Artikel top billede

Teleselskaber sælger i hemmelighed kundedata for 160 milliarder kroner

Telekundernes mobilaktiviteter er dataguld for firmaer, der gerne vil have store vidensmængder om mulige kunder. Teleselskabernes datasalg ligger i dag på 160 milliarder krone, og er nok tredoblet inden 2020.

Amerikanske teleselskaber ligger inde med millionvis af kundedata, der kan veksles til milliardvis af kroner.

Markedet for at sælge teledata via big data-selskaber som HP, SAP samt IBM og derfra videre ud til markedsføringsselskaber og eksempelvis supermarkedskæder er da også i kraftig stigning.

Det amerikanske it-analysehus Research 451 estimerer, at de anonymiserede og aggregerede teledata udgør et marked på godt 160 milliarder kroner i år, mens det i 2020 har rundet 500 milliarder kroner.

Det skriver Advertising Age.

Stor mulighed for Verizon

Dermed skulle der være en god mulighed for, at teleselskaber på det amerikanske marked som Verizon, Sprint, Telefonica kan skabe sig en særdeles indbringende sideforretning på viden om, hvor folk bor, handler og navigerer rundt på deres telefoner.

Alene SAP Consumer Insight gennemtygger op mod 300 daglige begivenheder på 20 millioner til 25 millioner mobilabonnenters telefoner, skriver Advertising Age.

Disse oplysninger kan være guld værd for eksempelvis supermarkedskæder, der ønsker big data-viden såsom indkøbstider, indkøbernes køn og link mellem indkøbsvaner og webbrowser-historikken hos mulige kunder.

Både mobilselskaber og big data-virksomhederne er dog meget lidt meddelssomme om, hvem de sælger data til i det, der kaldes TDaaS (Telecom Data as a Service).

Set i TDaaS-lyset giver Verizons opkøb af den fallerede internet-gigant AOL ganske god mening, da Verizon dermed kan benytte AOL's reklame-infrastruktur til at komme ud over salgsrampen med sine anonymiserede kundedata.

Læs også: Verizon køber tidligere internet-kæmpe for 30 milliarder kroner

Brugen af kundedata er dog stadig kontroversiel, da kundernes mobilbrug potentielt kan forbindes til konkrete personer via mobilregningen.

EU er lukket land

Markedet for data-salget ligger hovedsageligt i Nordamerika og i Asien, da eksempelvis EU-lande som Danmark er underlagt mere strikse regler for databrugen og herunder kundernes databeskyttelse.

Læs også: Skat må ikke længere indhente borgeres teleoplysninger

"Jeg har ikke konkret kendskab til at der er lignende planer hos danske teleselskaber. Hvis der skulle komme noget sådan, så er vi underlagt EU's dataregulering og klare regler om behandling af personoplysninger," forklarer direktør i Teleindustrien, Jakob Willer til Computerworld.

"Disse regler skal selvfølgelig i alle tilfælde efterleves af de danske teleselskaber," fortsætter han.

Læs også: 
Så meget bliver man overvåget i USA




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere