Artikel top billede

Trods ekstrem udvikling: Disse fire it-ting har aldrig ændret sig - og vil måske aldrig gøre det

Klumme: It har altid forandret og udviklet sig meget hurtigt. Men der er fire ting, som aldrig har ændret sig. Her er fire bud på tidernes uforanderlighed.

Nu er det guddødemig 40 år siden, jeg begyndte at arbejde med computere.

Dengang var min maskine på størrelse med et køleskab, kunne programmes i Basic, og jeg arbejdede med spilteori baseret på en tilfældighedsgenerator.

Der er måske nok sket noget siden da - og der er skrevet mange bøger, artikler og indlæg om den fremadskridende teknologiske udvikling og digitalisering.

Det fik mig til at tænke på - helt omvendt - om der er noget, der slet ikke har forandret sig inden for it-området gennem de seneste 40 år? Her er fire bud på tidernes uforanderlighed.

1. Er det nyt eller gammelt?

Hver eneste gang - eller næsten - der er kommet nye teknologier eller nye måder at bruge teknologier på, har jeg hørt diskussionen, om "der egentligt er noget nyt i det?".

Er cloud gammel datacenter-vin på nye flasker? Er deleøkonomi gammel andelsvin på nye flasker?

Er hacking gammel aflytningsvin på nye flasker?

Svaret er naturligvis, at det helt afhænger af perspektivet. Fra Jorden ser de forskellige stjerner meget ens ud - men kommer man tæt på, vil man nok opdage gigantiske forskelle.

I det helt store perspektiv er der nok ikke så meget nyt - men kommer man ned i detaljerne, er der mange forskelle. Diskussionerne er, om end eviggyldige, derfor i grunden meningsløse.

2. Hvorfor går projekter galt?

At it-projekter går galt, er der intet nyt i - og der er skrevet tykke bøger om, hvorfor det nu kan gå så galt.

Når Den Danske Ordbog skal forklare, hvad "indkøring" betyder, bruges eksemplet "Der var jo også problemer ved indkøringen af kildeskattesystemet i begyndelsen af 1970'erne".

Så fra kildeskattesystemet over Amanda, Proask og til nu har der altid været eksempler på nødlidende it-projekter.

Der er nok mange bud på, hvorfor det går galt.

Manglende ledelse, overmod, manglende kompetencer i estimering, manglende governance og mange andre bud findes der på årsagerne til problemerne.

Én ting er sikkert: At det er manglende menneskelige kompetencer blandt årsagerne. Den forklaring, jeg i langt de fleste tilfælde har hørt igennem årtierne, er, at man "ikke havde fået inddraget brugerne ordentligt" i projektet.

Det er nok en eviggyldig problemstilling.

3. Eksponentiel vækst

Igennem de seneste par år har jeg hørt flere foredragsholdere referere til den "eksponentielle vækst ifølge Moores lov", og hvordan vi lige nu er i "knækket" på kurven, hvor det begynder at gå rigtig stærkt.

Det seneste foredrag havde endda sat en pil i "knækket" med bemærkningen "her er vi nu".
Kære foredragsholdere, der har været eksponentiel vækst, lige siden man begyndte at bruge informa­tionsteknologier, og væksten gik præcis lige så hurtigt i 1960'erne som i dag.

Der findes intet knæk på kurven - man kan forstørre enhver lille del af den eksponentielle kurve, og den ser præcis ud som hele kurven. Her er med rette ikke noget nyt.

4. Teknologier er ikke farlige

Nye teknologier er altid blevet problematiseret.

Under mit studie var der store diskussioner om, hvor farligt det nye CPR var for borgerne. I dag diskuterer man, om sociale medier ødelægger vore gode sociale relationer, eller om børn bruger for meget tid på skadelige computerspil.

Den gode nyhed er, at sådanne bekymringer ofte er overdrevne - af mennesker, der måske oven i købet tilhører "før-generationen".

Analyser viser, at personer, der er aktive på digitale sociale medier, også er aktive med fysiske sociale relationer. At børn faktisk får kompetencer ved at bruge computerspil - måske endda kompetencer, der også er nyttige i et digitalt samfund.

Så for helt egen regning vil jeg konkludere:

Nye teknologier ødelægger sjældent det bestående, men supplerer - og styrker ofte - det bestående.
Teknologi er i sig selv ikke farligt, men er ofte en del af en samfundsudvikling - men selvfølgelig kan teknologi som alt andet bruges på en destruktiv måde.

Misbrug af teknologi handler ikke om teknologien, men om de mennesker, der bruger den.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere