Artikel top billede

Kæmpe undersøgelse afslører it-chefens helt store udfordring - og måden den skal tackles på

It-organisationerne og it-cheferne presses til det yderste af krav om øget digital innovation og en gennemgribende digitalisering af virksomhederne. Der er kun én vej frem, mener Gartner.

I en tid, hvor digital innovation er et af de helt store mantraer i mange virksomheder, bliver det mere og mere tydeligt, at fastlåste driftsmodeller og forretningsmodeller ikke holder, og at der er behov for mere fleksible modeller.

Den erkendelse begynder nu for alvor at slå igennem hos it-chefer og CIO'er, skriver analysefirmaet Gartner om resultaterne fra den årlige CIO survey, hvor 2.944 it-chefer fra 84 lande har svaret på spørgsmål om deres prioriteringer i 2016.

Platforme skal redde virksomhederne

Hovedkonklusionen fra Gartners side er, at man bør skifte til at et mindset, hvor det handler om at bygge platforme, der kan være fundamentet under virksomheden fremadrettet.

"... det er tydeligt, at den digitale virksomhed er en realitet nu, og det forventes at være en signifikant del af det at opnå konkurrencemæssige fordele og differentiering ved hjælp af information og teknologi," skriver Gartner.

Læs også: Mød Danmarks fem bedste CIO'er - når innovationen er brændstoffet

Analysefirmaet vurderer, at mange virksomheder allerede er i gang med at gentænke deres forretnings- og driftsmodeller, og at en del af den bevægelse er, at vi ser færre fastlåste systemer og et øget fokus på platforms-tankegangen.

"En platform giver virksomheden et fundament, hvor ressourcer kan samles - nogle gange meget hurtigt og midlertidigt, nogle gange på en relativ fast måde - for at skabe værdi," lyder definitionen fra Gartner, der her taler om platforme i bredest mulige forstand, hvor det handler lige så meget som mennesker og kompetencer som teknologi.

"Teknologifolk har længe anerkendt mulighederne med platforms-tilgange til informations- og teknologi-arkitekturer. Det nye er, at platforms-dynamikker bliver anvendt til at skabe værdi i alle aspekter af virksomheden," forklarer Gartner.

It-chefer: Vi mangler gode folk

Den globale CIO-undersøgelse viser også, at næsten 40 procent af respondontenterne i dag har taget hul på konceptet med bimodal it, hvor it-organisationen skal kunne arbejde i flere tempi på samme tid, så både den digitale innovation og den klassiske it-drift får de bedst mulige vilkår.

Læs også: Her er it-organisationen delt op i to afdelinger med 25 ansatte i hver

En af de helt store udfordringer, som mange it-chefer står med, er ifølge undersøgelsen manglen på de rette folk.

Faktisk viser undersøgelsen, at hele 65 procent af it-cheferne mener, at der er en talent-krise i verden, og at det er en af de primære barrierer for at kunne opnå succes.

Også her bør platforms-tankegangen komme i spil, mener Gartner:

"Det er tid til at begynde at tænke på talent som en platform og innovere ud fra det. CIO'er skal anskue digitale talenter som noget, der rækker videre end it-organisationens grænser og også virksomheens grænser," lyder det fra Gartner, der blandt andet anbefaler, at man begynder at overveje samarbejder med universiteter, indfører job-rotation og nye mentor-ordninger.

Læs også:

Mød Danmarks fem bedste CIO'er - når innovationen er brændstoffet

Derfor taler alle it-folk pludselig om DevOps - og derfor kan du brænde nallerne på netop DevOps




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere