Artikel top billede

Hundredevis af Samsung-ansatte forlanger erstatning: Har måske fået kræft af at arbejde for Samsung

Hundredevis af tidligere Samsung-ansatte hævder, at de er blevet alvorligt syge af at blive udsat for giftige stoffer og stråling på Samsungs fabrikker. Samsung siger nej - men udbetaler alligevel penge til de ramte.

Samsung Electronics går efter stort pres med til, at uvildige inspektører inværksætter undersøgelser af en stribe af selskabets fabrikker.

Det sker efter et helt år med stigende pres fra en lang række tidligere medarbejdere, der hævder, at de har fået kræft af at arbejde i teknologi-kæmpens fabriks-haller.

Medarbejderne mener, at de er blevet udsat for giftige kemikalier, dampe og stråling på fabrikkerne i en grad, der har gjort dem alvorligt syge.

Beslutningen om at nedsætte et helt korps af uafhængige såkaldte 'ombudsmen' kommer ifølge Financial Times efter pres fra den organisation, som de sygdomsramte har stiftet under navnet 'Sharps.'

Samsung har tidligere foreslået selv at undersøge sine fabrikker for sundheds-skadelige stoffer, men dette er blevet blankt afvist af Sharps, som hver dag demonstrerer foran Samsungs hovedkvarter i Seoul.

Selskabet har bedyret, at det 'samvittighedsfuldt' vil implementere alle de forslag, som ombudsman-holdet når frem til i løbet af de kommende tre års undersøgelser.

Negativ effekt

Sagen har vakt en del opsigt i ikke mindst Sydøst-asien, hvor den har haft negativ effekt på Samsungs omdømme.

Det kan være alvorligt i denne tid, hvor det sydkoreanske selskab kæmper for at overbevise investorerne om, at Samsung også er fremtidens selskab på trods af faldende salg af mobiltelefoner.

Samsung afsatte i fjor godt en halv milliard kroner til en fond, der skal stå for at udbetale erstatning til de ramte ansatte.

Samsung kalder selv beslutningen om at afsætte de mange penge en 'goodwill gesture' - altså en venlig og forebyggende gestus - men selskabet har endnu ikke officielt anerkendt et ansvar for, at de pågældende medarbejder er blevet syge.

Mere end 150 tidligere ansatte har indtil videre søgt fonden om penge.

Af dem har cirka 100 modtaget kompensation mod at de har afskrevet sig muligheden for at sagsøge Samsung.

Sydkoreanske myndigheder har dog ifølge Financial Times fundet, at kræft hos fire tidligere medarbejdere har forbindelse til deres arbejde i fabrikkerne.

Samsung har afvist, at der er nogen forbindelse og har peget på, at alle niveauer i fabrikkerne har ligget inden for lovens rammer.

Også Samsung-konkurrenten Apple har været under voldsom kritik for forholdene på de fabrikker, hvor kinesiske ansatte samler iPhone og iPad.

Her har forholdene angiveligt været så ringe, at medarbejdere har begået kollektivt selvmord, ligesom der har været regulære optøjer på fabrikkerne.

Læs om det her: Så elendige forhold har arbejdere på Apple-fabrik

Apple har fornylig besluttet at fjerne giftige kemikaler fra samle-båndene.

Det kan du læse mere om her: Apple fjerner giftige kemikalier fra iPhone-produktion

Læs også:

Samsung bliver også kritiseret for dårlige arbejdsforhold

300 ansatte hos Apple-leverandør truede med selvmord

[b]Omstridt Apple-fabrik ramt af voldsomme optøjer
[/b]




IT-JOB

AURA A/S

Test Manager

Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S (SKI)

IT-udvikler

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfaren løsningsarkitekt til komplekst systemlandskab

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IAM-medarbejder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere