Artikel top billede

Mozilla retter ind efter Chrome: Ændrer fundamental teknologi

Mozilla retter med fundamental ændring i sin opbygning ind efter Google Chrome, der i de senere år er blevet den dominerende browser. Mozilla håber, at ændringerne gør, at udviklerne ikke glemmer Firefox helt.

Mozilla - selskabet bag Firefox-browseren - er på trapperne med en række fundamentale ændringer i det, som ellers er blevet regnet for at være blandt Firefox-browserens styrker - nemlig det store økosystem af de såkaldte add ons.

Det er små programmer, som alverdens udviklere kan tilføje til browseren.

Mozilla har truffet beslutningen for at gøre det nemmere for udviklere at tilføje Google Chrome-udvidelser direkte til Firefox.

Add on' har på mange måder været en af motorerne under Firefox store udbredelse - ikke mindst i kampen med Microsofts konkurrerende browser, Internet Explorer.

Mozilla har imidlertid måtte konstatere, at Googles Chrome i de senere år har vundet voldsomt frem. Chrome - der anvender såkaldte extensions - har snuppet store markedsandele fra både Internet Explorer og Firefox.

Firefox' markedsandel er blevet mere end halveret i de seneste fem år. I juli havde browseren en markedsandel på 12 procent af det globale marked.

Det er denne fremgang, som Mozilla nu tager konsekvensen af med ensretningen, der vil blive fulgt af en række yderligere store ændringer i det kommende år.

Konkret sker det i form af en helt ny add-on API med navnet 'WebExtensions API.'

"Vi ønsker, at udviklingen af add-ons kommer til at mindre mere om web-udvikling: Samme kode bør anvendes i forskellige browsere og bør defineres af standarder med omfattende dokumentation fra en stribe leverandører," skriver udviklingschef Kev Needham i en blogpost fra Mozilla.

Her beskriver han også de yderligere tiltag, som Mozilla er på vej med for at ensrette Firefox-browseren til ikke mindst Chrome.

Den nye Firefox API vil blive kompatibel med renderingsmotoren Blink, som anvendes i både Chrome og Opera og som er udsprunget af WebKit, som anvendes i Apples Safari.

Den sidste af de store browsere, Microsofts nye Edge, understøtter endnu ikke add-ons, men det er planen, at det vil ske til efteråret.

Det betyder, at de store browsere - Edge, Opera, Firefox og Internet Explorer - med en smule tweaks fra efteråret vil kunne understøtte de samme add-ons.

Mozillas hensigt er klar: Selskabet håber, at udviklerne fortsat vil betænke Firefox-browseren, når de udvikler add-ons/extensions, selv om browseren tydeligtvis er ved at miste sin relevans med sin kraftigt faldende markedsandel.

Udvikler-miljøet er kendt for typisk at lægge kræfterne i de universer, hvor nemmest kan nå ud til flest brugere, og det er i browser-verdenen altså hos Chrome, Internet Explorer og Edge.

Du kan se en preview af den nye WebExtensions API i udviklerudgaven af Firefox 42. Den finder du her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere