved brugerfladen. Main Edition, som er hovedudgaven af LinuxMint, bruger Gnome som skrivebordsmiljø.

Læs mere på web

De næste fem distributioner på distrowatch.coms top 10-liste er:

6. Mageia
7. CentOS
8. Arch
9. elementary
10. LXLE