Artikel top billede

Sådan kan 1.000 mennesker klare sig med en enkelt router

Ny nordjysk netværkskodning kan revolutionere datatransport. Læs her, hvordan 1.000 enheder kan streame video på en enkelt router.

Når dit netværk snart bliver hurtigere, skal du nok sende en kærlig tanke til Aalborg Universitet og lektor Daniel Enrique Lucani Roetter fra Institut for Elektroniske Systemer.

Han arbejder nemlig på at udvikle nye metoder til netværkskodning.

Det er han ikke ligefrem den første i verdenshistorien, der beskæftiger sig med.

Men Daniel Lucanis forskning skiller sig alligevel ud i mængden. For den nye netværkskodning kommer til at optimere både netværkstrafik og lagring.

"Dit netværk deler data op i pakker og bestemmer hvilken vej, pakkerne skal følge. Så dine data er mere eller mindre uændrede fra kilden til destinationen. Men med netværkskodning tager vi højde for, at pakkerne kan behandlses som algebraiske enheder."

Så langt så godt. Men hvad betyder det så for mit netværk?

"Vi kan kombinere flere datapakker matematisk, så i en router kan du blande data fra andre datapakker fra samme eller endda andre datastrømme sammen og kombinere dem til en pakke. På den måde kan vi reducere antallet af transmissioner i et trådløst netværk eller øge gennemstrømningen i dit netværk," forklarer Daniel Lucani.

Kan sende mere data

Det er ikke bare snak og planer for fremtiden.

Den nye netværkskodning lader dig nemlig sende mere data med mindre netværksbrug.

"Den samme WiFi vil kunne sende mere data. For eksempel kan en masse mennesker se den samme video samtidigt uden at det koster mere for udbyderne," uddyber Daniel Lucani.

Prisen stiger ikke, fordi hverken udbydere eller kunder skal investere i nyt hardware. I stedet kan du nøjes med at installere et patch til din router og dine devices, og så er du klar til den nye netværkskodning.

En verden uden branchestandarder

Der er et stort fokus på 5G som det store dyr i åbenbaringen for netværkstrafik, men ingen er blevet enige om en standard for 5G endnu. Så hvordan håndterer man det, som netværksforsker?

"Vi har selvfølgelig et fokus på problematikkerne omkring 5G, men det er ikke det eneste, vi ser på. Vi prøver at modellere vores kodning ud fra en fundamental og teoretisk vinkel, så de samme principper og den samme kode kan bruges uafhængigt af, hvilket system de bruges i."

På den måde holder problemer som den manglende standard for 5G ikke Daniel Lucanis forskning tilbage. Når 5G en gang er blevet standardiseret, kan netværkskodningen bare lægges ovenpå.

"Vi kan for eksempel køre det som en softwareløsning ovenpå 5G," lyder det fra lektoren.

Komprimering vs. hastighed

Et af de grundlæggende problemer ved at pakke så meget data sammen er, at der opstår en forsinkelse, når datapakkerne skal pakkes ud igen. Men det er der også råd for med den netværkskodning, som Daniel Lucani arbejder på.

"Der kommer jo en lille forsinkelse, når man pakker data. Man opgiver lidt hastighed for sikkerhed. Men hvor et normalt netværk sender dine pakker afsted via en enkelt rute, kan du på vores måde sende datapakker samtidigt via måske fem ruter."

Det er selvfølgelig med til at hæve hastigheden en smule, men Daniel Lucani har flere tricks oppe i ærmet.

"Hvis du sender via flere teknologier, får du en højere gennemstrømning af data, som mindsker forsinkelsen, fordi du kan sende endnu mere af gangen. Som for eksempel en mobiltelefon der sender via 4G og WiFi," uddyber Daniel Lucani.

Udover at øge din transmissionshastighed vil den nye metode også øge sikkerheden.

"Hvis en router bliver kompromitteret af hackere, kan de ikke drage nytte af det, fordi det kun er en lille del af de samlede data, som passerer igennem den enkelte router. Resten rejser ad andre veje."

Virksomhederne er allerede i gang

Daniel Lucani nævner firmaet Steinwurf som et eksempel på en virksomhed, der allerede arbejder med netværkskodning.

"Steinwurf arbejder på en løsning til multicast af video til stadioner og den slags. De afprøvede den samtidigt på 100 enheder ved CEBIT under rædsomme WiFi-forhold, og det virkede rigtigt godt. På et stadion vil du kunne dække op til 1.000 enheder med en enkelt kanal."

Det er dog ikke mærkeligt, at netop Steinwurf bruger teknologien. Firmaet er nemlig grundlagt af forskere fra AAU og det legendariske amerikanske universitet Massachusets Institute of Technology (MIT).

Du kan læse mere om Steinwurf her: Nordjysk matematik kan gøre nettet 5-10 gange hurtigere

Læsere som har ærinde på Mobile World Congress kan regne med en demonstration, mens vi andre skal vente et halvt års tid, før Steinwurf tager teknologien ud på det åbne marked.

Læs også:
Vores data-forbrug på det mobile bredbånd eksploderer: Så voldsomt stiger forbruget