Artikel top billede

Prøvekørt: Canons superkamera 1D X Mark II til 50.000 kroner

Canons nye topmodel hedder 1D X Mark II, koster 50.000 kroner og kan tage foto og video under næsten alle forhold. Computerworld var med til lanceringen og har prøvet det ekstreme kamera.

Seks finske ishockeyspillere kommer susende imod dig i en halvmørk hal. Ikke for at mose dig op imod rækværket, mens du kan høre dine ribben knase, men for i sidste øjeblik at bremse i en sky af iskrystaller.

I stedet for ribbenenes knasen er det den maskingeværagtige klikke-lyd af Canons nye topmodel, som genlyder i hallen.

Maskingeværagtig, fordi Canons nye flagskibsmodel, kaldet Canon 1D X Mark II, tager 14 billeder i sekundet og kan fortsætte med at skyde serier af RAW-billeder på helt op til 179 billeder.

Det kræver dog et af de nye hurtige Cfast-kort eller et hurtigt CompactFlash-kort - hvor 1D X Mark II har plads til begge dele i de to dedikerede kortslots i kameraet.

Computerworld fik lov til at prøve det nye kamera på Canons fællesnordiske lanceringsarrangement, hvor havde Canon lånt et finsk hockeyhold, Harwall Arena i Helsinki og den tyske fotograf Richard Walch.

Og mens Canon understreger, at modellerne, som vi fik lov at prøve, var beta-udgaver af det endelige kamera, som du kan købe til april, så er det svært ikke at blive begejstret for topmodellen.

(artiklen fortsætter under billedet)

Det er så en anden ting, om begejstringen også rækker til at tømme din bankkonto for de 49,349 kroner og 99 øre, som et nyt 1D X Mark II koster.

Men selv om prisen gør, at et 1D X Mark II kun er interessant for professionelle eller velbeslåede entusiaster, så er hver lancering af en ny topmodel interessant for alle, som blot er en lille smule fotointeresserede.

For hver ny topmodel, uanset om de kommer fra Sony, Nikon eller Canon, skubber grænsen for, hvad kameraerne kan en smule længere ud - og viser også hvilke funktioner, som de næste par år vil dryppe ned til de mere opnåelige modeller i mellemklassen.

Og 1D X Mark II har en del nye features, som er værd at lægge mærke til.

Hurtigt hukommelsesstandard

Først og fremmest er kameraet hurtigt. Rigtigt hurtigt.

Så hurtigt at det, at man for kunne tage en serie som den, du kan se med ishockeyspillerne ovenfor, må benytte den nye Cfast 2.0 standard. I øvrigt ved siden af en ordinært CompactFlash-slot.

Med CFast 2.0 får du flashkort, som har skrivehastigheder på op til 440 megabyte i sekundet og som ofte kan læse data fra kortet med over 500 megabyte i sekundet. Det er læse- og skrivehastigheder, som du forventer fra en SSD i en computer.

Uofficielt lyder det da også, at 1D Mark II kan tage 12 billeder i sekundet i serier på helt op til 500 billeder på et Cfast 2.0 kort før, at kameraet skal holde pause.

Den slags er selvfølgelig mest interessant for sportsfotografer, men for alle os andre er hurtigere flashhukommelse altid interessant, ikke mindst i takt med at evnen til at optage 4K video udbredes til stadig flere enheder.

Computerworld fik ved lanceringen mulighed for at tage en række actionserier med 1D X Mark II og netop kombinationen af en høj ISO uden nævneværdig støj, hurtig lukketid og 14 billeder i sekundet gør Mark II til et ekstremt alsidigt kamera.

Meget mindre ISO-støj giver bedre billeder i dunkel belysning

Det samme kan siges om Mark II´s forgænger, det oprindelige 1D X fra 2011, som denne skribent har brugt det sidste års tid.

Men i direkte sammenligninger er det tydeligt, hvor meget bedre Canons sensorer og Digic 6+ billedprocessor er blevet.

Da kameraerne, som vi fik lov til at prøve, officielt stadig bliver kaldt beta-modeller med beta-software, har vi lovet Canon ikke at offentliggøre sammenlignende fotos direkte.

Men umiddelbart er vi tæt på at give Canon medhold, når selskabet påstår, at ISO 3200 på et 1D x Mark II har samme støj i billedet som et originalt 1D X.

ISO-støj er alle kameraers akilleshæl, for når der skal tages foto i tusmørke, må signalet fra billedsensorer - groft sagt -  forstærkes.

Og lige som når du i teenageårene skruede for højt op på en forstærker og forvrængede lyden, så opstår der støj i et billede når der skrues op for forstærkningen.

Derfor kan mange billigere kameraer sjældent klare mere end ISO 800 uden at farver forsvinder og hele billeder virker udtværet, mens dyrere modeller kan tage klare foto i ISO 1600 eller ISO 3200.

1D X Mark II kan i øvrigt indstille ISO helt op til 51.200, og en indstilling i menuen giver mulighed for at presse kameraet helt op på vanvittige ISO 409.600.

Men så er billedet også helt sikkert grynet.

(artiklen fortsætter under billedet)

4K video og 60 billeder i sekundet som standard

Mens 1D X Mark II kan tage still fotos rigtigt hurtigt, så er den største forbedring dog inden for video.

Det er ikke en overraskelse, for de videoer, som et moderne spejlreflekskamera kan tage, er oftest langt bedre end det, som et dedikeret videokamera kan.

På Computerworld har vi således optaget vores videoer med både Canons 5D Mark 2 og 1D X samt et (semi)professionelt Canon XA20 videokamera, og mens det dedikerede videokamera er langt mere brugervenligt, så er fim fra spejlreflekskameraerne lysår bedre end hvad videokameraet kan præstere.

Så det oprindelige 1D X tog rigtigt gode videoer, men var begrænset til FullHD (1.920 x 1.080) med maksimalt 30 billeder i sekundet.

Det er en begrænsning, som måske ikke så meget handlede om kameraet, men mere om, at Canon samtidig solgte den noget dyrere videoorienterede model kaldet 1D C.

Med ankomsten af 1D X Mark II afløses både de gamle X og C modeller af Mark II.

I 1D X Mark II får du til gengæld 4K video med 60 billeder i sekundet (fps) som standard. Og i FullHD kan du optage helt op til 120 fps.

Nup dine jpeg-fotos direkte fra 4K videoen

Det er en stor nyhed - både fordi det giver mulighed for at lave slow-motion videoer i DSLR-kvalitet, men også fordi du med 4K og 60 fps kan tage de enkelte billeder fra en film og anvende dem som selvstændige fotos. Et såkaldt screengrab.

Faktisk er Canon så sikre på de muligheder, at du direkte i kameraet kan stoppe din film, scrolle mellem de individuelle frames og vælge at eksportere det enkelte billede som en jpeg-fil på 8,8 megapixel (4.096 x 2.160 pixels).

Det kan lyde som lir, men under lanceringen fik vi funktionen og de efterfølgende billeder præsenteret, og her var kvaliteten overraskende høj.

Canon er ikke den eneste producent, som har fået øjnene op for muligheden, som potentielt kan ændre den måde, som vi tager video/foto på, men det at have muligheden i kameraet gør arbejdet meget nemmere.

Flere nye funktioner: Autofokus, touchskærm og indbygget GPS
1D X Mark II introducere i øvrigt muligheden for ansigtsgenkendelse og kontinuerligt autofokus i video-mode, hvilket har været standard i helt ordinære videokameraer i flere år - og som har været savnet i Canons DSLR-topmodeller. 

Mark II byder desuden på indbygges GPS, så dine foto automatisk tagges med de steder, hvor de blev optaget, en forbedret skærm, som nu er en touchskærm og et forbedret autofokussystem. 

Canon 1D X Mark II kommer til Danmark i april/maj 2016 til en pris på 49.349 kroner og 99 øre. 

Computerworld har bedt om en model til test og vender tilbage med en grundigere test.