Artikel top billede

Sikkerhedsstyrelsen: Derfor skal du ikke oplade din telefon om natten

På grund af faren for brand bør man kun oplade mobiltelefonen om dagen, og man skal huske at tjekke sine børns opladere, lyder det fra Sikkerhedsstyrelsen.

Den svenske myndighed Elsikkerhedsværket har i kølvandet på flere sager om overophede mobilopladere med efterfølgende brandfare nu været ude med en advarsel om mobilopladning.

Advarslen går på, at man kun bør oplade sit elektroniske grej - herunder mobiltelefoner - om dagen, hvor man har grejet under opsyn, så man kan reagere, hvis der skulle opstå en brandfarlig situation.

I Danmark er Sikkerhedsstyrelsen helt på linje med sine svenske kolleger, selvom man i Danmark ikke vil kalde det en decideret advarsel.

"Vi har længe haft den anbefaling, at man kun oplader om dagen, og så er det egentlig underordnet, om der er tale om en mobiltelefon, tablet, pc eller andet elektronisk udstyr," siger fungerende kommunikationschef hos Sikkerhedsstyrelsen, Mette Cramon, til Computerworld.

Svært at reagere fra drømmeland

Hun fortæller, at rådet om opladning i vågen tilstand blandt andet skyldes risikoen for brandfare som følge af en overophedet telefon eller en defekt oplader.

Denne mulige fare kan man have svært ved at reagere på, når man først er ankommet til drømmeland under dynen.

"Mange sover jo nærmest med deres mobiltelefoner, og man bør som udgangspunkt ikke lade op, hvis eksempelvis en mobiltelefon ligger på brandbare underlag som puder, tæppe og senge," siger Mette Cramon fra Sikkerhedsstyrelsen.

Hun forklarer, at der ved brande som følge af defekte mobilopladere typisk vil opstå risikoen for kulilteforgiftning, snarere end det er selve ilden, der kan skade og ultimativt slå folk ihjel.

Husk dine børns opladere

Statistik fra Beredskabsstyrelsen viser, at it-udstyr som tablets, pc'er og mobiltelefoner er skyld i et begrænset antal brande målt i forhold til eksempelvis affaldscontainere og skorstene.

Ud af de i alt omkring 140.000 årlige danske brande, tegner it-udstyr som tablets, pc'er og mobiltelefoner sig for cirka 50 brande.

En sammentælling med kategorien 'elektroniske brugsgenstande' får antallet af brande med udgangspunkt i elektronik op på lige omkring 1.200 ud af de cirka 140.000 årlige brande.

Så varme mobiltelefoner og deslige er altså langtfra den største kilde til, at der kan opstå brand på hjemmefronten.

Alligevel fastholder Sikkerhedsstyrelsen sin anbefaling om at lade elektronisk udstyr som mobilen op om natten.

"Samtidig bør man bruge sin sunde fornuft og kigge sine opladere grundigt igennem for eventuelle lækager. Mange børn har efterhånden også fået deres egne opladere, og derfor bør forældre nok også holde et vågent øje med deres børn opladere."

Læs også:

Lenovo tilbagekalder strømstik på grund af brandfare: Har du et liggende?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere