Artikel top billede

Her er Teslas Model X - men det mest interessante er stadig softwaren

Tesla har netop lanceret tredje model, en lynhurtig SUV kaldet Model X. Mød den her.

Som ventede lancerede Tesla selskabets tredje bilmodel tidligt onsdag morgen dansk tid.

Bilen, som får navnet Model X, er en såkaldt SUV med syv sæder og baggage-rum både for og bag.

I modsætning til de fleste andre mellemstore, familievenlige firehjulstrækkere har Model X kræfter som en moderne sportsvogn - i hvert fald hvis du vælger modellen P90D, som Tesla har udstyret med to motorer: En med 259 hestekræfter til forhjulene og en med 503 hestekræfter til baghjulene.

Til sammen kan de to motorer få Model X op på 100 kilometer i timen på 3,8 sekunder - og med den såkaldte "Ludicrous Speed Upgrade" kan du sove mindst 0,6 sekunder længere om morgenen, i det 0-100 klares på blot 3,2 sekunder.

Kan du leve med lidt mindre specifikationer, tilbyder Tesla også model 90D, som fortsat har firehjulstræk, men er hele 4,8 sekunder om at nå op på 100 kilometer i timen.

Begge modeller angives til at have en rækkevidde på lidt over 400 kilometer på en opladning og har en tophastighed på 250 kilometer i timen.

Model X skiller sig desuden ud ved at have såkaldte mågevingedøre, som folder op over bilens tag i stedet for at åbne ud til siderne.

Det design så dagens lys i de første prototyper, men det er forholdsvis usædvanligt, at den slags specielle - og dyre - detaljer også kommer med i den endelige produktionsmodel.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Tesla i Danmark vedrørende pris og levering, men Teslas hjemmeside angiver, at du forvente at modtage din X i andet halvår 2016, hvis du bestiller nu.

Hvad angår prisen er vores gæt en lanceringspris som er 15-20 procent over grundprisen for en Model S som for tiden ligger på 642.300 kroner. Så regn med at skulle lægge et sted mellem 750.000 og 800.000 kroner for din X.

Den store joker i prisberegningen er dog hvorvidt fritagelsen for registreringsafgiften forlænges for elbiler.

Det er ikke tilfældet i det finanslovsforslag, som Venstre-regeringen præsenterede tirsdag, i stedet skal afgift på elbiler - ifølge Ingeniøren - indfases fra 2016 indtil den fulde afgift er lagt på elbiler i 2020.

Tesla er lige så software som bil

Det er en politisk prioritering, men fra en it-mæssig betragtning er det en skam, at der efter al sandsynlighed kommer færre af de velkørende Tesla-biler på gaden.

For Teslas magi er ikke nødvendigvis i samlekvalitet eller køreoplevelse, som snildt matches af mærker som Mercedes og BMW, men i den softwareløsning, som samler hele biloplevelsen, uanset om det foregår via den store touchskærm i midterkonsollen eller i nytænkningen omkring de traditionelle instrumenter. 

Her har de traditionelle bilfabrikanter haft svært ved at tænke brugervenlighed ind i oplevelsen af bilen på trods af, at også deres biler bliver stadig mere digitaliseret. 

Her er Teslas instrumentering fortsat en klasse bedre - selv om der arbejdes intenst hos konkurrenterne for at matche det niveau.

På videoen kan du se hvordan Computerworld oplevede informationssystemet i en Tesla Model S:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere