Artikel top billede

Henrik Bodskov er ny administrerende direktør hos IBM Danmark.

Fik jobbet i huj og hast: Sådan vil IBM Danmarks nye topchef gribe opgaven an

Interview: Henrik Bodskov overtog fornylig pludselig i huj og hast stillingen som topchef for IBM Danmark. Hvad vil han nu med det store selskab, der er i færd med en kæmpe-transformation? Computerworld har mødt IBM's nye topchef.

Lidt tilbagetrukket fra Kongevejen i Holte nord for København holder ledelsen i en af Danmarks allerstørste it-virksomheder til i sine relativt nye bygninger.

Ved indkørslen står der IBM på skiltet, og det er denne it-gigant, der har inviteret Computerworld på besøg for at fortælle om selskabets fremtidsvisioner og ikke mindst præsentere sin nye administrerende direktør her i Danmark.

Læs også: Mystisk vagtskifte: IBM Danmark får ny administrerende direktør

Direktørskiftet blev en realitet i sidste uge, og udskiftningen kommer blot et halvt år efter, at den tidligere direktør Lars Clausen i Computerworlds spalter øsede ud af sine fremtidsvisioner for IBM her i Danmark.

Skiftet gik meget hurtigt

Den nye mand i direktørstolen hedder Henrik Bodskov. 

Han har været i skiftende roller hos IBM siden 2002, inden det i sidste uge blev meldt ud, at han nu er selskabets nye administrerende direktør.

Han inviterer på kaffe i de lyse lokaler på en trist gråvejrsdag i oktober, og vi sætter os til rette over for hinanden i selskabets nordiske konferencelokale.

Båndoptageren bliver tændt. Interviewet er i gang.

Henrik Bodskov, direktørskiftet kom meget pludseligt. Hvor længe har du egentlig selv vidst, at du skulle være IBM Danmark-direktør?

"Jeg har ikke vidst det i særlig lang tid."

Hvor længe er det? Et par dage, et par uger, flere måneder?

"Ikke særlig lang tid."

Hvor længe betænkningstid skulle du så bruge, før du sagde ja til jobbet?

"Jeg ville jo rigtig gerne have jobbet, så det var ikke særlig lang tid."

Hvor hurtigt er hurtigt?

"Det gik hurtigt."

Jeg synes, at 'hurtigt' er noget diffust. Mange - ikke mindst dine egne medarbejdere - er sikkert interesserede i at høre, hvordan og hvorfor du fik jobbet. Hvad er dit svar til dem?

"Altså, vi vil meget gerne tænke fremad. Lars (Clausen, red.) gik efter nye udfordringer, og jeg har taget over. Det er gået stærkt, og det er fint nok, fordi det er et job, jeg rigtig gerne vil have."

Læs også: Her er to mulige forklaringer på IBM Danmarks pludselige direktør-exit

Sådan er direktørens ledelsesstil

Nu sidder du som direktør for IBM. Hvad kan du bidrage med som leder?

"Min ledelsesstil er lyttende. Jeg kan sammensætte de rigtige teams, som jeg selv har erfaring med at deltage i. Jeg tror, at man kan kalde mig en social leder, som kan lide at handle - gerne tilsat lidt humor.

Ja, du har jo også en længere fortid hos IBM. Hvordan kan du nu bruge den erfaring som direktør?

"Jeg kender organisationen, jeg kender de forskellige folk og teams rigtig godt, og så kender jeg ikke mindst kunderne. Mange kunder vil derfor nok kende mig fra andre positioner, jeg har haft hos IBM lige fra consulting over outsourcing samt en masse software-elementer."

Hvad kan du biddrage med, som Lars Clausen ikke kunne?

"Jeg vil hellere sige, at jeg har et specielt forhold til transformation, som kan komme i spil nu, hvor IBM står over for vores kommercialisering af cognitive business solutions, som kan blive større end selve internettet."

Læs også: IBM Danmark om ny IBM-storsatsning: "Vi mener, at vi har knækket koden

Hvordan det?

"Siden jeg startede i IBM i 2002, har jeg arbejdet meget med kunde-transformation i specielt den offentlige sektor. Jeg har i årenes løb derfor også været med i en del transformationsprojekter i både den offentlige og private sektor."

Står IBM Danmark i dag over for en større transformationsrejse, siden du skal lede med din transformationserfaring?

"IBM er altid på transformationsrejse. Det er derfor, at vi er mere end 100 år gamle i dag. Vi er hele tiden ude og skabe nye forretningsområder, og det er blandt andet også derfor, at vi har så mange patenter, som vi har."

Din forgænger Lars Clausen nævnte vækst som den helt store driver. Hvad er dine personligt største mål med IBM Danmark?

"Jeg skal sikre, at vi har tilfredse kunder, fordi vi er med til at skabe deres agenda - og gerne være lidt foran udviklingen. Hvis du for eksempel kigger på internettets udvikling, så var det uheldigt, hvis du ikke var med. Det samme gør sig gældende med cognitive business. Hvis du ikke er med her, så får du det svært."

Lars Clausen nævnte også, at åbenhed var et af hans varemærker. Det har jo ikke ligefrem præget den seneste uges tid omkring direktørskiftet. Kan vi også forvente åbenhed fra dig?

"Du sidder jo og interviewer mig lige nu."

Okay, hvad skete der så omkring direktørskiftet?

"Nu gider jeg ikke svare på det mere. Det gik stærkt."

Er offentlig udvikling en udfordring for IBM?

Du nævner din erfaring fra blandt andet offentlige forandringsprojekter. Staten, kommunerne og regionerne vil i den kommende fællesoffentlige digitaliseringsstrategi blandt andet satse mere på modulær it-opbygning og herunder lukke mindre modulbyggende leverandører ind i varmen. Er det en trussel mod IBM?

"Jeg står i spidsen for en virksomhed, der kan tilbyde alle former for moduler og helt op til fuld levering af en service. Vi har en klar interesse i, at offentlige it-projekter og it-projekter i det hele taget kommer til at spille."

Læs også: Kom med til snigpremiere: Sådan bliver den offentlige it-udvikling frem til 2020

Eksempelvis skal Skat skal til bygge sit eget it-projekt. Er denne tendens med, at det offentlige tager mere ansvar for sine projekter noget, der kan gå ud over IBM's forretning?

"Nej, jeg ser det som en rigtig god ting, fordi det skaber mere it-viden og -forståelse hos kunderne. Så både det at tænke i mindre moduler og indføre mere dialog i projekterne mellem os som leverandør og den offentlige sektor, er noget, som jeg synes, er en god ide."

Læs også: Skatteministeriets nye it-projekt kan komme til at ramme KMD, IBM og CSC hårdt

IBM er ikke ligefrem kendt for at være den billigste leverandør på markedet. Kan jeres kunder herunder den offentlige sektor forvente lavere priser fremover?

"Vi er heller ikke kendte for at være de dyreste, så vi leverer høj kvalitet til den rigtige pris."

Som direktør i IBM Danmark har du egentlig meget at skulle have sagt på strategifronten, eller handler det mest om at parere ordrer fra hovedsædet i USA?

"Jeg ved ikke, om parere ordre er den korrekte formulering. Men jeg kommer ind som direktør i Danmark på et tidspunkt, hvor vi satser stort på cognitive business solutions, og strategien omkring cognitive business skal jo tilpasses til lokale forhold, hvor jeg som nævnt har en solid erfaring fra transformationsprojekter."

Det handler om at forudsige fremtiden

Kan du nævne nogle konkrete cognitive business-projekter?

"Vi har mange projekter kørende i USA inden for sundhedsindustrien, i finansverdenen og medicinalbranchen, og den slags projekter kan man godt overføre til danske forhold, hvor vi har mange af de samme slags virksomheder."

Hvad sker der omkring cognitive business i Danmark, som du skal stå i spidsen for?

"IBM Danmark har sikret sig, at der på DTU som ét af de første steder i hele verden sidder studerende og bliver klogere på (IBM-supercomputeren red.) Watson, som er et af flere elementer i cognitive business. Den slags initiativer skal jeg stå for, så viden kommer tilbage til os alle sammen; IBM, vores kunder og i høj grad hele samfundet inden for eksempelvis kræftforskning."

"Jeg tror som sagt på, at cognitive business kan blive større end internettet. For med vores mange systemer og Watson kan vi eksempelvis opsamle data fra en lang række enheder som smartphones, sociale medier, video og transformere disse oftest ustrukturerede data til værdifuld viden for kunderne."

Kan du komme med et eksempel på at gøre ustrukturerede data til værdifuld viden?

"Et eksempel kunne være et hold læger, der en morgen skal igennem behandlingen af 30 patienter. Den slags kræver mange ekspertiser, og her har (IBM-supercomputeren, red.) Watson en evne til at gå på tværs af ekspertiserne og opsamle data mange steder fra."

Det lyder næsten helt Minority Report'agtigt, at I kan indsamle viden og nærmest forudsige sygdomme og behandlingsformer. Er det rigtigt forstået?

"Ja, det handler blandt andet meget om forudsigelighed. For når en supercomputer kan indsamle al viden på tværs af mange læger og inputkilder, får man en mere præcis analyse. Derfor får patienten også en mere præcis behandling. Og dermed får lægerne også frigivet tid til den mere bløde del af lægegerningen, som jeg synes, er interessant."

Transformationer og forandringer kan jo helt jornært også ske på medarbejdersiden. Nu er det heller ingen hemmelighed, at der har været en del fyringer i IBM Danmark i de seneste par år. Kan vi forvente mere af den slags i den kommende tid med dig som direktør?

"Vi er en virksomhed, der tilpasser os markedet. Når man tilpasser sig markedets hurtige udvikling, så er det helt naturligt, at nogle arbejdspladser flytter andre steder hen, mens vi på andre områder måske også har brug for andre evner. Den proces sker hos IBM, og den sker hos andre virksomheder, der er med på beatet."

Betyder det, at der kommer fyringer eller ej hos IBM Danmark?

"Jeg har ingen forudsigelser lige på det område."

Læs også: 
IBM klar med ny storsatsning: 2.000 konsulenter skal arbejde med vild fremtidsteknologi