Artikel top billede

Trues med milliardbøde: Chip-gigant holdt konkurrenter ude med prisdumping og penge under bordet

Den amerikanske producent af mobilchips Qualcomm trues med milliardbøde af EU's Margrethe Vestager.

Den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager åbner nu ifølge nyhedsbureauet Reuters officielt en sag mod den amerikanske chipproducent Qualcomm for misbrug af selskabets dominerende markedsposition.

Qualcomm, der er verdens største producent af chips til mobiltelefoner, har ifølge EU-Kommissionen betalt en mobilproducent for at vælge selskabets produkter, ligesom Qualcomm angiveligt har dumpet sine priser for at holde konkurrenter ude af markedet.

"Jeg er bekymret for, at Qualcomms handlinger kan have presset konkurrenter ud af markedet eller forhindret dem i at konkurrere," hedder det i en udtalelse fra Margrethe Vestager.

Hvis anklagen holder vand, risikerer Qualcomm en rekordstor bøde på op til 18 milliarder kroner, svarende til 10 procent af selskabets 2014-omsætning.

Qualcomm er i forvejen under efterforskning i USA, Kina, Taiwan, Japan og Sydkorea, hvor myndighederne kigger kritisk på selskabets licensregler og patenter.

Kinesisk milliardbøde

Så sent i februar i år måtte Qualcomm betale en bøde på godt seks milliarder kroner til de kinesiske konkurrencemyndigheder for at have forhindret den frie konkurrence.

Den påståede prisdumping er ifølge EU-Kommissionen foregået fra 2009 til 2011, hvor to kunder har købt produkter hos Qualcomm under kostpris.

Den direkte betaling for at få en kunde til at holde fast ved Qualcomms såkaldte baseband-chipset er foregået siden 2011.

Qualcomms chefjurist Don Rosenberg afviser ifølge Reuters, at selskabet har overtrådt EU's regler.

"Vi ser frem til, at redegøre for at vores salgsmetoder har været i overensstemmelse med europæiske konkurrencelovgivning," siger han i en udtalelse.

Qualcomm producerer software og chips til smartphones, tablets og spillekonsoller. Selskabet for processoren Snapdragon, som blandt andet bruges i high-end smartphones og devices fra Samsung og HTC. Apple iPhone 6 benytter desuden et 4G-modem produceret af Qualcomm.

Det er ikke første gang, at Qualcomm er i de europæiske konkurrencemyndigheders søgelys.

I 2009 henlagde EU-myndighederne en klagesag mod selskabet om urimeligt høje royalties for brug af Qualcomms softwarestandarder for 3G-telefoner.

Læs også:

Hvad så, Margrethe Vestager - skal Google betale EU-bøde på 35 milliarder kroner?

EU på trapperne med ny bøde til Microsoft




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere