Artikel top billede

Videnskabsminister Esben Lunde Larsen (V) er ved at strikke en plan sammen for, hvordan vi kan skabe et bedre match mellem erhvervslivets ønsker til it-uddannelser og universiteternes optag. Foto: Kim Vadskær (Foto: Foto: Kim Vadskær)

Danmarks nye videnskabsminister: Vi har et problem med it-uddannelserne

Interview: Videnskabsministeren erkender, at noget er helt galt, når Danmark mangler it-arbejdskraft, mens uddannelsesinstitutionerne afviser kvalificerede folk på it-uddannelserne. Læs her, hvordan han vil tackle udfordringen.

Danmarks nye uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen (V), kan godt se, at der er noget helt skævt i forhold til erhvervslivets ønsker om flere it-uddannede og uddannelses-institutionernes optag af it-studerende.

Det fortæller han til Computerworld, efter vi har sat fokus på, at flere uddannelsesinstitutioner må takke nej til ellers kvalificerede ansøgere, der søger ind på både korte, mellemlange og lange videregående it-uddannelser.

Læs også: Helt sort: Vi mangler 3.000 it-folk - og afviser kvalificerede folk på it-studierne

Ministeren, der går under det populære navn 'videnskabsminister', vil derfor hurtigst muligt sætte fokus på problemstillingen, lover han.

Ja, vi har et problem

Esben Lunde Larsen, erhvervslivet skriger på veluddannet it-arbejdskraft. Konkret tales der om 3.000 ledige stillinger, som ikke kan besættes med dansk arbejdskraft. Hvorfor er der så ikke plads til kvalificerede it-studerende på universiteterne?

"Jeg har også undret mig over tallene og kommentarerne, som Computerworld bragte i sidste uge."

"Derfor bliver mine drøftelser med uddannelsesinstitutionerne omkring fremdrift og dimensionering også præget af, hvorfor det ser ud, som det gør. "

"Det er jo klart, at der er en problemstilling i, at så mange velkvalificerede kandidater søger ind på eksempelvis DTU, som efterfølgende må afvise mange. Derfor skal vi sammen finde ud af, hvor "fejlen" i systemet ligger. Alle universiteter bliver inviteret til diskussionen, mens erhvervsakademier ryger på et andet spor, fordi deres uddannelser er lidt anderledes og mere erhvervsnære."

Hvis it-uddannelserne skal opprioriteres, er der så andre uddannelsesområder, der skal nedprioriteres?

"It-industrien er uhyre vigtig for udviklingen i dansk erhvervsliv, og ligesom vi har et selvstændigt fokus på ingeniørerne, så har vi det også for it-området, der vil fylde en del i drøftelserne. Før mine samtaler med uddannelsesinstitutionerne er det endnu for tidligt at tale om det fremtidige uddannelsesbillede."

"Jeg vil dog sige, at vi blandt andet skal kigge på regionale forskelle. Det er jo ingen hemmelighed, at der er et stort, internationalt it-firma (Apple, red.), der er ved at slå sig ned i Viborg. Det kan jo godt betyde, at der bliver efterspørgsel efter en given arbejdskraft i det område, og det skal vi så uddanne efter og dermed undgå flaskehalse."

Kan blive 1001 Nats Eventyr
Hvad vil du gøre som videnskabsminister for at skabe plads til flere studerende på it-uddannelserne?

"For det første skal jeg i august og september lytte til sektoren, altså både it-industrien og uddannelsesinstitutionerne med it på programmet. Her skal vi eksempelvis kigge på kvaliteten af de nuværende it-uddannelser, og om de svarer til efterspørgslen fra erhvervslivet."

"Når de samtaler er overstået, vil jeg i løbet af efteråret komme med et udspil til, hvordan vi kan sikre en bedre balance mellem de efterspurgte kundskaber og virkeligheden på uddannelsesinstitutionerne."

"Jeg vil undervejs tage politiske drøftelser med de andre partier, for det er vigtigt, at der er bred politisk opbakning omkring både dimensionering og fremdrift."

Hvornår kan universiteterne og ikke mindst de studerende så se resultatet af dine bestræbelser?

"Hvis alt går vel med udspillet, som forinden vil blive drøftet med partierne, så skulle vores bestræbelser gerne munde ud i, at vi allerede kan se en effekt ved optaget i 2016. Jeg håber derfor meget på, at det hele kommer til at foregå i en relativ kort proces, så vi kan få en hurtig virkning."

Hvornår kan erhvervslivet så forvente at få deres ekstra 3.000 nyuddannede med stærke it-kompetencer?

"Mit drømmescenarium inden for alle uddannelser er at få det rigtige match mellem udbud og efterspørgsel. Drømme bliver dog sjældent til virkelighed i løbet af én nat, så måske skulle vi hellere kigge på 1001 Nats eventyr. Lige nu er det dog svært at vurdere, hvornår der er kommet 3.000 ekstra it-folk i Danmark."

Læs også:

Helt sort: Vi mangler 3.000 it-folk - og afviser kvalificerede folk på it-studierne

IT-Branchen om antallet af nye it-studerende: "Kritisk"