Artikel top billede

Modelfoto: EDC.

Efter boykot af e-portal: Home betaler kæmpe-bøde - flere måske på vej

Der er udstedt bødeforlæg til en hel stribe ejendomsmæglerkæder, fordi de ikke vil levere indhold til en portal på nettet. Nu bøjer den første kæde sig for kravet og betaler bøden på 3,75 millioner.

Danske ejendomsmæglere er ikke synderligt begejstrede for at dele informationer med andre netfirmaer.

Men det skal de.

Ejendomsmæglerkæden Home har således netop accepteret at betale en bøde på 3,75 millioner kroner for at have medvirket til at boykotte boligportalen Boliga.dk.

Det handler om fri konkurrence og boligkøbernes bedste, fortæller direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jakob Hald, om beslutningen for at give en bøde til Home.

"Konkurrence mellem boligportaler har bidraget til at skabe øget gennemsigtighed på boligmarkedet til stor gavn for boligkøberne. Det er en alvorlig overtrædelse af konkurrenceloven, når store ejendomsmæglerkæder aftaler at opfordre deres medlemmer til at boykotte Boliga.dk," lyder det fra ham.

Sagen går tilbage til 2009, hvor Dansk Ejendomsmæglerforening og ejendomsmæglerkæderne, der står bag boligportalen Boligsiden.dk, opfordrede deres mæglere til at boykotte Boliga.dk for at beskytte Boligsiden.dk mod konkurrence.

Boykotten indebar blandt andet, at mæglerne skulle undlade at stille annoncebilleder af boligerne til rådighed for Boliga.dk.

Bødeforlæg til mange firmaer

I 2012 påbød Konkurrencerådet Dansk Ejendomsmæglerforening og ejendomsmæglerkæderne at ophøre med enhver form for aftale om at nægte Boliga.dk at vise billeder af de boliger, som mæglerne har til salg.

Det blev vurderet, at det var en strafbar overtrædelse af Konkurrenceloven, som selskaberne havde været del af.

Herefter overtog Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

SØIK har i forbindelse med sagen udstedt bødeforlæg til langt flere end bare Home.

Der er således også en ventende regning i skrivebordsskufferne hos blandt andet Dansk Ejendomsmæglerforening, Danbolig, Nykredit, EDC med flere.

Men det er altså kun Home, der nu har nu valgt at acceptere bøden og betale.

Helt konkret har Home erkendt, at virksomheden i perioden fra medio 2009 og til ultimo 2010 har indgået aftaler eller samordnet praksis mellem virksomheder, der direkte eller indirekte har til formål eller følge at begrænse konkurrencen.

"Det er vigtigt med fair play på ejendomsmæglermarkedet. Det er af stor betydning for de mange danskere, der er i berøring med ejendomsmæglerbranchen. I den konkrete sag er der tale om en grov overtrædelse, og det afspejler bødens størrelse også," siger chefen for Bagmandspolitiet, statsadvokat Morten Niels Jakobsen i en pressemeddelelse, der kan læses på Anklagemyndighedens webside.

De øvrige firmaer, der har fået bødeforlæg, har endnu ikke betalt.

Nu er det op til disse virksomheder at tage stilling til, om de ønsker, at der skal føres en sag ved domstolene, eller om de vil følge Homes eksempel.

Læs også:
Konkursen truer: Derfor er det gået helt galt for Fona

Danske net-butikker om forbud mod dataindsamling i butikker: "Det er meget vidtgående"

Nets: De mobile betalinger kan glide ud af bankernes hænder og havne hos it-firmaerne - du betaler med oplysninger




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere