Artikel top billede

(Foto: Kim Stensdal /)

IBM Danmark om ny IBM-storsatsning: "Vi mener, at vi har knækket koden"

2.000 IBM-konsulenter skal sammen med supercomputeren Watson sætte fuld fart på selskabets nye storsatsning, IBM Cognitive Business Solutions. Her fortæller dansk innovationschef om de nye teknologier.

IBM sætter nu alle sejl og målretter yderligere ressourcer til Watson-teknologien, der mere end noget andet tegner billedet af fremtidens IBM, efter at selskabet i de senere år har været i gang med en meget omfattende transformation.

Konkret er tale om en helt ny forretningsenhed, IBM Cognitive Business Solutions, bestående af 2.000 IBM-konsulenter og selskabets supercomputer Watson.

Enheden skal drive selskabets nye storsatsning på kunstig intelligens og kognitive systemer - også kendt som cognitive computing.

Læs også: IBM klar med ny storsatsning: 2.000 konsulenter skal arbejde med vild fremtidsteknologi

Det kan beskrives som systemer, der kan tillære sig ny viden, og som vi mennesker kan kommunikere med på en naturlig måde.

Det mest kendte IBM-produkt i denne kategori er supercomputeren Watson, der er navngivet efter IBM's stifter, Thomas J. Watson.

"Vi har knækket koden"

Computerworld har spurgt innovationschef i IBM Danmark, Anders Quitzau, hvorfor IBM satser så stort på netop cognitive computing og kunstig intelligens og især på Watson som produkt?

"Udgangspunktet er den store mængde ustrukturerede data, som vi har i dag, og som sådan set har været har været mere eller mindre usynlig for den computer-teknologi, man har haft."

"Vi mener, at vi har knækket koden, og at vi nu er i stand til at sætte computere til at hjælpe os med at finde og fortolke informationer og til at give os et beslutningsgrundlag, der er langt bedre end det, man har haft før."

"Stort set inden for alle industrier, hvor vi har snakket med CxO'er, er det mellem 80 og 100 procent af dem, der siger, at de i løbet af få år vil investere i de cognitive teknologier," siger Anders Quitzau fra IBM Danmark. 

"Vi har allerede en vækst med business analytics, der er tocifret - og Watson er den del, der vokser hurtigst," fortæller han om IBM's globale satsning på cognitive computing.

"En ny tidsalder"

Anders Quitzau og IBM mener selv, at cognitive computing i dag er meget mere end hype - og at der er tale om helt reelle løsninger og produkter, virksomhederne kan tage i brug.

"Det er en ny tidsalder. Det er fremtiden og den nye måde at lave computere på."

"Allerede i dag er vi jo ude i 20 forskellige brancher. Vi har hundredvis af kunde-engagements på verdensplan, så der er områder, hvor det kører i dag - sundhed, forsikring, bank og retail for eksempel."

"Vi kan se, at det er teknologi, der giver nogle helt konkrete resultater."

Kan du nævne et konkret eksempel?

"Det kan eksempelvis være virtuel rådgivning af kunder inden for forsikring. Vi har eksempler på virksomheder, der bruger det i dag og som også har set, at de har et langt større salg."

"Man kan håndtere kunden på en personlig og fagligt højt kvalificeret måde, som gør, at kunden rent faktisk køber."

Et andet eksempel er ifølge Anders Quitzau på sundhedsområdet, hvor kræftdiagnoser, kræftbehandling og diabetes er nogle af de steder, hvor Watson er i anvendelse i dag.

Hvad med begrænsningerne?

Hvor går begrænsningerne - hvor er det, at man stadig er nødt til at lade mennesker klare opgaverne?

"Forskellen mellem kunstig intelligens og cognitive computing er, at kunstig intelligens tænker for os, mens cognitive mere handler om at forbedre vores evne til at tænke og at give os indsigt."

"I sidste ende er det mennesker, der træffer beslutningerne."

"Men det er et godt spørgsmål. Vi er jo først lige startet, og i realiteten er teknologien først blevet udvikling til almindelig brug inden for de seneste fem år. Det er ikke til at svare på, hvor det ender," siger Anders Quitzau.

Innovationschefen tilføjer, at menneskelige relationer og empati kan være nogle af de områder, hvor maskinerne har begrænsninger.

"Men vi arbejder på, at få Watson til at arbejde så intuitivt og menneskeligt som muligt - eksempelvis ved, at den svarer tilbage på samme måde og i samme stil, som vi selv stiller spørgsmålene til Watson."

"Vi har også lanceret, at man kan bruge cognitive teknologier til at finde ud af, hvilket humør man er i ved at afkode sprogbrug og og så videre."

Anders Quitzau fortæller, at der allerede i dag er konsulenter i den danske IBM-forretning, der er uddannet i Watson, og at der nu vil komme et yderligere fokus på det nye forretningsområde i IBM Danmark.

Læs også:

IBM klar med ny storsatsning: 2.000 konsulenter skal arbejde med vild fremtidsteknologi

Årsregnskab: Presset IBM står over for én afgørende udfordring

IBM klar til at masseansætte it-folk: Skal bruge 300 medarbejdere til nyt udviklingscenter i Malmø

Her er IBM's nye super-teknologi: Sådan vil den ramme dig

IBM har sagt farvel til 51.600 medarbejdere i 2014 - og flere kan være på vej




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere