Artikel top billede

(Foto: Vivino)

Dansk vin-app modtager 170 millioner kroner fra kendte investorer - nu skal der tjenes penge

Interview: Den danske vin-app Vivino får knap 170 millioner kroner fra en gruppe investorer, der tæller Janus Friis, Just-Eat-stifter Jesper Buch samt direktøren for et af verdens store vin-selskaber. Og der ligger klare planer for fremtiden, siger stifter og direktør Heini Zachariassen.

Det har været en travl uge for stifteren af den danske vin-app Vivino, Heini Zachariassen, der netop har sikret sin virksomhed en kapitaltilførelse på 25 millioner dollar svarende til knap 170 millioner kroner.

Målet med investeringen er at gøre Vivino til en profitabel-virksomhed i løbet af de næste år, oplyser Heini Zachariassen til Computerworld.

Det skal ske gennem en øget satsning på at sælge vin via Vivino.

Det er noget, som Vivino allerede gennem det seneste år har eksperimenteret med på en række udvalgte forsøgsmarkeder.

"I 2016 kommer vi vil til at skalere den indsats med 10 nye markeder, og samtidig vil nu begynde at skaffe endnu flere nye brugere gennem en øget markedsføringsindsats. Det er vores to væsentligste mål med investeringen," siger Heini Zacharriassen, da Computerworld sent onsdag aften fanger ham på en telefonforbindelse fra Californien, hvor han bor.

Han forventer, at Vivino i 2016 bliver et investeringstungt år, men allerede i 2017 er det målet, at Vivino skal være profitabel.

Investering fra vin-gigant

Investeringen kommer fra en gruppe af investorer, der udover en række venturekapitalfonde også består af den danske investor og Just-Eat-stifter Jesper Buch samt Skype-stifteren Janus Friis.

Mest bemærkelsesværdigt er det dog, at den administrerende direktør for vin- og spiritus-giganten Moët Hennessy, Christophe Navarre, har valgt at investere i Vivino og samtidig indtræder i Vivinos bestyrelse.

Ifølge Heini Zachariassen har Vivino målrettet gået efter at få folk med et stort netværk i den globale vinbranche med ombord.

"Få kender den globale vinbranche så godt som Christophe Navarre gør, og vi ved, at han er interesseret i Vivino, fordi han ligesom os ser, at der er et skifte på vej, hvor brugerne vil have ratings og anmeldelser fra andre brugere i stedet for fra eksperterne, der sidder højt oppe på en piedestal," siger han.

Sidste år blev den danske løbe-app Endomondo solgt til sportstøjsproducenten Under Armour, og nu ser vi, at Christophe Navarre fra Moët Hennessy investerer et stort beløb i Vivino.

Det kunne se ud til, at der hos de etablerede brancher er en stor interesse for den type apps, der bliver lavet af startups som jeres. Hvordan kan det være?

"Det er svært at sige, hvad der sker i fremtiden, og derfor ved jeg heller ikke, om vi endnu kan sige, at det er udtryk for en tendens. Men digitale løsninger giver mulighed for at nå mange flere mennesker end de traditionelle kanaler, og jeg tror, at mange af de store virksomheder godt kan se, at de er sent ude, når det eksempelvis gælder sociale apps. Derfor kan det være en smutvej for dem, hvis de investerer i eller opkøber et startup med millioner af brugere." 

Følger der et mere konkret samarbejde med Moët Hennessy med i aftalen?

"Nej, det er ikke en del af planen. Christophe Navarre investerer med sine private midler, men det er klart, at i og med, at han er CEO hos Moët Hennesy har han mulighed for at træde til, hvis han får øjnene op for noget, der både kan være en mulighed for Moët Hennessy og Vivino."

Kan jeres brugere og samarbejdspartnere i vinbranchen fortsat stole på, at I er en helt uvildig vin-app, når I har fået en så stor spiller fra branchen med ombord?

"Vi værner meget stærkt om vores uafhængighed. Det er alfa og omega for os, at folk kan stole på at vi er uvildige. Det kan folk også fortsat stole på, at vi vil være. Det kan de blandt andet, fordi det ikke er os selv, der vurderer vinene. Det er udelukkende brugerne, der gør det. Men var det eksempelvis vineksperter som Robert Parker eller WineSpectator, der blev opkøbt eller fik investeringer fra folk i vinbranchen, så ville der være en mulig interessekonflikt," siger han.

Vivino blev stiftet i 2010 af Heini Zachariassen og Theis Søndergaard 2010. Vivino har ikke oplyst, hvordan ejerandelene fordeler sig efter kapitaltilførslen, men Heini Zachariassen oplyser, at han fortsat er den største aktionær i virksomheden. 

Læs også: 
Dansk vin-app er en kæmpe-succes i Silicon Valley: Elsker at brænde masser af penge af 

"Dengang jeg var til møde hos Amazon i Seattle og aldrig mødte Jeff Bezoz - som de aldrig havde set"