Artikel top billede

FN i stærk kritik: Julian Assange er blevet ulovligt frihedsberøvet

Wikileaks-stifter har i fem år været ulovligt frihedsberøvet af de britiske og svenske myndigheder, lyder det i hård kritik fra FN. Julian Assange forventer, at han kan forlade sit politiske asyl som en fri mand.

Wikileaks-stifter Julian Assange er blevet ulovligt frihedsberøvet og såkaldt vilkårligt tilbageholdt af Storbritannien og Sverige igennem en periode på mere end fem år.

Sådan lyder afgtørelsen fra en arbejdsgruppe under FN, der har undersøgt, om stifteren af det kontroversielle whistleblower-site Wikileaks har haft ret til at forlade Ecudadors ambassade i London.

Det skriver The Guardian på baggrunden af udtalelserne i FN-rapporten

Flere former for frihedsberøvelse

Julian Assange har ellers i flere år har opholdt sig på den ecuadorianske ambassade på grund af en svensk begæring om at afhøre Julian Assange på baggrund af flere påståede seksuelle overgreb i Sverige.

Den udvikling har Julian Assange selv har tolket som et led i en større plan om at blive udleveret til USA, som Wikileaks har været på kant med flere gange.

Konflikten med USA er opstået, efter whistleblower-sitet eksempelvis har publiceret hemmelige dokumenter om Afghanistan-krigen og korrespondancer fra amerikanske diplomater.

Læs også: Sådan slap Wikileaks-dokumenterne ud på nettet

FN-arbejdsgruppen opfordrer svenske og britiske myndigheder til at afslutte Julians Assanges frihedsberøvelse og give ham kompensation for de forgangne år,

"Arbejdsgruppen har fundet, at Julian Assange har været udsat for forskellige former for frihedsberøvelse, indledende tilbageholdelse i Wandsworth-fængslet, som blev efterfulgt af husarrest og hans indespærring på Ecuadors ambassade," skriver The Guardian om en af konklusionerne i FN-rapporten.

Tre ud og fem støtter Assange

I FN-arbejdsgruppen er det kun tre ud af fem, der bakker op om, at Julian Assange bør være en fri mand med kompensation for frihedsberøvelsen.

Det skyldes, at et af medlemmerne i lighed med Julian Assange er australier og på denne baggrund ønskede at forholde sig neutral, mens et andet medlem var uenig med flertallet.

"Der har været en betydelig mangel på rettidigt omhu hos de berørte lande (Storbritannien og Sverige, red.) i forbindelse med den kriminelle administration," begrunder arbejdsgruppen sin beslutning med, hvor den også sætter fokus på, at det videre forløb omkring Julian Assange har været ukendt.

Samtidig får de svenske anklagemyndigheder også et hårdt rap over fingrene i FN-udtalelsen, da svenskerne kunne have afhørt Julian Assange på andre måder end ved at have ham fysisk til stede i Sverige.

Især fordi Julian Assange ikke formelt var sigtet af de svenske myndigheder i forbindelse med de påståede seksuelle overgreb.

Julian Assange har selv sagt, at hvis FN-arbejdsgruppen finder, at Storbritannien og Sverige har handlet ulovligt, vil han gerne have sit pas tilbageleveret og kunne forlade Ecuadors ambassade som en fri mand. 

Det kan du læse mere om her: Knald-eller-fald: Fredag afgøres skæbnen for kontroversiel it-whistleblower

Læs også:
Wikileaks-stifter slipper for sexanklager - men det gør næppe en forskel




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere