Artikel top billede

Kurven stiger, men der er stadig lang vej til målet, og tiden er knap. Kilde: KL.

Pressede kommuner har problemer med at nå digitale krav

Kommunerne er i fuld gang med at digitalisere danskerne, men borgerne knuselsker langt fra alle løsningerne. Se hvor langt vi har til vores samlede digitale mål, der afregnes om få måneder.

De danske kommuner har en målsætning om, at 80 procent af de omkring 4,3 millioner borgere over 15 år skal flyttes fra de analoge kanaler til de digitale selvbetjeningsløsninger inden årets udgang.

En ny måling viser, at vi er på vej mod målstregen, men dog ikke tættere på end, at der stadig mangler omkring syv procent i antallet af henvendelser for at komme helt i mål. 

Den viden er kommet frem, efter Kommunernes Landsforening (KL) i foråret har indsamlet data, som samtidig viser, at der fortsat er en stigning i anvendelsen af de digitale løsninger.

Kommunerne modtager således i dag samlet set 73 procent af alle ansøgninger, anmeldelser og indberetninger på de 28 kommunale områder, omfattet af lov om obligatorisk digital selvbetjening 2015.

Kommunerne er altså på rette spor, men der mangler en god sjat inden nytårsaften.

KL erkender da også i sin undersøgelse, at kommunerne ikke kan hvile på laurbærbladene.

Stor spredning i digitaliseringen

Selv om den samlede volumen for digital selvbetjening er høj, er der stor forskel fra område til område.

Rapporten fra KL viser, at det er de store og 'lette' områder, som borgerne har taget til sig. Eksempelvis flytning har en selvbetjeningsgrad på 88 procent.

Læs også: Statens store it-plan får en gyser-afgørelse i slutningen af 2015

Anderledes ser det ud på de 'tungere' områder, som er indført senest

På det sociale og det tekniske område er der generelt lavere selvbetjeningsgrader, men også med stor spredning på mellem 15 og 94 procent tilslutning.

Det er særligt områder med socialt udsatte borgere eller komplicerede ansøgningsforløb, som er vanskelige at digitalisere for kommunerne.

Et eksempel er hjælpemiddelområdet, hvor selvbetjeningsgraden for ansøgning om kropsbårne hjælpemidler er på 15 procent.

Større krav til brugere og leverandører

For at få en højere grad af digitalisering har KL et par forslag.

Et af dem er at tvinge løsninger igennem, eksempelvis ved at kræve borgerne bestiller et sundhedskort digitalt.

Men også bedre it-systemer og større krav til brugervenlighed hos leverandøren nævnes som trin på vejen mod de 80 procent.

Læs også:

Det offentlige Danmark skruer heftigt op for cloud: Derfor hælder offentlige it-chefer mere og mere til cloud

It-bøvl får Skat til at udskyde vigtig deadline for tusindvis af danske virksomheder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere