Artikel top billede

Foto: Telia.

Overvågning af dig og din bil giver billigere forsikring

Telefirmaet Telia har lanceret en ny tjeneste, der giver masser af nye funktioner - eksempelvis internetforbindelse - til din gamle bil. Den giver også billigere forsikring, hvis du altså lader dig overvåge. Hvad mener du om den sag?

Telia har bygget en cloud-tjeneste, der giver nyt liv til gamle biler.

Desuden skal løsningen give Telia et helt nyt forretningsområde, der handler om at sælge data til eksempelvis bilforsikringsselskaber.

I mange moderne biler i den lidt mere eksklusive ende af betalingsskalaen finder du it-løsninger, der giver alt fra internetforbindelse til mulighed for at låse dørene via din mobilos.

Med Telia-tjenesten, der er blevet døbt Sense, kan du få mange af de samme funktioner i din gamle øse ved at installere en lille boks, som kobles sammen med din bil via kørertøjets OBD-port.

En tilslutningsmulighed, der har været standard i benzinbiler fra 2001 og dieselbiler fra og med 2004 og som eksempelvis anvendes ved syn af kørertøjet.

På den måde tilføres en række funktioner til din bil, for boksen indeholder gps, accelerometer, gyroskop, WiFi og 4G-forbindelse med indbygget sim-kort.

Det give eksempelvis mulighed for WiFi til passagererne, eller du kan finde din bil på P-pladsen, hvis du lige har glemt, hvor du har parkeret.

Data fra bilen og boksen uploades så til skyen, og informationerne kan du tilgå via en app på mobilen.

Men det er ikke kun dig, der kan kigge med på disse data.

Det er faktisk meningen, at Telia vil sælge informationerne til interesserede firmaer.

Og den første løsning er allerede klar i vores broderland Sverige.

Det skriver Computerworld i netop Sverige.

Læs også: Her har Internet of Things for længst bidt sig fast: Sådan anvender en traktor internet, sensorer og anden smart teknologi

Kør pænt og få billigere forsikring

Det er nemlig meningen, at andre firmaer kan koble sig til Telia Sense-tjenesten.

Det har et af Sveriges største forsikringsselskaber, der hedder Folksam, allerede gjort med deres "Kør sikkert-produkt".

"For os er det en ny type forsikring. Med Telia Sense vil vi forsøge at ændre bilisternes adfærd," siger Daniel Eriksson, der er produktdirektør i selskabet, til vores svenske venner på Computerworld.

Kunden i forsikringsselskabet skal således installere en lille indikator, der er koblet sammen med Telia Sense-hardwaren, som i første omgang skal sikre, at der ikke køres for hurtigt.

"Hvis du er en dygtig bilist, får du rabat på den årlige præmie."

Men det er kun det første skridt i fremtidens forsikringspræmie.

"Vi vil udvikle dette koncept og lære mere. Der er masser af sensorer, vi ikke har valgt at benytte i første omgang. Ligeledes har vi en plan om at benytte lignende løsninger indenfor andre forsikringsområder som eksempelvis vandskader, der er meget bekostelige," siger forsikringsdirektøren.

Telia Sense lanceres i Sverige i løbet af 2016 efterfulgt af lanceringer i andre lande i den nordiske region, herunder Danmark.

Hvad er din holdning?

Vil du lade din bil overvåge for til gengæld at få billigere forsikring?

Læs også:
Her har Internet of Things for længst bidt sig fast: Sådan anvender en traktor internet, sensorer og anden smart teknologi




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere