Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

YouSee tvunget til at splitte bredbånd og tv op: Nu kan du droppe tv-pakken

YouSee vil fremover levere bredbånd uden at kræve, at kunderne samtidig køber en tv-pakke. Det er dog mest af alt et tiltag, der kommer, fordi TDC er tvunget til det.

TDC åbner nu op for, at YouSee-kunderne vil kunne købe bredbånd uden samtidig også at skulle vælge en tv-pakke fra YouSee.

Selvom TDC præsenterer nyheden om bredbånd uden tv som en måde at sikre en mere fleksibel fremtid for kunderne på, er det dog ikke et tiltag, TDC helt frivilligt sætter i søen.

"De er mere eller mindre blevet tvunget til det," lyder det fra Morten Imsgard, der er aktieanalytiker hos Sydbank og følger TDC tæt. 

"Coaxial-kabel-nettet i Danmark har man fra myndighedernes side gerne ville åbne op, fordi man godt kunne se, at det ikke var hensigtsmæssigt, at YouSee havde så stor en del af markedet."

Konkurrenternes muligheder i TDC's net

Morten Imsgard forklarer, at de allerede i længere tid har været muligt for konkurrenter at sælge produkter i YouSees net, men at problemet har været, at de så både skulle sælge tv og internet.

"Det gjorde, at konkurrenterne ikke havde lyst, fordi de ikke kunne få en fornuftig tv-forretning op at køre, fordi de ikke har de samme skala-fordele som TDC med at forhandle med kanaludbyderne. Det hang ikke sammen," siger han. 

"Derfor har myndighederne sagt, at det skal være muligt for konkurrenter at sælge bredbånd igennem den infrastruktur, TDC sidder på," forklarer Morten Imsagard fra Sydbank.

Læs også: TDC vs. Telia & Telenor vs. 3: Her er dit teleselskabs styrker og svagheder i den nye telekrig

Han påpeger dog, at tv-problematikken fortsat er til stede:

"Mange af konkurrenterne vil ikke nødvendigvis kunne forhandle sig frem til nogle gunstige priser hos tv-udbyderne og på den måde strikke et bredbånds- og tv-produkt sammen, der er konkurrencedygtigt med det, TDC har."

Flere vælger streaming

Stadig flere forbrugere vælger dog også helt at droppe tv-pakken for i stedet at satse på streaming-løsninger over bredbåndsforbindelsen.

Ser man et par år frem, kan YouSees tiltag med at splitte tv og bredbånd op derfor godt vise sig at få stor betydning:

"Tv-markedet er i en transformation. Tv og internet smelter efterhånden så meget sammen, at forbrugeren efterhånden ikke rigtig skelner."

"Efterhånden som forbruget skifter til streaming, som typisk er udenlandske tjenester, bliver det meget tydeligt, at det, der er behov for for at sikre underholdning i hjemmet, er en bredbåndslinje," forklarer Morten Imsgard og tilføjer: 

"Konkurrenterne vil kunne nå ud til TDC's kunder ved at bruge TDC's net. En bredbåndslinje er basisydelsen, som man så kan levere indhold oven på. Det er en uundgåelig ændring af markedet, som kabel-tv-operatørerne i Danmark er nødt til at forhold sig til."

"Der er ikke nogen tvivl om, at YouSee hellere ville have, at tv var noget, der kom igennem et coaxial-kabel, fordi de sidder så massivt på det."

"Den massive markedsposition er i totalt opbrud, fordi tv-vanerne har ændret sig."

TDC har mest at tabe

TDC's YouSee-forretning er allerede under et betydeligt pres, og der er ikke noget, der tyder på, at opsplitningen af tv og bredbånd vil mindske det pres, vurderer Morten Imsgard.

"Hvis TDC selv kunne vælge, så havde man ikke åbnet op for nettet. TDC har nydt godt af at være den dominerende aktør på markedet, og jo mere politikerne piller ved det styrkeforhold, jo mere udfordret TDC's forretning."

Læs også: Fremtidens tv-løsning er på vej: Men det er ikke det, vi lige er blevet præsenteret for

"Lad os sige, at Stofa rykker ind i TDC's net med frit valg-tv, hvor man køber kanaler på månedsbasis, vil det tvinge TDC's YouSee til at reagere endnu hurtigere og søsætte samme produkt."

"Der er ikke nogen tvivl om, at på lidt længere sigt vil tv-markedet i Danmark ændre sig rigtig meget, og tv-konkurrencen vil blive meget mere fri," siger Morten Imsgard fra Sydbank.  

"TDC er den store og har mest at tabe ved, at markedet bliver givet frit."

TDC meddeler, at YouSee gradvist åbner op for bredbånd uden tv fra slutningen af 1.kvartal 2016.

Priserne på bredbånd uden tv er endnu ikke annonceret. 

YouSee har i dag cirka 435.000 bredbåndskunder, og bærer dermed titlen som Danmarks største udbyder af bredbånd til private.

Læs også:

Fremtidens tv-løsning er på vej: Men det er ikke det, vi lige er blevet præsenteret for

YouSee slukker for analogt signal: Nu er det slut for altid med gammeldags fjernsyn

TDC vs. Telia & Telenor vs. 3: Her er dit teleselskabs styrker og svagheder i den nye telekrig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere