Artikel top billede

Trods gratis kæmpe-udrulning: Derfor taber Microsoft ikke penge på Windows 10-udrulning

Når Microsoft giver Windows 10 væk gratis, må det da koste millioner for Microsoft i tabt fortjeneste? Næ, tværtimod, siger analytiker.

Da Microsoft lancerede nyheden om, at Windows 10 ville være en gratis opdatering, tænkte mange deres.

Normalt tager Microsoft jo 800-900 kroner for en Windows-licens - hvis ikke mere - men nu er opgraderingen gratis.

Hvordan hænger det lige sammen? Microsoft må jo miste milliarder kroner.

Men sådan hænger det ikke sammen.

PCworld.com har spurgt senior-researcher Kathrine Egbert hos analysebureauet Piper Jaffray samt IDC-analytikeren Al Gillan om netop effekten af Windows 10 hos Microsoft, og de to anlytikere er ikke i tvivl:

En gratis opgradering fra Windows 7/8 til 10 har "ingen finansiel effekt" hos Microsoft.

Microsoft har nemlig tidligere hentet langt størstedelen af sin Windows-indtjening hos de såkaldte OEM'er - som er pc-producenter, der har installeret Windows direkte på deres computere ab fabrik - og ikke hos forbrugerne.

Husk på, at Windows 10 jo ikke er et gratis system, men en gratis opgradering fra Windows 7 eller 8.

Køber du en ny bærbar-computer, så skal HP, Acer, Lenovo eller andre stadig købe en Windows 10-licens til den pågældende computer.

Almindelige brugere har ikke tidligere købt en ny version af en Windows-version i stor stil, men har i stedet ventet til, at computeren alligevel skulle udskiftes.

Derfor har en Windows-lancering ikke været den store pengemagnet for Microsoft tidligere.

Microsoft plejer dog at tjene lidt penge (stadig millioner) på salg af enkeltstående licenser.

Det er oftest til folk, som selv bygger deres computere fra bunden, men det er pebernødder i det store billede.

Læs også: Dansk Windowschef garanterer: Windows 10 forbliver gratis

Trækker folk over til fadeburet
Microsoft mister måske millioner på tabte licenser, men det er en dråbe i havet, når Microsoft havde en omsætning på 628 milliarder kroner sidste år.

I stedet mener IDC-analytiker, Al Gillen, at en gratis opgradering er noget af det smarteste, som Microsoft nogensinde har gjort.

Opgraderingen har nemlig betydet, at millioner af brugere, som ellers ikke var endt på Windows 10-platformen, nu sidder med Windows 10-computere på skrivebordet.

Det betyder igen både en større mængde opdaterede computere, hvilket er lig med en mindre risiko for sikkerhedsproblemer.

Det betyder imidlertid også, at en større mængde potentielle kunder, som kan benytte sig af Windows Store, Office 365, OneDrive, Windows Groove og Film-køb - Alle sammen nye indtjeningskanaler for Microsoft.

Og med millioner og atter millioner af brugere, som ender på Windows 10 - 50 millioner benytter det allerede i dag ifølge Winbeta - så er det også et forsøg på at fange udviklere, som i større stil skal argumentere imod ikke at lave Universal Apps, når nu Universal Apps fungerer på så mange platforme - og på så mange enheder.

Dertil kommer de mange informationer, som Microsoft henter på os brugere for at lave målrettede reklamer.

Det kan du læse mere om her: Gør Windows 10 privat: Sådan stopper du Microsoft i at snage i dit privatliv

Triste pc-producenter

Dog er pc-producenterne ikke glade for Windows 10's gratis opgradering.

Normalt ser vi et bump i antallet af solgte PC'ere efter en ny lancering af Windows, men dette forventes ikke denne gang, da flere nu bare kan opdatere deres gamle computere i stedet for at købe nyt.

Har du en gammel Windows 7-computer, vil du komme til at mærke en stor forskel på hastigheden på din computer med Windows 10.

Dog mener Al Gillen også, at vi vil se en stigende grad af solgte touch-bærbare, da Windows 10 har mange touch-venlige funktioner, som kun giver mening med en bærbar med touch-skærme.

Læs også: Her er alle de skjulte afgifter i 'gratis' [b][b]Windows 10[/b][/b]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere