Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmusen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Skat: Her er vores bud på hvad der er gået galt i 386.000 forskudsopgørelser

Interview: Fejlen i 386.000 forskudsopgørelser kan skyldes brug af forældede data, lyder en hypotese. Men hverken Skat eller KMD er sikre endnu. Konsekvensen kan blive, at mange kommer til at betale forkerte beløb i 2016. Interview med kontorchef i Skat, Jørgen Wissing Jensen.

Skat har i samarbejde med sine it-leverandører CSC og KMD formået at skære antallet af fejlramte forskudsopgørelser ned fra 1,2 millioner i sidste uge til nu 'kun' at tælle 386.000 fejlramte opgørelser.

Det kan du læse mere om her: KMD kan ikke finde ud af at rette fejl i 386.000 forskudsopgørelser: Aner ikke hvornår problemet er løst

De resterende fejlramte opgørelser hidrører ejendomsværdiskatten, som enten er for højt eller for lavt sat i de 386.000 opgørelser, som KMD lige nu stadig sidder og arbejder på at finde fejlene i.

"KMD har gennem sit analysearbejde konstateret, at der er fejl i nævnte 386.000 forskudsopgørelser. Lige nu arbejder KMD med flere hypoteser om, hvad der er gået galt," forklarer kontorchef i Skat, Jørgen Wissing Jensen, til Computerworld.

Han forklarer, at den mest sandsynlige hypotese lige nu er, at KMD har fejlberegnet i ejendomsværdiskatten, fordi it-selskabet har brugt historiske data.

"Det vil i givet fald betyde, at man enten kommer til at betale for lidt eller for meget i ejendomsværdiskat, men det skal selvfølgelig rettes," forklarer kontorchef i Skat, Jørgen Wissing Jensen.

Mange års fejlberegninger?

Kan du komme med et konkret eksempel på, hvordan man kan komme til at regne med historiske data for ejendomme?

"Man kan forestille sig, at man har en ubebygget grund i 2002, som der så står et sommerhus på i dag. Beregningerne af ejendomsværdiskatten har dermed været beregnet ud fra et for lavt grundlag. Det samme gør sig gældende, hvis du har et parcelhus, hvor du så opfører en tilbygning."

Betyder det så, at der er fejl i alle beregninger af ejendomsværdiskatten i de sidste mange år?

"Nej, der er intet, der tyder på fejl i tidligere års beregninger."

Hvorfor overfører man så ikke bare tallene fra sidste års ejendomsværdiskat, som åbenbart var korrekte?

"Det ville ikke resultere i den korrekte ejendomsværdiskat for 2016."

Jamen, hvis der er 386.000 fejlramte opgørelser i år, betyder det så, at der er sket forandringer på 386.000 ejendomme i forhold til sidste år, siden beregningstallene åbenbart er anderledes?

"Lige nu arbejder KMD som sagt med en hypotese omkring, at man har beregnet med historiske data. Den hypotese forfølger man. Det er, hvad vi kan sige på nuværende tidspunkt."

Du kan betale for meget i skat

Okay, men hvornår har de så regnet den ud os KMD?

"Vi har endnu ikke noget bud på et tidspunkt, hvor alt er fejlrettet."

Kan du ikke sige et ugetal, en måned eller måske årstal for, hvornår fejlene er udbedret?

"Nej, ikke på nuværende tidspunkt. Men forventningen er inden for en uges tid."

Der er jo deadline for borgernes rettelser til forskudsopgørelsen 10. december, hvis man er forudlønnet og 10. januar, hvis man er bagudlønnet. Betyder det så, at de forudlønnede med fejl i ejendomsværdiskatten kan komme til at betale for meget i skat?

"Hvis man er forudlønnet, kan der i forbindelse med januar-lønnen være tilfælde, hvor man enten betaler for meget eller for lidt i ejendomsværdiskat, og det vil så blive reguleret i de sidste 11 måneder af 2016," siger Jørgen Wissing Jensen´.

"Men det en hypotetisk situation. Vi får de resterende forskudsopgørelser rettet op i god tid inden da."

Læs også: 
Ny ordning: Træk din bredbåndsforbindelse fra i skat

Skat skrotter it-systemet EFI og ansætter 400 nye medarbejdere