Artikel top billede

Foto: Cray.

DMI vælger overraskende placering af ny supercomputer - flyttes ud af Danmark

Meteorologerne på DMI får en ny supercomputer, der overtager ansvaret for beregninger af det danske (regn)vejr. Maskinen kommer dog ikke til at stå i Danmark. Se hvor den lander. Og hvorfor.

Fra foråret 2016 får en ny supercomputer ansvaret for vejrberegningerne på DMI.

Maskinen kommer fra den amerikanske producent Cray, og den skal placeres på Island.

DMI har beregnet vejrudsigter på computere i godt 30 år, men i takt med at den tekniske udvikling skifter, så skifter meteorologerne også maskinel. Det sker cirka hvert sjette år, og nu er det altså tid.

Læs også: Sådan regner DMI vejrudsigten ud med smart it

Vælger Cray igen

I løbet af foråret har DMI's nye supercomputer været i EU-udbud, og nu er vinderen bliver amerikanske Cray, som også står bag DMI's nuværende system fra 2008.

Den nye computer bliver installeret i to faser, hvor DMI i første omgang tredobler sin regnekraft i starten af 2016 for så at mere end tidoble i forhold til i dag ved en opgradering i starten af 2018.

Opgraderingen sker, når Intel frigiver en helt ny serie af processorer med betydelig mere regnekraft.

"I fase 1 sikrer vi, at vi får transformeret vores modeller til den nye platform, så vi i fase 2 er klar til at udnytte de nye teknologiske landvindinger, som altså allerede er på tegnebrættet. Idéen er med andre ord, at vi først anskaffer regnekraften, når vi er klar til at udnytte den fuldt ud, så vi ikke investerer i dyrere teknologi, end vi kan udnytte den," siger DMI's CIO, Thomas Kjellberg Christensen.

Fra Lyngbyvej til Island

Computeren skal drives fra distancen, eftersom isenkrammet kommer til at stå på Island, og DMI er placeret på Lyngbyvej i København.

Men det er der en god forklaring på.

"Når man driver en supercomputer i Danmark, går halvdelen af de samlede udgifter til strøm og køling. På Island falder det tal til 30 procent på grund af billig, grøn el fra jordvarme og vandkraft og på grund af deres klima, der sænker behovet for køling markant. Dermed får vi automatisk flere penge at købe hardware for."

Samtidig åbner placeringen på Island op for et nyt nordisk samarbejde.

Det er nemlig det islandske meteorologiske institut, Veðurstofa Íslands, som får det daglige ansvar for driften.

Som modydelse levere DMI meget detaljerede prognosedata den anden vej.

Samarbejdet går dog ikke kun på hardware og vejrmodeller, men også på forskningsområdet, hvor begge institutter har store interesser i Arktis.

Den forøgede regnekraft kommer ifølge DMI danskerne til gode i form af mere præcise prognoser, vejrudsigter og ikke mindst varsler.

Nogle af Danmarks voldsomme vejrfænomener er nemlig svære at indfange med traditionelle vejrmodeller. Det gælder særligt skybrud.

Læs også:

Ny liste: Her er verdens - og Danmarks - vildeste computer

Computerworld på besøg: Her er DTU's supercomputer, der regner til du segner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere