Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Odense Kommune efter sager med gigantiske mobilregninger: Sådan har vi fået styr på mobil-forbruget

I sidste uge fik en dansk e-handelskonsulent en mega-mobilregning for data-streaming på Langeland. Her fortæller Odense Kommune, hvordan den fik styr på store telefonregninger efter flere dyre oplevelser med sin borgmester Anker Boye (S).

Odense Kommune har fået styr på sine erhvervsabonnementer til telefoni på den hårde måde, som selvstændige erhvervsdrivende med fordel kan skæve til og blive inspirerede af.

Computerworld kunne således i sidste uge berette om den danskfødte e-handelskonsulent Bülent Erdogan, der i sin ferie på Langeland fik oparbejdet en mobilregning via sit erhvervsabonnement på den helt forkerte side af 30.000 kroner.

Det beløb er dog nærmest vand ved siden af Odense Kommunes erfaringer fra 2011, hvor borgmester Anker Boye (S) i Danmarks fjerdestørste kommune fik banket nogle vanvittige telefonregninger sammen efter stort dataforbrug i udlandet.

Det kan du læse mere om her: Ny kæmpe mobilregning til Odense-borgemester: 41.000 kroner

Sagerne om Anker Boyes store telefonregninger har siden fået kommunen til at gennemse kommunens telefonpraksis og stramme gevaldigt op på medarbejderne og politikernes brug af erhvervsabonnementerne, hvor især dataforbruget har været i fokus.

Det fortæller chef for strategi og kommunikation i Odense Kommune, Michael Bruhn Frederiksen, til Computerworld.

"Vi har blandt andet indført en forbrugsgrænse på 4.000 kroner. Hvis regningen overstiger det beløb, så bliver telefonen simpelthen lukket, og det er kun chef for strategi og kommunikation, det vil sige mig, der kan åbne telefonen igen," forklarer Michael Bruhn Frederiksen indledningsvist.

Går fra 4G til 2G

De 4.000 kroner kan kun oparbejdes i forbindelse med udlandstelefoni og -dataforbrug.

Læs også: Odense Kommune: Derfor har Anker Boye igen kunnet oparbejde kæmpe mobil-regning

Det skyldes, at Odense Kommune inden for Danmarks grænser har flatrate-forbrug på data op til 10 gigabyte hos sin udbyder TDC.

"Overstiger en medarbejder eller en politiker den grænse, ryger hastigheden automatisk ned fra 4G til 2G," forklarer Michael Bruhn Frederiksen.

Samtidig udsender TDC notifikations-sms'er hver gang, at regningen på en af kommunens telefoner runder knap 400 kroner.

Den sms skal herefter godkendes af brugeren med en besvarelses-sms, hvori der skrives 'ja' til at køre videre.

I Anker Boye-sagerne er det ifølge Michael Bruhn Frederiksen uklart, om borgmesteren overså TDC's advarsler.

Det kan du læse mere om her: Roaming-skandale griber om sig: Borgmester sagde i sms'er ja til kæmperegning.

Og Michael Bruhn Frederiksen fortæller, at det naturligvis generelt er et problem, hvis disse sms'er kommer for sent.

For medlemmer af Odense Byråd er grænsen et årligt forbrug på 13.000 kroner, mens den for byens borgmester ligger på 20.000 kroner.

"Vi har dog siden 2011 ikke haft medarbejdere eller politikere, der har nærmet sig grænse-værdierne," lyder det fra Michael Bruhn Frederiksen.

Lukket af for udlandstelefoni

Han erkender dog, at kommunens administration op til 2011 ikke har skænket store mobilregninger mange tanker.

Det skyldtes blandt andet, at Odense benyttede Blackberry-telefoner, og først overgik til egentlige smartphones i form af iPhone 4 en måned før, at Anker Boyes telefonregning løb løbsk.

"Vi har ikke været dygtige nok i brugen af telefoner og faren ved udlandstelefoni. Derfor gennemgik vi hele systemet, som fik et servicetjek," siger Michael Bruhn Frederiksen.

Han tilføjer, at medarbejdernes smartphones i dag som udgangspunkt ikke er åbne for udlandstelefoni.

Den åbning kræver den nærmest chefs godkendelse.

Streamede film på sin smartphone i Danmark - og fik regning på 30.542 kroner


Teleboss: Små virksomheder med mega mobilregning har én chance for at slippe af krogen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere