Artikel top billede

(Foto: PC World)

Password-manager under beskydning: Kriminelle kan nuppe adgangskoderne

Sikkerhedsekspert afslører sårbarhed i LastPass. Brugerne bør skifte deres master-adgangskode, lyder det fra LastPass, der samtidig ændrer kravene til login.

En af de mest populære password-managers, den cloud-baserede løsning LastPass, er - igen - havnet i fedtefadet.

Sikkerhedseksperten Sean Cassidy har afsløret, hvordan et phishing-angreb mod Lastpass potentielt kan gøre det muligt for angriberne at stjæle brugernes emails, adgangskoder og tofaktor-adgangskoder.

Det vil kunne give adgang til alle de adgangkoder og dokumenter, brugerne opbevarer via LastPass, hævder han. 

"LastPass viser beskeder i en browser, som angribere kan forfalske," forklarer han i en analyse af sårbarheden.

Læs også: Ekspert om angreb mod password-manager: Udstiller kæmpe risiko - men der er en løsning

LastPass har nu reageret på Sean Cassidys afsløringer, og selskabet skriver i en besked til kunderne:

"Lørdag den 16. januar gav sikkerheds-researcher Sean Cassidy en præsentation til hacker-konferencen Shmoocon, hvor han demonstrerede et phishing-angreb mod LastPass. I dette angreb omdirigeres brugeren til en ondsindet webside, og siden genererer en besked, der ser ud som en besked fra LastPass."

Bør ændre master-adgangskode

Selvom den falske besked kan narre ofret til at tro, at der igen skal logges ind på LastPass ved hjælp af både den almindelige adgangskode og tofaktor-koden - men altså på den falske side - så skriver LastPass, at det blandt andet kræver, at de kriminelle også får adgang til brugerens email-adresse.

Alligevel lyder beskeden til kunderne nu:

"For en sikkerheds skyld anbefaler vi, at du også opdaterer master-adgangskoden i LastPass Vault ved at åbne konto-indstillinger, skrive en ny adgangskode og så gemme dine ændringer."

Samtidig indfører tjenesten nye krav til login fra nye enheder og nye IP-adresser:

"Tidligere gav LastPass brugere med tofaktor-autentificering mulighed for at springe over verfifationsprocessen, da de allerede havde slået ekstra beskyttelse af deres konto til. Vi har nu ændret det, så alle brugere, selv dem med tofaktor-autentificering, vil blive sendt hen til verifikations-processen, når de logger ind fra ukendte enheder eller steder."

Sean Cassidy skriver som en reaktion på LastPass' nye tiltag:

"LastPass kræver nu email-bekræftelse ved login fra alle nye IP-adresser. Dette mindsker LostPass (sårbarheden, red.) betydeligt, men eliminerer den ikke."

Ikke første gang

Det er ikke første gang, LastPass er ramt af sikkerhedsproblemer.

I juni sidste år blev password-manageren udsat for et angreb og måtte derefter informere de mange brugere om, at blandt andet emailadresser til Lastpass-konti, huske-informationer til adgangskoder og ‘autentificerings-hashes' var blevet kompromitteret.

En password-manager er ellers et populært og effektivt værktøj, når man som it-bruger skal have et sikkert sted at opbevare alle sine adgangskoder.

På den måde kan man nøjes med at skulle huske ét master password frem for alle adgangskoderne til de forskellige onlinetjenester.

Password-managers kan dog i sagens natur også udgøre et kæmpe sikkerhedsproblem, hvis de ikke beskytter brugernes mange adgangskoder godt nok.

Computerworld har tidligere sat fokus på, hvordan man kan mindske de risici, der er forbundet med at anvende en password-manager til at opbevare ens mange adgangskoder - læs anbefalingerne her.

Læs også:

Ekspert om angreb mod password-manager: Udstiller kæmpe risiko - men der er en løsning

Efter sikkerheds-kritik: Password-manager tvinges til at stramme op

Skulle beskytte brugernes adgangskoder - nu er password manager selv under angreb




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere