Artikel top billede

Foto: Dan Jensen. (Foto: Dan Jensen)

Nye selvbetjeningsløsninger: Fra i dag skal flygtninge, ældre og syge til tasterne

Tirsdag åbner der 23 nye selvbetjeningsløsninger, som har en meget broget målgruppe i form af blandt andre flygtninge, ældre, syge, piloter og gamblere.Her får du hele overblikket over de nye selvbetjeningsløsninger.

Fjerde og foreløbigt sidste bølge af obligatoriske selvbetjeningsløsninger skyller i dag ind over danskerne.

23 områder er således fra i dag den 1. december påtvungne at selvbetjene sig selv på, hvis man ellers forventer at få noget svar, penge eller hjælp fra det offentlige.

Efter første selvbetjeningsbølge skyllede ind over danskerne for tre år siden med de lavesthængende frugter på menukortet, er det i dag en noget mere broget gryderet af løsninger, vi får serveret.

Meget blandet målgruppe

For de sidste 23 selvbetjeningsløsninger byder blandt andet på anmodning om sygedagpenge over ansøgning om særlige tillæg til pensionister med hårde økonomiske vilkår.

Flere af løsningerne hidrører også flygtninge og indvandrere, der eksempelvis skal ansøge digitalt om permanent opholdstilladelse på baggrund af asyl- eller familiesammenføring.

Derudover er den seneste bølge af selvbetjeningsløsningerne blandt andet målrettet jægere, klagende flypassagerer og gamblere, som ønsker at registrere sig over frivilligt udelukkede spillere.

Stammer fra 2011

Kravet om obligatoriske selvbetjeningsløsninger stammer oprindeligt fra staten, kommunerne og regionernes fællesoffentlige digitaliseringsstrategi for 2011 til 2015.

Det kan du læse mere om her: Kæmpe digitalt projekt på vej til dig og din familie

Med introduktionen af den fjerde fase af selvbetjeningerne og de seneste års digital post til både danskere og virksomheder har de offentlige myndigheder stort set fået gennemført strategien.

Mens denne strategi udløber, arbejder staten, regionerne og kommunerne så på en ny fællesoffentlig digitaliseringsstrategi, der strækker sig frem mod 2020.

Det kan du læse mere om her: Kom med til snigpremiere: Sådan bliver den offentlige it-udvikling frem til 2020

Når det offentlige i mål?

En af hovedmålsætningerne med den tidligere fællesoffentlige digitaliseringsstrategi har været, at 80 procent af danskerne kommunikerer digitalt med det offentlige ved udgangen af 2015.

Læs også: Så meget selvbetjening vil det offentlige tvinge dig til

Set over en bred kam er det endnu for tidligt at sige noget om, hvorvidt det offentlige når det mål ved årets udgang, da borgere kan framelde sig selvbetjeningsløsningerne og den digitale post.

Flere selvbetjeningsområder som eksempelvis ansøgning om folkepension og ansøgning om boligstøtte er dog meget populære og har rundet en brugertilslutning på 90 procent.

Læs også:
Hård kritik fra Rigsrevisionen: Offentlige selvbetjeningsløsninger alt for dårlige

Pressede kommuner har problemer med at nå digitale krav

Offentlig selvbetjening skal være sjov - her har du eksempler på rigtig god selvbetjening




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere